11 decembrie 2008

„Degete mici” în presa germană

Romanul „Degete mici” de Filip Florian continuă să stârnească interesul presei străine. „Kleine Finger”, varianta în limba germană a romanului, a fost publicată recent în Germania, în traducerea lui Georg Aescht. Pe data de 8 decembrie 2008, a apărut o cronică elogioasă în prestigiosul cotidian bavarez Sueddeutsche Zeitung.

Printre altele, în cronică se spune: „O carte cu intrigă poliţistă, din lumea arheologiei, un roman politic şi un debut uimitor: românul Florian Filip vrea să elibereze literatura de îndatorirea de oferi mărturii”. Şi se adaugă: „Idealul său nu este descoperirea adevărului ascuns în spatele unor adevăruri incomplete care circulă. Idealul lui este eliberarea literaturii de îndatorirea istorică de a aduce mărturii. El nu vrea să relateze lucruri care servesc aflării adevărului, ci numai ceea ce el consideră că merită să fie povestit”.

Romanul „Degete mici” a apărut deja în limba maghiară la Magveto Publishing House Ltd, în traducerea lui Karacsony Zsolt, şi în limba poloneză la editură Czarne, în traducerea lui Szymon Wciso. Urmeaza sa apără şi versiunea americană, la Harcourt Publishing House, în 2009, precum şi cea slovenă, la editură Didakta, în anul 2009.

De altfel, de Harcourt se leagă una dintre cele mai spectaculoase vânzări de drepturi de autor postrevoluţionare. Editura americană, cu o tradiţie de peşte 80 de ani, a achiziţionat drepturile de editare ale romanului „Degete mici” pentru întreaga lume (exceptând cele două contracte preexistente cu Magveto în Ungaria şi Suhrkamp în Germania).

După publicarea primei ediţii, în anul 2005, romanul „Degete mici” a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul (2005) şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru „Cel mai bun debut în proză” (acordat în 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al U.N.P.R..

Filip Florian s-a născut în 1968, la Bucureşti). În perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvântul; între 1992 şi 1995, redactor la biroul din Bucureşti al postului de radio Europa liberă; între 1995 şi 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucureşti.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook