Ultimul corupt din România
Dacă în urmă cu aproape doi ani Sergiu Nicolaescu lansa „Poker„, prima comedie realizată de la monumentalul „Nea Mărin miliardar” încoace, din 17 februarie 2012 maestrul îşi lansează noul film, „Ultimul corupt din România”, în cinematografele din toată ţara. În contextul în care „Poker” a fost vizionat de aproximativ 25.000 de spectatori şi a devenit una dintre cele mai de succes premiere româneşti ale anului, încurajat, dar şi alimentat de subiecte tot mai savuroase pe aceeaşi temă, Sergiu Nicolaescu a considerat firească o continuare a filmului din 2010.
O producţie MediaPro Pictures, „Ultimul corupt din România” îi readuce în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Ion Ritiu, Cătălina Grama (Jojo) şi Mircea Diaconu, care îşi reiau cu măiestrie rolurile din „Poker”, dar şi alte nume mari, ca Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, care dau viaţă unor noi personaje savuroase.
Cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, „Ultimul corupt din România este un film de actualitate, al societăţii de astăzi, un film comic, dar în acelaşi timp şi critic”, aşa cum îl descrie regizorul Sergiu Nicolaescu.
De aceasta dată, mafiotul Titel Pangica (interpretat de Horaţiu Mălăele) devine doctor în ştiinţe şi donează bani pentru un muzeu memorial închinat vieţii şi operei sale: de la vânzator de rame în Obor la senator. Custodele muzeului este bunul său prieten Claudiu Viţelaru (interpretat de Valentin Teodosiu), căruia i-a furat locul de senator. Partenerul lor de poker – chirurgul plastician Horia Vrabete (interpretat de Vladimir Găitan) – continuă să ajute nevestele disperate să-şi ia viaţa în piept cu ajutorul silicoanele. Iar iubita lor – prin rotaţie – Monica Lăcustă (interpretată de Cătălina Grama) a ajuns să aibă şi ea o funcţie în guvern. Apare, în sfârşit, şi Marcel (interpretat de Ion Ritiu), pe care l-au aşteptat ca pe un salvator în „Poker”. Mai bine nu-l aşteptau. Marcel – general din serviciile secrete – trebuie să rezolve eterna şi fascinanta cerinţă a Bruxelles-ului: să aresteze un corupt. Şi cine e mai la îndemână pentru asta decât unul dintre prietenii de-o viaţă? Care dintre ei?
În plină ascensiune profesională, Cătălina Grama reia rolul de succes din „Poker”, cel al Monicăi Lăcustă care de această dată schimbă viaţa de prostituată de lux pe respectabilul fotoliu de ministru. Fosta amantă a lui Claudiu, pe care l-a despărţit de soţia Margit, a devenit protejata lui Titel. Visul ei de moldoveancă de peste Prut a fost să ajungă prezentatoare la meteo, dar a ajuns la Ministerul Tineretului. Ajunsă ministru, Monica se întinde la caşcaval, devenind capra ispăşitoare perfectă pentru a fi sacrificată pe altarul anticorupţiei. Disperată că va ajunge la închisoare, se culcă cu Marcel, care-i promite să-i dea leapşa lui Titel. Se baricadează în cabinetul ministerial şi intră în greva foamei. Foame pe care şi-o astâmpără cu Arcasa, peştele ei, protectorul ei…
Pentru actorul Valentin Teodosiu, viaţa bate filmul, pentru că atât în realitate, cât şi în comedia „Ultimul corupt din România” este căsătorit cu aceeaşi femeie, actriţa Luminiţa Erga. Despre colaborarea cu soţia sa, Valentin Teodosiu declară: „A fost foarte bine, iar domnul Nicolaescu a fost cât se poate de încântat. Luminiţa Erga, nevastă-mea, este o actriţă deosebită şi a făcut un rol plin de haz.” De această dată, personajul interpretat de Valentin Teodosiu, Claudiu Viţelaru, rămâne acelaşi senator corupt, dar lipsit de influenţa sa de altă dată şi complet îngropat în datorii. Caracter slab, este cel care se plânge de toată lumea. Claudiu îl ajută pe Titel constant, scăpându-l de dosarele penale pe care acesta le tot acumulează. Deşi în aparenţă el se prezintă ca un om liniştit şi împlinit, de fapt este măcinat de viaţa pe care o duce şi de datoriile pe care le are.
În ton cu nota umoristică de înaltă calitate a filmului, roluri delicioase fac Vasile Muraru şi Nae Lăzărescu. Primul devine din răspopitul Manole din prima parte, episcopul Caisie, şi coordonează lucrările la un edificiu impresionant, o catedrală pentru mântuirea poporului. Al doilea îi dă viaţă lui Trandafir, proprietar de gogoşerie „persecutat” de autorităţi, este dovedit mare corupt şi unic responsabil de starea proastă în care se află economia.
Cu toate că una dintre cele mai mari dorinţe ale reputatului actor Vladimir Găitan a fost aceea de a-şi ţine fiica departe de lumea actoriei, Gloria Găitan a manifestat încă de mică un interes aprins pentru scenă şi i se alătură din nou tatălui său pe marile ecrane. Dacă Vladimir Găitan îşi reia cu succes rolul din „Poker”, cel al unui eminent chirurg plastician, care acum a ajuns Ministrul Sănătăţii, fiica sa Gloria o interpretează cu succes pe asistenta sa de nădejde. Despre experienţa filmărilor alături de fiica ta, actorul a declarat: „Întotdeauna colaborările cu propriul copil sunt cele mai grele, pentru că pe lângă emoţiile personale intervin şi cele pe care le ai şi pentru copil. Experienţa colaborării împreună în piesa Soare pentru doi, pe scena Teatrului de Comedie, ne-a fost de mare ajutor şi la filmările pentru Ultimul corupt din România, cu toate că apariţia Gloriei de aici este mai puţin semnificativă. Este o bucurie pe care o ai ca părinte ca propriul copil să-ţi ţină replica şi sunt extrem de mândru şi fericit că am avut ocazia să fiu cu ea în cadru.”