16 aprilie 2015

Lansarea unei noi traduceri din poezia lui Paul Celan la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează pe 21 aprilie 2015, de la ora 18:30, în colaborare cu editura suedeză Lublin press, un program prilejuit de recenta apariţie în limba suedeză a volumului „Andningsvändning” de Paul Celan (în original „Atemwende”, în limba română „Respiraţie-întoarcere”). Este primul volum de Paul Celan publicat integral în limba suedeză, volumele anterioare fiind antologii.

Programul de la sediul ICR Stockholm constă în alocuţiuni despre carte, lecturi şi o discuţie-panel. Participă traducătorul cărţii, Anders Olsson – scriitor şi membru al Academiei Suedeze, editorul Gabriel Itkes Sznap, Marcia Sá Cavalcante Schuback – profesor de filosofie la Universitatea Södertörn, Eva Ström – scriitor şi critic literar, şi Khashayar Naderehvandi – scriitor.

„Atemwende” a apărut în original în 1967 şi a marcat o cotitură în creaţia lui Paul Celan, poezia lui devenind prin acest volum mai concentrată şi mai radicalizată. Celan însuşi a considerat „Atemwende” ca fiind una dintre creaţiile sale cele mai reuşite, iar astăzi cartea este privită ca una dintre cele mai influente ale poeziei europene. Presa din Suedia a salutat unanim apariţia traducerii în limba suedeză.

Paul Celan (1920-1970) s-a născut la Cernăuţi, într-o familie de evrei de limbă germană. Deportaţi de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial, părinţii săi aveau să-şi piardă viaţa într-un lagăr de concentrare. El însuşi deportat, nu se va elibera niciodată de sentimentul de vinovăţie de a le fi supravieţuit. După război, Celan petrece câţiva ani la Bucureşti, după care se stabileşte la Paris. Din acest moment, scrie exclusiv în limba germană – limba părinţilor săi, dar şi a asasinilor acestora. Celan este considerat astăzi unul dintre cei mai originali şi influenţi poeţi de după război. Este un nume binecunoscut şi în Suedia, unde i s-au publicat opt volume de versuri şi proză, precum şi câteva volume de corespondenţă şi monografii.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook