5 martie 2014

Paradisul spulberat

„Paradisul spulberat” („The Broken Circle Breakdown”), drama musical în regia lui Felix Van Groeningen, cu Veerle Baetens şi Johan Heldenbergh, are premiera în România vineri, 7 martie 2014. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin şi a fost premiat la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni.În cadrul secţiunii Cel mai bun film străin a Premiilor César 2014, filmul lui Van Groeningen a concurat împotriva unor titluri celebre precum: „Blue Jasmine” (regia: Woody Allen), „Django Unchained” (regia: Quentin Tarantino), „La Grande Bellezza” (regia: Paolo Sorrentino) şi „Gravity” (regia: Alfonso Cuaron).

Sălile în care intră „Paradisul spulberat” sunt: Grand Cinema Băneasa, Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cityplex Braşov, Cityplex Constanţa, NCRR (la Muzeul Ţăranului Român) în Bucureşti, Victoria Cluj, Arta 3D Târgu Mureș și Cinema Silver Mall Vaslui.

Lungmetrajul este o adaptare după spectacolul musical omonim cu care actorul principal din film, Johan Heldenbergh, împreună cu actriţa Mieke Dobbels, au înregistrat un succes deosebit în mai multe teatre şi centre culturale europene.

Este povestea unui cuplu de tineri îndrăgostiţi. El cântă la banjo într-o trupă de bluegrass, ea are propriul salon de tatuaje. El, ateu convins, dar şi un romantic naiv; ea are corpul acoperit de tatuaje, dar o fire foarte raţională, cu picioarele pe pământ. Viaţa fericită le este brusc pusă la grea încercare după descoperirea unei maladii grave de care suferă fiica lor în vârstă de numai 6 ani.

Ei ajung să-şi reamintească modul în care s-au cunoscut şi cum s-au îndrăgostit de la prima vedere. Cum şi-au făcut curte pasional. Îşi amintesc de muzica bluegrass, cea care i-a apropiat, de căsătoria lor îndrăzneaţă, de sarcina neaşteptată şi, în final, de bucuria de a fi părinţi după naşterea frumoasei Maybelle. Un cerc complet al fericirii acestui cuplu neconvenţional…

Dar, în momentul în care apar stresul şi durerea în urma tratamentului lui Maybelle, Didier şi Elise încep să răspundă în feluri diferite. Împreună se luptă pentru copilul lor, sperând că dragostea nu-i va dezamăgi atunci când au cea mai mare nevoie de ea. Câteodată dragostea poate învinge destinul, dar nu tot timpul.

Filmul a mai primit recent Premiul publicului Panorama şi Label Europa Cinemas la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2013. La European Film Awards 2013, Cea mai bună actriţă a fost desemnată Veerle Baetens. Lungmetrajul a primit premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film străin la Palm Springs 2014.

Cotidianul belgian Le Soir nota după Gala Premiilor César 2014: “Ura pentru Belgia! The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe ne-a creat o surpriză prin câştigarea premiului pentru Cel mai bun film străin. Este o victorie cu atât mai prestigioasă cu cât filmul compatriotului nostru flamand a concurat alături de nume mari precum Woody Allen, Tarantino, Paolo Sorrentino sau Alfonso Cuaron.”

În decembrie 2013, regizorul Felix Van Groeningen primea trofeul LUX Prize din partea preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

“Pentru mine este o mare onoare să ştiu că membrii Parlamentului European mi-au ales filmul, l-au urmărit şi l-au votat. Asta face ca LUX Prize să însemne o iniţiativă foarte importantă: te face să poţi vedea un film pe care altfel n-ai fi avut cum să-l vezi. Ajută filmele să ajungă în toate colţurile continentului, astfel încât lumea să le vadă. În fond, de aceea facem filmele,” a spus regizorul Felix Van Groeningen la decernarea premiului.

LUX Prize nu constă într-o anumită sumă de bani. În schimb, filmul primeşte din partea Parlamentului European subtitrări în cele 24 de limbi oficiale şi este susţinut şi promovat în cele 28 de state membre UE.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook