17 iunie 2016

Marea finală a Concursului Humanitas în licee

Sâmbătă, 18 iunie 2016, la ora 11:00, cele două echipe finaliste în Concursul Humanitas în licee se află faţă în faţă în ultima etapă a ediţiei a V-a, care se desfăşoară în sala de conferinţe a Institutului Cervantes din Bucureşti. Momentele importante din viaţa Reginei Maria sunt conţinute în întrebările din marea finală a concursului. Sunteţi invitaţi să fiţi susţinătorul uneia dintre cele două echipe într-un matineu inteligent, prezentat de Andi Moisescu. Trofeul şi premiul cel mare sunt înmânate de criticul literar Dan C. Mihăilescu.

invit_concurs_18iun2016

După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, Colegiul German „Goethe” din Bucureşti şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj au ajuns în marea finală a Concursului Humanitas în licee. Au participat cele mai bune echipe din 36 de licee, din 12 oraşe.

Tema finalei este Regina Maria. Întrebările pe care le primesc cele două echipe au fost concepute de Tatiana Niculescu Bran şi Radu Paraschivescu, urmărind cele mai importate evenimente şi personalităţi care pot fi reţinute citind volumul Tatianei Niculescu Bran, „Regina Maria. Ultima dorinţă” şi pe cel de memorii semnat chiar de Regina Maria, „Jurnal de război (I). 1916–1917”, pe care echipele le-au avut în bibliografie.

Elevii finalişti şi spectatorii se bucură de frumuseţea întrebărilor-poveste. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii, al unor personaje sau concepte esenţiale, iar un răspuns primit după citirea lor este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai numeroase şi mai clare, indiciile din a doua parte aduc un singur punct. Unde ne duc întrebările? Spre descoperirea modului de a privi lumea al Mariei, regina României într-o perioadă foarte tulbure a istoriei. Cine au fost oamenii pe care îi avea în jur şi care erau gândurile ei despre treburile de stat?

Regina Maria a fost o influenţă subtilă în viaţa politică şi un martor foarte atent al evenimentelor prin care au trecut România şi familia regală. Ultima ei dorinţă, aceea ca după moarte inima să îi fie adăpostită la Balcic, nu a mai putut fi îndeplinită, dar e important să înţelegem traseul istoric al unei astfel de decizii, împreună cu simbolurile şi semnificaţiile ei.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook