2 decembrie 2009

Festivalul de Film Românesc din New York

În pagina de arte a ediției de duminică, 29 decembrie 2009, a cotidianului american The New York Times, cea de-a patra ediție a Festivalului de Film Românesc din New York organizat de Institutul Cultural Român din New York în parteneriat cu TIFF și Tribeca Film Festival este singurul eveniment recomandat în agenda cinematografică a săptămînii viitoare. Festivalul, intitulat „4 Years, 3 Days and 2 Decades Later”, a fost inclus și în topul celor cinci evenimente culturale recomandate de emisiunea SundayArts a canalului public de televiziune Thirteen.

Festivalul de Film Românesc din New York

Reproducem în continuare articolul semnat de Neil Genzlinger pentru The New York Times:

Câteva dintre filmele cele mai comentate în ultimii ani, cel puțin între cinefili, provin din România, unde o nouă generație de regizori a obținut premii la Cannes și la alte festivaluri de marcă. Cele mai noi producții românești, precum și cîteva titluri de referință din anii ’90, sunt prezentate într-un festival care începe vineri la Tribeca Cinemas, organizat de Institutul Cultural Român. Desfășurat pe durata a 3 zile, festivalul a ajuns acum în al patrulea an, ceea ce explică două treimi din inspiratul calambur din titlul 4 Years, 3 Days and 2 Decades Later, cele două decenii referindu-se la aniversarea Revoluției din 1989 care l-a răsturnat pe Nicolae Ceaușescu. De asemenea, titlul face cu ochiul la 4 luni, 3 săptămîni și 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu, care a câștigat Palme d’Or la Cannes în 2007, ceea ce a părut multora la vremea respectivă vârful Noului Val Românesc. Ediția din acest an arată însă că diagnosticul a fost pripit.

‘În 2005, când am avut primele semne de succes, ne-am gândit: ‘Probabil nu va dura mai mult de 2 ani’, declară Corina Șuteu, directorul Institutului Cultural Român. ‘Dar filmul românesc continuă să fie și astăzi pe val.’

Seria de filme noi prezentate în festival include Pescuit sportiv de Adrian Sitaru, Katalin Varga de Peter Strickland, Cealaltă Irina de Andrei Gruzsnickzi, Nunta mută de Horațiu Mălăele, precum și Polițist, adjectiv de Corneliu Porumboiu, peliculă care a creat deja vâlvă și reprezintă România în cursa pentru Oscar. Evenimentul debutează cu Videogramele unei Revoluții, din 1992.

În paralel cu festivalul de la Tribeca Cinemas, în data de 5 decembrie 2009 debutează pe Link TV o serie consistentă de filme românești ale Noului Val, realizată în coproducție cu Institutul Cultural Român din New York. Opt lungmetraje și șapte scurtmetraje vor putea fi urmărite de milioane de telespectatori americani.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook