26 noiembrie 2020

3 fântâni publice din Timișoara se transformă cu ajutorul artiștilor

12 artiști transformă câteva dintre fântânile publice din Timișoara: harta orașului, diversitatea frunzelor din Parcul Botanic și straturile pământului sunt temele care se regăsec pe cele trei fântâni.

Intervenție fântână publică în Parcul Poporului în cadrul proiectului La Pas 2020, Timișoara. Foto: Sebastian Tătaru


În Timișoara sunt peste 90 de fântâni publice forate la mare adâncime, care sunt folosite zilnic de mii de timișoreni. Trei dintre acestea, cele amplasate în Parcul Regina Maria, Parcul Botanic și în Piața 700, au fost incluse în programul „La PAS” și au parte de intervenții artistice pentru a atrage atenția publicului asupra consumului responsabil de apă.

În Parcul Regina Maria, artistele Andreea Medar și Mălina Ionescu construiesc din fragmente, asemenea unui puzzle, o hartă a locurilor importante din Timișoara: străzi, clădiri, spații ale locuirii și ale memoriei afective – individuale sau comune. Artistele spun:

Una dintre particularitățile geografice specifice Timișoarei este pânza sa freatică, organizată prin sistemul de drenaj cu canale care a transformat configurarea întregului teritoriu dar care rămâne latent, în profunzime, o prezență în același timp concretă și una cu valoare originară, inițiatoare, care conține și transmite istoria locului.

Grupul artistic NAVA C2 (format din Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca, Carmen Nicolau, Blaj Lorin, Bolca Bogdan, Daniel Tudora) dă o nouă personalite fântânii din Parcul Botanic, transformând-o în „Fântâna cu frunze”.

Artiștii explică:

Ne-am hotărât să alegem un număr de frunze specifice speciilor de copaci ce înconjoară fântâna și să le transpunem în elemente ceramice aplicate ulterior pe suprafața fântânii.

Artiștii Lapsus (Alex Boca, Cătălin Bătrânu și Eugen Tîbulac) lucrează la fântâna din Piața 700 și au decis să aplice mozaic colorat ce ilustrează straturile pământului – mantaua exterioară în care circulă apa, forme de relief și motive inspirate din scoarța terestră.

Cei de la Lapsus povestesc:

Odată cu urbanizarea, circulația apei a fost direcționată de oameni în <> de beton controlate, surse izolate de mediul sălbatic și profund în care ea curge liberă. Prin intervenția noastră transformăm fântâna într-un obiect asemănător planetei Pământ, păstrându-i forma rectangulară, ca să sugerăm contrastul dintre liniile drepte și calculate construite de oameni și sursa originală a apei – natura.

Prin acest proiect, programul „La PAS” continuă seria campaniilor de conștientizare privind un comportament responsabil în ceea ce privește resursele naturale.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook