5 mai 2009

Carol I

Sergiu Nicolaescu, maestrul filmului istoric românesc, se pregăteşte pentru o triplă premieră regală, ocazionată de lansarea filmului Carol I, a cărţii şi nu în ultimul rând a DVD-ului cu acelaşi nume.



Iubitorii filmelor istorice marca Sergiu Nicolaescu vor avea ocazia să urmărească începând de vineri, 8 mai 2009, la cinema Union şi The Light, filmul „Carol I”, despre viaţa întemeietorului României moderne, care va fi disponibil atât în cinematografe, cât şi pe DVD, distribuit de Pro Video.

Dacă în luna ianuarie a anului 2008, un comunicat de presă al Spitalului Elias anunţa că regizorul Sergiu Nicolaescu a fost operat pe creier, pentru a doua oară în decurs de două săptămâni, două luni mai târziu, Sergiu Nicolaescu a povestit deschis despre cea mai dificilă perioadă din viaţa sa. La 78 de ani, a reînvăţat să vorbească, să meargă şi să scrie. În acest context, cârcotaşii n-au aşteptat prea mult pană să concluzioneze că „Supravieţuitorul” va marca finalul carierei regizorului.

Pe data de 11 august 2008, la castelul Peleş, Sergiu Nicolaescu, îmbrăcat în uniforma regală a lui Carol I, începea filmările documentarului istoric „Carol I”. Este un proiect câştigat la CNC în 2006, foarte drag regizorului, pentru care s-a documentat intens în ultimii doi ani.

Prin felul în care este construit filmul, aflat la graniţa dintre documentar istoric şi film artistic, devine o adevărată lecţie de istorie spusă într-un limbaj atractiv şi accesibil. Istoria se îmbină cu arta, documentul cu ficţiunea, unghiul obiectiv cu cel subiectiv, rezultând un film-reper, ca o carte de vizită a istoriei moderne a României.

Sergiu Nicolaescu a declarat că a ales acest subiect pentru realizarea celui mai nou film istoric al său, deoarece „Carol e unul dintre cele mai importante personaje ale României moderne, chiar cel mai important al istoriei generale a românilor. El a fost creatorul României moderne.”

Distribuţia filmului reuneşte actori consacraţi ai cinematografiei româneşti: Sergiu Nicolaescu, Răzvan Vasilescu, Geo Dobre, Cristian Moţiu, alături de tânăra actriţă Andreea Măcelaru Sofron, interpreta rolului Principesei Maria.

Filmul este o producţie MediaPro Pictures care marchează o premieră în cinematografia românească – acelaşi actor joacă la vârste diferite acelaşi personaj în două filme distincte – Sergiu Nicolaescu în rolul regelui Carol I atât în „Pentru patrie” (1977), cât şi în „Carol I” (2009).

Sâmbătă, 9 mai, la doar o zi distanţă de Ziua Regalităţii, are loc la CinemaPRO, cu începere de la ora 19:00, premiera de gală a filmului „Carol I”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook