2 septembrie 2009

Naşul

„Naşul”, ecranizarea romanului omonim al lui Mario Puzo, s-a clasat al doilea în topul celor mai bune 100 de filme realizat de Institutul American de Film în 2007. La peste 30 de ani de la producţia primei părţi, trilogia se relansează pe DVD laolaltă cu două discuri de interviuri şi alte materiale speciale, într-o ediţie de colecţie, restaurată la calitate digitală şi purtând autograful regizorului Francis Ford Coppola.


Distins cu multiple premii şi nominalizări şi considerat cel mai bun film din istorie de Entertainment Weekly, „Naşul” este un punct de referinţă în cinematografia secolului XX, explorând puterea, tradiţia, iubirea şi răzbunarea în controversata lume a clanurilor mafiote. În compania unei distribuţii colosale, din care fac parte Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, Andy Garcia, Robert Duvall ş.a., „Naşul” prezintă povestea clanului mafiot Corleone fondat şi prezidat de Vito, un italian imigrat în SUA în anii 1910.

Muchia dintre glorie şi declin se dilată şi se contractă în ritm de mitraliere, Naşu’ face propuneri de nerefuzat, în timp ce viaţa se scurge, periculoasă şi inexorabilă, spre aceeaşi concluzie: indiferent de succesori, alianţe şi trădări, Mafia şi Naşul par legaţi într-o simbioză cvasi-organică: don Vito a scris istorie ca demiurg şi mentor al uneia din cele mai de temut reţele interlope americane; acum, Cosa Nostra îi semnează sentinţa la viaţă şi la moarte, îi dezbină ori îi apropie familia, îl înconjoară de prieteni fideli sau trădători, îl ridică şi-l coboară într-un carusel de neoprit, ce rezistă chiar şi dincolo de moarte, transmiţându-se urmaşilor ca o moştenire genetică nedorită, ce le-a hotărât viaţa încă dinainte de a se naşte.

„Naşul” (1972) ni-l prezintă pe „Il Capo di Tutti Capi” Don Corleone (Marlon Brando) la vârsta senectuţii, portretizând arhetipul capului de familie sicilian, coleric şi necruţător cu inamicii, dar neaşteptat de afectuos cu apropiaţii. Pe cât de feroce îşi apără puterea pe teritoriul crimei organizate, pe atât de protector este cu familia şi prietenii săi, pe care-i susţine necondiţionat atâta timp cât i se arată respectul cuvenit. Refuzând să susţină afacerile cu droguri ale clanurilor rivale, bătrânul don Vito (Marlon Brando) devine ţinta unui atac în plină stradă din care abia scapă cu viaţă, şi fiul său, Michael (Al Pacino), preia frâiele afacerilor de familie şi continuă vendetta, încercând, totodată, să menţină familia unită în ciuda luptelor din sânul şi din afara clanului. Filmul a fost distins cu 11 nominalizări şi trei premii Oscar: pentru scenariu, imagine şi cel mai bun actor în rol principal (Marlon Brando).

În „Naşul II” (1974) Coppola ne poartă în timp în copilăria lui Vito Andolini, emigrat din orăşelul sicilian Corleone spre Tărâmul Făgăduinţei de îndată ce-şi pierde întreaga familie. În America post-belică, un Vito tânăr şi ambiţios (interpretat de Robert de Niro, premiat cu un Oscar pentru acest rol secundar) profită de inerţia şi corupţia autorităţilor pentru a-şi clădi în New York, încet şi sigur, un imperiu interlop sub paravanul unei firme de import şi comerţ cu ulei de măsline. Alternativ, în prezentul naraţiunii – sfârşitul anilor ’50, urmărim ascensiunea lui Michael (Al Pacino), noul Don al clanului, care încearcă să-şi consolideze puterea extinzând afacerile familiei în Las Vegas, Hollywood şi Cuba. O producţie grandioasă, premiată cu 11 nominalizări şi 6 trofee Oscar pentru regie, scenariu, imagine, muzică şi cel mai bun actor în rol secundar – Robert De Niro.

În „Naşul III” (1990), îl regăsim pe Michael (Al Pacino), acum octagenar, la timona familiei Corleone. Michael încearcă să pună în legitimitate afacerile familiei şi să se retragă din culisele violente ale lumii interlope, însă viaţa nu şi-a epuizat încă surprizele: gangsterii avizi de putere din clanurile rivale sunt gata să-i dejoace planurile, iar Mary, fiica lui, are o idilă cu Vincent Mancini (Andy Garcia), vărul ei şi nepotul lui Michael. Naşul îl numeşte pe Vincent noul Don cu condiţia să încheie relaţia cu Mary, însă vendetta siciliană nu şi-a scris încă ultimul episod. Va duce oare Vincent mai departe moştenirea Corleone sau povestea Naşului va apune odată cu Michael? Filmul a primit şapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun actor în rol secundar (Andy Garcia) şi tot atâtea la Globul de Aur.

Pe lângă comentariile regizorului Coppola care însoţesc cele trei filme, alte două discuri, cu peste 4 ore de materiale suplimentare, oferă cinefililor o perspectivă inedită asupra producţiei: materialele speciale originale – „Familia Naşului: O privire detaliată”, „În sânul unui clan mafiot” – toate secretele, scene tăiate, detalii despre locaţiile de filmare, muzica, arborele genealogic şi istoricul familiei Corleone, echipa de producţie etc., precum şi materialele bonus create în exclusivitate pentru reconstituirea „orchestrată” de Coppola: „Lumea Naşul”, „Capodopera care aproape era să fie ratată”, „Când s-au oprit filmările”, „Salvarea ulterioară – Naşul se dezvăluie”, „Naşul pe covorul roşu”, patru filme de scurt-metraj şi alte surprize. „Naşul” este o producţie Paramount Pictures distribuită de Prooptiki România.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook