25 iulie 2013

Deturnarea

În 26 iulie 2013 intră în cinematografe filmul „Deturnarea” (titlul original – „Kapringen”, titlul internaţional – „A Hijacking”), povestea unui echipaj de vas danez, răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Cinematografele în care rulează în prima săptămână (26 iulie – 1 august) sunt: în București, la Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (Muzeul Ţăranului Român), Elvire Popesco, cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI); Cinema Victoria (Cluj), Cityplex (Brașov) și Cityplex (Constanța).



Regia şi scenariul sunt semnate de Tobias Lindholm, cunoscutul scenarist de la „Vânătoarea” (2012) şi „Submarino” (2010). Personajele principale sunt interpretate de Pilou Asbæk (din serialul TV „Familia Borgia”) şi Søren Malling (care a jucat şi în „A Royal Affair”).

Cargobotul sub pavilion danez MV Rozen este deturnat de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Răscumpărarea iniţială cerută de aceştia autorităţilor daneze se ridică la 15 milioane de dolari. Începe o negociere dură, după regulile bazarelor orientale, negociere care se întinde pe circa 4 luni de zile şi care are ca miză vieţile membrilor echipajului.

Filmul urmăreşte îndeaproape traseele a două personaje. Primul este captivul Mikkel (interpretat de Pilou Asbæk), bucătarul vasului, cel folosit de piraţi pentru negocierile cu baza. De partea  cealaltă se află CEO-ul companiei de shipping (actorul Søren Malling), din Copenhaga, cel care decide să ia în propriile mâini sarcina dificilă a negocierilor cu piraţii.

Filmul a participat în competițiile oficiale ale Festivalurilor de Film de la Veneţia și de la Toronto, în 2012 şi a obţinut Premiul FIPRESCI şi Golden Alexander la Festivalul Internaţional de la Salonic (Competiţia oficială) pentru regizorul Tobias Lindholm, precum şi Marele Premiu la Festivalul Internaţional de la Tokyo.

În 2013, filmul a câştigat trofeul Directors to Watch la Festivalul de la Palm Spring (California), pentru regizorul Tobias Lindholm şi premiul Cel mai bun film, la Bodil Awards. Tot în acest an a obţinut cinci premii Robert la Festivalul omonim (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca): Cel mai bun actor – Søren Malling, Cel mai bun montaj, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun sunet. De asemenea, a avut şapte nominalizări la acelaşi eveniment: Cea mai bună imagine, Cele mai bune costume, Cel mai bun regizor, Cel mai bun machiaj, Cea mai bună muzică, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar – Pilou Asbæk.

Tobias Lindholm s-a născut în Danemarca şi are doar 36 de ani. A absolvit Şcoala de Film în 2007. Scrie scenariul câtorva episoade ale unor seriale TV daneze, „Summer” (2008) şi „Borgen” (2009-2010) – drama politică a unui prim ministru aflat în luptă pentru putere – acesta din urmă fiind câştigătorul mai multor premii internaţionale, printre care şi BAFTA.

Colaborează cu deja celebrul Thomas Vinterberg la scenariul „Submarino” (2010), film selectat în acelaşi an la competiţia Festivalului de Film de la Berlin, nominalizat la Ursul de Aur şi câştigătorul a cinci premii Robert (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca). Tot împreună cu Vinterberg scrie şi scenariul pentru „Vânătoarea”, de asemenea un film premiat şi apreciat pe plan internaţional.

Debutul regizoral al lui Tobias Lindholm are loc în 2010, odată cu filmul „R”, povestea unui tânăr violent care ajunge în spatele gratiilor, acolo unde supravieţuirea depinde de reguli cărora trebuie să înveţe să li se supună. Personajul principal este jucat de acelaşi Pilou Asbæk din recentul A Hijacking / Deturnarea, al doilea lungmetraj regizat de Lindholm.

Actorul Pilou Asbæk, bucătarul cargo-ului MV Rozen, pe numele complet Johan Philip Asbæk, are 31 de ani şi este un actor danez absolvent al şcolii de teatru în 2008. A debutat în „World’s Apart” (2008). A devenit mai cunoscut publicului după rolul principal din „R” (2010), film regizat de Tobias Lindholm şi Michael Noer. A urmat rolul de psiholog din serialul TV „Borgen”, scenariul Tobias Lindholm.

Rolul care l-a consacrat recent şi pe plan internaţional a fost personajul Paolo Orsini din saga TV „Familia Borgia”.

Pilou Asbæk a fost selectat ca “Shooting Star” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, iar în acelaşi an a primit un premiu Robert şi un premiu Bodil pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru filmul „R”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook