14 august 2015

Blago Bung la Institutul Cultural Român de la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm găzduiește pe 22 august 2015 un program de poezie și muzică susținut de trei cunoscuți scriitori și muzicieni suedezi, Inger Edelfeldt, Jonas Ellerström și Martti Soutkari. Titlul programului este inspirat de un tablou de Max Ernst, care este, totodată, și unul dintre titlurile melodiilor trupei Blago Bung. Programul de lecturi cuprinde și poezie românească, denumirea “Blago Bung” fiind inspirată de un poem dadaist.

Trupa Blago Bung a fost fondată în 1979, iar primele înregistrări audio au apărut în 1981, la legendarul label suedez Heartwork. Trupa a fost mai puțin activă în anii 90 și 2000, când membrii săi s-au dedicat carierei literare și au devenit cunoscuți ca poeți și eseiști. Blago Bung și-a reluat activitatea muzicală în 2008.

Inger Edelfeldt este o cunoscută scriitoare și artistă suedeză. De la debutul în 1977, a publicat pentru treizeci de volume, printre acestea numărându-se romane, cărți de povestiri, poeme, albume de bandă desenată și cărți pentru copii. În acest an i-a apărut la editura Norstedts romanul Konsten att dö (“Arta de a muri”). Inger Edelfeldt este de asemenea artist grafic, cea mai recentă dintre expozițiile sale având loc la Galeria Örhänget din Stockholm în primăvara acestui an. Pentru publicul suedez este însă mai puțin cunoscut faptul că Edelfeldt este și autoarea multor cântece, pe care uneori le interpretează ea însăși pe scenă.

Martti Soutkari este născut la Helsinki, dar stabilit în sudul Suediei de câteva decenii. Scrie în general în suedeză și traduce poezie finlandeză. De la debutul în 1983 a publicat cinci volume de poezie, cel mai recent apărut în acest an Denna sida upp (“Cu fața asta în sus”, ed. ellerströms). Martti Soutkari (compozitor, voce, chitară) este membru în trupa Blago Bung încă de la înființare.

Jonas Ellerström este scriitor, traducător și editor specializat pe poezie. Este editorul multor autori români, printre care Urmuz, Paul Celan, Eugen Ionescu, Nichita Stănescu, Nina Cassian, Gabriela Melinescu, Andrei Codrescu, Mircea Cărtărescu, și un vechi colaborator al ICR Stockholm. În prezent, Jonas Ellerström se află în atenția presei suedeze cu un amplu volum de critică literară, Hemlängtan ur världen (“Dorul ieșirii din lume”, ed. Ariel). Este, de asemenea, membru-fondator al trupei Blago Bung.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook