Cinema REPER
Prima ediţie a festivalului Cinema REPER – „Filmele care mă fac mai bun”, parte a unui amplu proiect de mentorat cultural, are loc în perioada 7-17 aprilie 2014 la Bucureşti, la iniţiativa Fundaţiei Culturale Art Promo. Nu mai puţin de 25 de filme cu potenţial educaţional, destinate adolescenţilor şi nu numai, sunt proiectate în regim de gratuitate la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala Horia Bernea.
În programul primei ediţii Cinema REPER se regăsesc atât filme-cult, capodopere ale cinematografiei mondiale, precum „La Strada” (1954), „Băieţii din strada Paul” („The Boys from Paul Street”, 1969) sau „Carele de foc” („Chariots of Fire”, 1981), dar şi lungmetraje mai recente însă nu mai puţin cunoscute, ca „Tărâmul visurilor” („Beasts of the Southern Wild”, 2012) sau „Paradisul spulberat” („The Broken Circle Breakdown”, 2012).
„Ce poate fi mai ispititor decât sa vezi sau sa revezi capodopere, fără de care viaţa e mai săracă, mai puţin poetică, mai puţin luminoasă şi, mai ales, mai banală şi mai anostă? La prima călătorie în Occident, după 1989, un prieten francez îi spunea unui compatriot, care urma să-mi fie ghid în mult-râvnitul periplu european: Aşa mă voi simţi şi eu alături de cei care-mi vor îngădui privilegiul sa le fiu călăuză într-o lume fascinantă, a celei de-a 7-Arte, cu majusculă”, spune Irina-Margareta Nistor, critic de film şi autoarea selectiei de filme pentru prima ediţie Cinema REPER.
Proiectul de mentorat Cinema REPER este un proiect de educaţie prin cultură, mai precis de educaţie cu ajutorul filmului, şi nu o simplă iniţiativă de educaţie cinematografică. Cinema REPER urmăreşte relevarea valorilor umane perene prin intermediul limbajului cinematografic, folosirea „filmului reper” (filmul cu valoare artistică şi valoare moral-existenţială) ca pe un mijloc al descoperirii şi al transformării de sine care să ne ajute să răspundem la marile întrebări ale existenţei, să înlocuiască pe a avea cu a fi, sa ne facă mai buni, mai generoşi, mai solidari, mai atenţi la cel de lângă noi, să păstreze şi să valorifice trecutul, să repună în drepturi normele morale moştenite, să stimuleze imaginaţia morală, să aducă în faţa spectatorului, pe lângă istoria, tradiţiile, moştenirea spirituală şi culturala proprie, şi pe acelea ale altor popoare, să devină un mijloc al cunoaşterii şi al acceptării reciproce.
Cinema REPER se desfăşoară în regim de gratuitate în săli de spectacol, în şcoli, în penitenciare şi în oricare alte spaţii în care copii, adolescenţi, tineri, persoane cu probleme speciale, sau private de libertate pot beneficia de întâlnirea cu filme reper şi cu mentori pentru împlinirea scopului mai sus amintit.
„Cinema REPER este un proiect original, ambiţios şi de anvergură care vizează folosirea filmului nu doar ca produs estetic, ci şi ca vehicul al valorilor morale, deci ca instrument al unei duble formatări la nivel liceal. Eficienţa unui asemenea demers este fără îndoială condiţionată de implementarea lui la nivel naţional şi de durabilitatea sa în timp,” este de părere criticul de film Cristina Corciovescu.
În programul primei ediţii Cinema REPER, ce are loc în perioada 7-17 aprilie 2014, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala Horia Bernea, proiecţiile de la orele 11, 12, 15:30 sunt dedicate elevilor. Participarea altor categorii de spectatori este posibilă în limita locurilor disponibile. În perioadă 7-11 aprilie 2014, filmele de la 15:30 sunt prezentate de critici de film şi sunt urmate de discuţii. Proiecţiile de seară sunt pentru publicul general. Accesul la toate proiecţiile este gratuit.
Programul complet al proiecţiilor este disponibil online pe site-ul festivalului: www.cinemareper.ro
Informaţii despre filmele din program, cât şi rezervările pentru proiecţiile dedicate elevilor, pot fi obţinute la numerele de telefon 0728873269 / 0744187384, ori prin e-mail la adresa office@cinemareper.ro