22 martie 2017

„Omul de ianuarie” la clubul Fanbook

Sâmbătă, 25 martie 2017, la ora 15:00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, după o oră de discuţii libere, scriitorul britanic David Mitchell, autorul bestsellerului internaţional „Atlasul norilor” susţine un dialog via Skype cu membrii clubului de lectură pentru adolescenţi „Fanbook”. Cartea care a produs întâlnirea este „Omul de ianuarie„, un roman despre Jason Taylor, un băiat de treisprezece ani din cel mai liniştit sat din Worcestershire, cu o voce la fel de puternică precum cea a lui Holden Caulfield din „De veghe în lanul de secară”. La discuţia moderată de criticul literar Cosmin Ciotloş participă şi Mihnea Gafiţa, traducătorul cărţii.



La începutul anilor ’80, în Anglia încă bântuită de spectrul Războiului Rece, maturizarea lui Jason se petrece sub auspiciile întâmplărilor dramatice care pun stăpânire pe întreaga lume – e totodată vremea recesiunii lui Margaret Thatcher, a muzicii celor de la Duran Duran, a taberelor de ţigani nomazi ajunşi şi în satul Black Swan Green –, o lume şocantă, greu de înţeles pentru un adolescent. Dar adevăratul război este pentru Jason cel de acasă, din mijlocul familiei pe cale să se destrame, şi de la şcoală, unde luptele dintre băieţi sunt dure şi lasa urme adânci asupra unei firi contemplative şi sensibile ca a celui care publică versuri sub pseudonim. De la prima dezamăgire trăită când fata de care se îndrăgosteşte, Dawn Madden, îi întoarce spatele, şi de la culpa morală resimţită când provoacă, fără intenţie, un accident grav, Jason e prins într-o serie de întâmplări care sfârşesc prin a-i schimba definitiv perspectivă asupra lucrurilor şi chiar viaţa.

Impresia de lectură a lui Adrian Hoaghea, unul dintre membrii clubului:

Hmm, frumoasă carte. Sincer să fiu, personajul principal, Jason, m-a introdus cu adevărat în acţiune, care este una destul de simplă. Însă modul în care este prezentată este aşa preţios şi copilăros, încât o face să pară de zece ori mai interesantă. Gândirea lui Jason m-a impresionat, poate profunzimea sa, poate simplitatea sa, sau poate modul în care autorul le-a împletit pe cele două, dând naştere unui personaj pe care mi-a fost imposibil să nu îl îndrăgesc. M-au atras foarte mult şi schimbările lumii, doar erau anii ’80, nu-i aşa? Ce a ieşit din acest amestec? O super-carte! Trebuie să recunosc, aş reciti-o oricând cu probabil aceeaşi plăcere. O carte de nota 10! şi cum să uit aşa o carte!

Aceasta este prima întâlnire din noul modul al clubului de lectură „Fanbook” dedicat literaturii contemporane, organizat de CSR Mindset şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Clubul este deschis tuturor adolescenţilor care vor să citească o carte în fiecare lună. Dezbaterea din prima oră, între membrii clubului şi criticul literar Cosmin Ciotloş, este preambulul pentru adevărata probă de foc a dialogului, întâlnirea din a doua oră cu autorii cărţilor propuse.

Dovada că tinerii citesc? Participanţii la evenimentele lunare vin din 10 licee bucureştene, iar 50 dintre membrii clubului sunt implicaţi constant în organizarea întâlnirilor.

Intrarea este liberă. Liceenii care vor să se înscrie în clubul de lectură „Fanbook” şi să participe la toate evenimentele lunare din nou modul, care au loc până în iulie, pot trimite un mail pe adresele contact@csrmindset.ro sau anda.visan@humanitas.ro.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook