Universitatea Politehnica Timișoara, un secol de educație și inovație
Romfilatelia vine în întâmpinarea pasionaților de știință, prin introducerea în circulație, marți, 18 februarie 2020, a emisiunii de mărci poștale „Universitatea Politehnica Timișoara, un secol de educație și inovație”.
Emisiunea de mărci poștale, ce conține un timbru și o coliță dantelată, este dedicată aniversării Universității Politehnica Timișoara, care împlinește, în acest an, un veac de la înființare și marchează Centenarul primei instituții de învățământ superior din vestul țării.
Pe timbrul emisiunii, cu valoarea de 8,50 lei, este ilustrată clădirea actuală a Rectoratului Universității Politehnica Timișoara, alături de sigla instituției.
Colița dantelată a emisiunii, având timbrul cu valoarea nominală de 28,50 lei, prezintă o compoziție grafică ce ilustrează parcursul istoric al instituției, astfel: pe timbrul coliței este ilustrată imaginea Regelui Ferdinand I, alături de logo-ul aniversar al Universității Politehnica Timișoara, asociate imaginii Palatului Lloyd (la 1920), actualul sediu al Rectoratului Universității și facsimilului Decretului de înființare.
Palatul Lloyd a fost locul în care, în urmă cu 100 de ani, la 23-24 mai 1920, a fost organizată prima expoziție filatelică din România Mare.
Marea Unire de la 1918 reînvie speranțele românilor bănățeni privind realizarea dezideratului împlinirii unei meniri științifice și economice, care să identifice cu adevărat interesul și cerințele majorității locuitorilor din Banat pentru înființarea unei înalte școli politehnice.
Regele Ferdinand I semnează, la 11 noiembrie 1920, Decretul Lege privind înființarea Şcoalei Politehnice din Timișoara, răspunzând astfel doleanțelor românilor din Banat. Acestui monarh îi datorăm, de altfel, și memorabila frază rostită câțiva ani mai târziu şi care, între timp, a devenit deviza universității: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”.
Încă de la înființare, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut ridicată ștacheta calității actului educațional care, dublată de o activitate de cercetare științifică la cel mai înalt nivel, a dat generații întregi de ingineri bine pregătiți, specialiști în domeniul lor, care au dus în țară și peste hotare prestigiul Școlii Politehnice.
În cea mai recentă clasificare Times Higher Education pentru domeniul „Inginerie și Tehnologie”, Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul II în topul universităților din România și pe locul I în cel al universităților tehnice. De asemenea, în clasificarea US News, Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 573 în clasamentul mondial, din cele circa 9000 de universități care au în portofoliu programe de studii și de cercetare din domeniul ingineriei, o contribuție importantă la această poziție având-o reputația la nivel regional (Europa, locul 33).
La 11 noiembrie 2019, când Politehnica timișoreană a intrat în anul 100 al existenței sale, a fost sărbătorită performanța, una dintre valorile care au stat mereu la baza activității sale și care au dus-o la prestigiul de care se bucură astăzi pe plan local, național și internațional.
Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrată imaginea actuală a Bibliotecii Universității Politehnice Timișoara, în coală de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și coliță dantelată.