23 iunie 2021

Finala concursului „Humanitas în licee”, ediția a X-a

Vineri, 25 iunie 2021, la ora 11:00, cele trei echipe finaliste ale concursului „Humanitas în licee” se află faţă în faţă la ultima etapă a ediției a X-a, care se desfăşoară în sala de conferințe a Institutului „Cervantes” și care este transmisă online pe pagina de Facebook Humanitas. Tema finalei este „Istoria Balcanilor și a României în secolul XX”. Întrebările au fost concepute de istoricul Oliver Jens Schmitt și de Daniela Popescu, doctorand la Facutatea de Istorie, Universitatea din București, urmărind evenimente, concepte și personalități care pot fi reținute citind volumele „Balcanii în secolul XX. O istorie postimperială” și „România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie” de Oliver Jens Schmitt, pe care echipele le-au avut în bibliografie.



După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, trei colegii din București, Colegiul German „Goethe„, Colegiul Național „I.L. Caragiale” și Colegiul Național „Spiru Haret”, au ajuns în marea finală a concursului „Humanitas în licee”. Au fost cele mai bune echipe din 35 de licee participante la ediția 2020–2021, din 10 oraşe.

Membrii echipelor ajunse în finală

Colegiul German „Goethe – Freya Popovici, Șerban Roman, Eduard Maștalier – Profesori coordonatori: Cristina Popa, Nicoleta Condrache

Colegiul Național „I. L. Caragiale” – Iulia Lazăr, Sergiu Bîsceanu, Tudor Dominciuc – Profesori coordonatori: Delia Dumitriu, Ruxandra Achim

Colegiul Național „Spiru Haret” – Emilia Petre, Irina Chiscop, Carina Mihăiță – Profesori coordonatori: Ioana Dumitru, Angela Turculeț

Elevii finalişti şi spectatorii se bucură de frumuseţea întrebărilor-poveste, de tipul „Cine sunt?”, „Ce sunt?”. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii și recompun din scurte informații, aranjate într-o poveste, persoane, evenimente sau concepte relevante din volum. Un răspuns primit după citirea acestei prime părți este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai directe și mai evidente, indiciile din a doua parte a întrebării aduc un singur punct.

Finala este prezentată de Cristian Leonte. Trofeul și premiul cel mare sunt înmânate de Radu Paraschivescu.

Cea de-a zecea ediţie a concursului „Humanitas în licee” s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2020–2021 şi a avut trei etape de calificare în marea finală.

Pentru prima etapă, întrebările au plecat de la volumul de istorie a artei „Despre trup. Anatomii, redute, fantasme” de Victor Ieronim Stoichiță (Editura Humanitas) și au fost create de autor. Pentru a doua etapă, întrebările au fost concepute de Adrian Mihălțianu, pornind de la volumul „Viața 3.0. Omul în epoca inteligenței artificiale” (Editura Humanitas). Pentru cea de-a treia, autorul întrebărilor a fost prof. dr. Virgiliul Țârău, pentru cartea „1927. O vară care a schimbat lumea” de Bill Bryson (Editura Polirom). Concursul s-a desfăşurat online pe parcursul anului școlar 2020–2021.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook