10 august 2016

Paul Celan – o tapiserie de muzică, poezie şi fotografie

Institutul Cultural Român de la Stockholm sprijină promovarea celei mai recente apariţii pe piaţa de carte suedeză a cărţii de autor Paul Celan, care este prezentată publicului suedez printr-o serie de programe, pe parcursul lunii august, sub titulatura „Paul Celan – o tapiserie de muzică, poezie şi fotografie”. Evenimentele de lansare au loc pe 19, 20 şi 21 august 2016 în oraşele Norrlia, Valfisken, Simrishamn şi Ystad, şi includ o prezentare a evenimentelor importante din viaţa şi opera lui Paul Celan, făcută de traducătorul şi criticul literar Thomas Kjellgren.

Urmează o lectură în limba suedeză a mai multor poeme a celebrului poet. Momentele de lectură realizate de actorul Clas Göran Söllgård alternează cu momente muzicale susţinute de trio-ul berlinez Triokubik, format din soprana Verena Rein, violoncelista Marika Gejrot şi pianistul Ştefan Paul. În cadrul evenimentului de lansare poeta şi criticul literar Eva Ström citeşte o creaţie compusă special pentru acest proiect şi vorbeşte publicului despre importanţa operei lui Paul Celan raportată la contextul literar internaţional, dar şi la cel suedez.

În urma publicării în 2015 a traducerii în suedeză a cărţii „Atemwende” (în limba română „Respiraţie-întoarcere”), un grup de artişti suedezi, coordonaţi de artista Irene Trotzig, publică o carte de autor care are la bază operele lui Paul Celan, însoţite de desene şi inserţii grafice semnate de: Gunilla Widholm, Malin Schønbeck, Jan-Bertil Andersson, Helena Bergenrud, Håkan Blomqvist şi Irene Trotzig.

Pe lângă ICR Stockholm, la proiect mai participă şi Academia Suedeză, Musik i Syd, Municipalităţile oraşelor Kristianstad şi Simrishamn, Universitatea Populară din Kristianstad, Gunnars Granar, THAGE.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook