15 aprilie 2011

Prinţesa de Montpensier

Regizat de Bernard Tavernier, un nume respectat în cinematografia internaţională de aproape 40 de ani, „Prinţesa de Montpensier” („La Princesse de Montpensier”) a făcut parte din selecţia oficială a filmelor din competiţia de la Cannes 2011 şi va fi lansat vineri, 15 aprilie 2011, în România, odată cu lansarea în SUA. Lungmetrajul îi are in distribuţie pe Mélanie Thierry (Premiul César pentru cea mai promiţătoare speranţă feminină), Lambert Wilson (peste 60 de filme, printre care seria „Matrix” şi „Oameni şi zei” – Marele Premiu, Cannes 2010), Gaspard Ulliel („Hannibal Lecter”, „Paris je t’aime”), Grégoire Leprince-Ringuet şi Raphaël Personnaz. În prima săptămână în cinematografe (15 – 21 aprilie), „Prinţesa de Montpensier” va rula în Bucureşti, în cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza şi Studio (la acesta din urmă, de luni, 18 aprilie), pentru ca în perioada următoare să ajungă în toată ţara.„A fost o ocazie de a spune o poveste de dragoste, sentimentală şi expansivă”, spune Bertrand Tavernier despre cel mai recent film al său, „Prinţesa de Montpensier”. „După In the Electric Mist, am vrut să fac un film profund francez, în ceea ce priveşte sentimentele, raportul cu istoria, cu limba, cu peisajul şi cultura”, povesteşte el. „De-asemenea, am vrut să abordez secolul al XVI-lea, secolul prinţesei, să pătrund în acestă epocă, aşa cum am făcut-o cu Louisiane, al lui James Lee Burke. Când am început adaptarea, preocuparea noastră majoră a fost de a transpune în contextul perioadei profunda sensibilitate şi pasiune din carte, în toate goliciunea şi violenţa lor.”

Regizorul povesteşte că Marie de Montpensier, personajul principal, interpretat de una dintre noile stele ale filmului francez, Mélanie Thierry, „este o femeie foarte tânără, care trebuie să înveţe despre viaţă din propria experienţă. Să înveţe să-şi îmblânzească şi să-şi controleze sentimentele, să facă alegeri dificile şi dureroase, chiar dacă ea este încă foarte tânără”, spune el. „Drumul ei m-a convins, evoluţia sa este ceea ce a declanşat dorinţa mea de a face acest film…”, adaugă Tavernier. „De-a lungul filmării, Mélanie Thierry m-a încântat şi m-a copleşit cu interpretarea ei, frumuseţea, şi desigur, mai presus de toate, prin intensitatea emoţiei pe care ea o transmite personajului.”

În anul 1562, în Franţa, sub domnia lui Carol al nouălea, războaiele religioase fac ravagii. Marie de Mézières, una dintre cele mai bogate moştenitoare din regat, îl iubeşte pe tânărul duce de Guise, supranumit mai târziu, în istorie, „Scarface”. În interesul familiei sale, tatăl ei, Marchizul de Mézières, o obligă însă pe Marie să se mărite cu prinţul de Montpensier, pe care ea nu l-a întâlnit niciodată. În curând, prinţul este chemat de Carol al nouălea să se alăture războiului împotriva protestanţilor. Cum întreaga ţară devenise un sângeros câmp de luptă, el îşi trimite tânăra soţie la Champigny, unul dintre cele mai retrase castele ale sale, însoţită de Contele de Chabannes, vechiul său prieten şi tutore. Prinţul îi cere lui Chabannes să o pregătească pe prinţesă pentru ziua când ea va ajunge la curte. Izolată la Champigny, Marie încearcă să uite pasiunea pe care încă o are pentru ducele de Guise.

Întâmplarea şi schimbarea cursului războiului fac ca de Guise şi ducele d’Anjou, viitorul Henri III, să ajungă la Champigny la scurt timp după sosirea lui Montpensier. Anjou se îndrăgosteşte nebuneşte de prinţesă, pe care ajunsese să o iubească, în zilele petrecute la Champigny, şi Chabannes. Maria va deveni miza acestor pasiuni rivale şi violente.

Având la bază scenariul scris de Jean Cosmos, François-Olivier Rousseau şi Bertrand Tavernier, „Prinţesa de Montpensier” este o coproducţie franceză între Paradis Films, StudioCanal, France 2 Cinéma, France 3 Cinéma, Pandora Filmproduktion, cu participarea Canal+, CinéCinéma, France Télévisions, susţinut de Région Auvergne, Centre Images – Région Centre, Programului MEDIA al UE şi distribuit în România de Independenţa Film.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook