21 martie 2014

Marea frumuseţe

„Marea frumuseţe” („La Grande Bellezza”), în regia lui Paolo Sorrentino, câştigător al premiului Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin, intră în cinematografele din România vineri, 28 martie 2014. Filmul spune, cu accente felliniene, povestea lui Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns acum la 65 de ani. Fost ziarist de succes şi scriitor în tinereţe, Jep este nelipsit de la toate dineurile cu ştaif din Roma, el însuşi gazda unor petreceri de neuitat pe terasa apartamentului său cu vedere la Collosseum.„La Grande Bellezza” a mai obţinut anul acesta, alături de Oscar-ul pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur şi premiul BAFTA la aceeaşi secţiune. Filmul lui Paolo Sorrentino a făcut parte din Competiția oficială a Festivalului de la Cannes şi a fost nominalizat la Premiul César pentru Cel mai bun film străin.

Alături de Toni Servillo, care interpretează personajul principal, pe mondenul Jep Gambardella, filmul are o distribuție formată din actori consacraţi ai marelui ecran italian: Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Isabella Ferrari, Iaia Forte, Serena Grandi, Dario Cantarelli, Giulio Brogi, Roberto Herlitzka.

“Toni Servillo este genul de actor căruia poţi să-i ceri absolut orice, pentru că e capabil să facă absolut orice,” spune regizorul Paolo Sorrentino despre actorul din rolul principal, alături de cu care semnează deja a patra colaborare (după „Il Divo”, „Le conseguenze dell’amore şi L’uomo in più”). “Pot să merg pe mâna lui cu ochii închişi, nu numai în ceea ce priveşte munca, dar şi când vine vorba de relaţia noastră de prietenie care, odată cu trecerea timpului, a devenit din ce în ce mai solidă.”

Imaginea este semnată de Luca Biggazi, autorul a peste 70 de filme, premiat la Veneţia 1988 pentru două filme („Cosi ridevano” şi „L’albero delle pere”). Bigazzi este cel care a filmat toate lungmetrajele lui Paolo Sorrentino, de la „Le conseguenze dell’amore” (2004) până în prezent.

Despre directorul său de imagine, regizorul italian Paolo Sorrentino spune: “Relaţia mea cu Bigazzi este deja una de lungă durată şi stabilă. Am deplină încredere în el şi avem norocul de a ne înţelege fără prea multe vorbe. Aşa că, eu îi dau lui scenariul şi apoi îl las să-l interpreteze şi să-l prelucreze în materie de lumină. El ştie că eu mai degrabă aş merge pe poteci nebătătorite, pe căi neexplorate încă, decât să mai folosesc ceea ce deja am folosit. La sfârşit, sunt tot timpul mulţumit cu soluţiile alese de el, mai mulţumit decât dacă l-aş fi ghidat eu dinainte.”

Luca Biggazi va fi prezent şi în România, pe 26 martie 2014, la proiecția extraordinară a filmului „La Grande Bellezza” în cadrul Galei de deschidere a B-EST IFF. Pe 27 martie 2014, Bigazzi va susține un Masterclass de imagine la UNATC.

Costumele personajelor din „La Grande Bellezza” au fost realizate de Giorgio Armani şi de Laura Biagiott.

Paolo Sorrentino are 44 de ani şi s-a născut la Napoli, Italia. În 2008 a fost membru în juriul Festivalului de Film de la Locarno, iar în 2009 a fost preşedintele juriului la secţiunea “Un certain regard” la Cannes.

Despre Roma, Paolo Sorrentino a spus la un moment dat: “Unul din lucrurile care îmi place mie legat de Roma a fost spus deja de Napoleon. E acela că, de la sublim la patetic, e numai un singur pas. Ei bine, aşa şi Roma: este o continuă pendulare între sublim şi patetic.”

Recent, Paolo Sorrentino a fost numit “Cetăţean de onoare” al Romei. La înmânarea distincţiei, primarul oraşului, Ignazio Marino, a spus că îl omagiază pe “cel care a făcut din Roma oraşul lui şi a dorit să arate apoi asta întregii lumi”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook