3 iunie 2009

Jocul lui De Niro

Jocul lui De NiroTradus deja în peste 30 de limbi, romanul „Jocul lui De Niro” a apărut şi în România la Editura Leda, în traducerea Irinei Vainovski-Mihai.

Câştigător al premiului internaţional IMPAC Dublin Literary Award 2008, romanul de debut al artistului canadian de origine libaneză Rawi Hage a intrat în forţă în lumea editorială internaţională, fiind aclamat de critici. Cinematografic, abrupt, halucinant, dar inundat de un lirism intens, el vorbeşte despre prietenie, trădare şi familie, despre o lume în care violenţa şi haosul fac legea.

Romanul „Jocul lui De Niro” a mai fost distins cu numeroase alte premii, printre care McAuslan First Book Prize, Paragraphe Hugh MacLennan Prize for Fiction, Prix Des Libraires Du Quebec, şi a fost nominalizat la Scotiabank Giller Prize, Governor General’s Literary Award, Rogers Writers’ Trust Fiction Prize şi Commonwealth Writer’s Prize.

Într-un Beirut sfârtecat de război se leagă şi dezleagă prietenii. Explodează bombe, se năruie case. Se confruntă miliţii rivale. Se face dragoste. Se goneşte dement pe motociclete. Se fură la cazinou şi se joacă ruleta rusească. Se scrie istorie. Se rescriu destine…

The Guardian l-a descris cu un singur cuvânt: „knockout”, iar Booklist îl consideră „o realizare magnifică, alternând referinţele la eroii filmelor de acţiune americane cu vechea imagistică arabă.”

Washington Post a remarcat: „Scris în engleză, dar cu reverberaţii din poezia arabă şi filozofia franceză, Jocul lui De Niro este un uluitor hibrid trilingv”.

Iar Washington City Paper a elogiat atât cartea, cât şi autorul: „Pentru Hage, poezia limbajului e prilej de desfătare. Proza lui este de un realism brutal, dar deopotrivă însufleţită de fantezie neagră… de parcă Khalīl Gibran ar fuma haşiş cu Hunter S. Thompson. Acest roman nu este reportaj – este o artă neliniştitoare, transcendentă”.

Rawi Hage s-a născut în 1964 la Beirut, unde a trăit timp de nouă ani experienţa războiului civil. A imigrat în Statele Unite în 1982, a urmat cursurile Institutului de Fotografie din New York, iar după zece ani s-a mutat în Canada, unde a studiat artele plastice la Colegiul Dawson şi la Universitatea Concordia din Montreal. Este un scriitor laureat al multor premii, artist fotograf, curator şi comentator politic. Scrierile sale au apărut în publicaţii precum Maclean’s, Fuse, Mizna, Jouvert, The Toronto Review, Montreal Serai şi Al-Jadid. Creaţiile lui fotografice au fost expuse în galerii şi muzee din întreaga lume. Pentru al doilea roman, „Cockroach” (2008), a obţinut Paragraphe Hugh MacLennan Prize şi Grand Prix du Livre de Montréal şi a fost nominalizat la Scotiabank Giller Prize şi la Governor General’s Literary Award.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook