1 iulie 2010

Saga Amurg: Eclipsa

Din 2 iulie 2010, poate fi vizionat şi în cinematografele din România „Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”), cel de-al treilea film al seriei, regizat de David Slade, după un scenariu de Melissa Rosenberg, având la bază romanul „Eclipsa” de Stephenie Meyer. Răul care a pândit din umbră până acum îşi arată colţii. Oraşul Seattle este devastat de o serie de crime sângeroase şi dispariţii misterioase. Creând o armată dintr-o rasă nouă de vampiri însetaţi de sânge, malefica Victoria s-a întors pentru a se răzbuna. Iar Bella, ţinta principală, este acum în pericol de moarte. Uniţi de acest secret înfricoşător, Edward şi Jacob trebuie să încerce să uite rivalitatea dintre ei şi să se alieze pentru a o apăra. În timp ce luptă pentru a supravieţui, Bella este nevoită să aleagă între cei doi. Conflictul care mocneşte de mii de ani între vampiri şi vârcolaci se poate transforma acum într-un adevarăt război, declanşat de decizia unei simple muritoare. Dar Bella mai are o alegere de făcut, una care va schimba vieţile tuturor.



În „Saga Amurg: Eclipsa”, cel de-al treilea capitol al seriei de succes a celebrei scriitoare Stephenie Meyer, Bella Swan (interpretată de Kristen Stewart) este din nou înconjurată de pericole, întrucât Seattle-ul este devastat de o serie de crime misterioase. Ea este forţată să aleagă între dragostea ei pentru Edward Cullen (Robert Pattinson) şi prietenia pentru Jacob Black (interpretat de Taylor Lautner), ştiind că această decizie a ei are puterea de a aprinde lupta străveche dintre vampiri şi vârcolaci. Apropiindu-se cu paşi repezi de absolvire, Bella se confruntă cu cea mai importantă decizie din viaţa ei.

În vreme ce majoritatea prietenilor ei de la şcoală primesc scrisori de admitere la colegiu, Bella ia o hotărâre crucială pentru a putea fi alături de iubitul ei, Edward, pentru totdeauna. Dar, în acelaşi timp, se confruntă cu compromisul acestei vieţi şi cu urmările care se vor răsfrânge asupra familiei şi prietenilor ei.

Războiul este iminent. Profitând de punctele slabe ale familiei Cullen, o forţă inexplicabilă a creat o Armată Nouă – constituită din vampiri nou-născuţi, ale căror forţe, vicii şi pofte incontrolabile de sânge sunt la apogeu în primele luni de viaţă. Să fie aceştia oare o unealtă a Victoriei (interpretată de Bryce Dallas Howard) în încercarea ei de a se răzbuna? Sau a puternicului clan Volturi, care vrea să se asigure că Bella îşi urmează întocmai intenţia de a deveni nemuritoare?

În timp ce Armata Nouă, condusă de Riley (interpretat de Xavier Samuel), îşi croieşte drum spre Forks şi spre Quileute, clanul Cullen şi vârcolacii trebuie să decidă dacă renunţă la conflictul instinctual şi se aliază pentru a o proteja pe Bella şi pentru a-şi proteja comunitatea de o ameninţare mai mare.

Pregătindu-se de luptă, Bella află mai multe detalii despre istoria secretă a tribului Quileute, despre ceata de vârcolaci, trecutul lui Jasper şi al lui Rosalie. Aceste cunoştinţe o vor ajuta să înţeleagă legăturile formate între lupi, să-şi recunoască dragostea pentru Jacob Black şi să contribuie la protejarea celor dragi.

Acţiunea, dragostea, prietenia, gelozia şi pasiunea care au făcut ca „Amurg” şi „Saga Amurg: Luna nouă” să aibă un succes răsunător în toată lumea, se continuă în „Saga Amurg: Eclipsa”. Având la bază seria de bestselleruri scrisă de Stephenie Meyer, atât romanele cât şi filmele constituie un adevărat fenomen cultural, cu fani devotaţi, care aşteaptă cu nerăbdare fiecare parte.

În mai puţin de cinci ani, Stephenie Meyer a devenit un adevărat fenomen pe plan mondial. Drepturile de traducere pentru cele patru romane din Saga Amurg s-au vândut în aproape 50 de ţări, iar pe plan mondial s-au vândut peste 100 de milioane de exemplare. Cărţile ei au stat în topul bestsellerurilor peste 142 de săptămâni şi tot acolo se găsesc în continuare.

Fenomenul continuă

Saga Amurg îi are în distribuţie pe Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner. Bella Swan, în vârstă de 17 ani, se mută în orăşelul Forks pentru a locui împreună cu tatăl ei şi se îndrăgosteşte de Edward Cullen, un coleg de clasă tăcut şi inadaptat. Niciunul dintre ei nu poate nega atracţia care-i leagă… nici măcar atunci când Edward îi mărturiseşte că el şi familia lui sunt vampiri. Pentru a complica lucrurile şi mai mult, cel mai bun prieten al Bellei – Jacob Black este de asemenea o creatură mitică, un vârcolac creat cu singurul scop de a ucide vampiri.

Povestea de dragoste modernă şi plină de acţiune „Amurg” („Twilight”), primul film din serie, a fost lansată în cinematografe pe 21 noiembrie 2008, fiind primită ca un blockbuster. A doua parte a francizei, „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), a fost lansată pe 20 noiembrie 2009. Franciza a avut încasări de peste 1,1 miliarde de dolari la box-office până în prezent, suma cumulată în toată lumea.

Ambele filme au bătut recorduri: „Luna nouă” s-a vândut în peste 4 milioane de DVD-uri în primul weekend de lansare, în martie, 2010 – depăşind cu puţin filmul „Amurg”, care s-a vândut în 3,8 milioane de DVD-uri, în primul weekend de lansare din 2009, devenind cel mai bine vândut film lansat pe DVD al anului, cu 9,2 milioane de exemplare vândute. La evenimentele de lansare au participat mii de magazine care au lansat produsul simultan, pentru fanii entuziasmaţi, care aşteaptă cu nerăbdare continuarea poveştii în „Saga Amurg: Eclipsa”.

Autoarea Stephenie Meyer spune: „Pentru mine, cea mai importantă temă a fost mereu înfruntarea consecinţelor propriilor alegeri şi faptul că atât alegerile potrivite au consecinţe, cât şi refuzul de a lua o decizie. Unul dintre cele mai importante aspecte ale maturizării este că adulţii îşi dau seama că orice faptă determină nişte acţiuni şi iau în considerare totul. Bella trebuie să devină o persoană matură şi să înceapă să facă faţă consecinţele faptelor ei.”

„Eclipsa este o poveste mai amplă. Cred că Luna Nouă a fost foarte sofisticată prin implicarea sentimentelor celor trei personaje”, comentează David Slade. „Mi-am dorit să prezint Eclipsa într-un mod cât mai profund, dat fiind că avea poveşti mult mai ample. Este o carte mare şi complexă. Am simţit că şi filmul trebuie să aibă un impact mai puternic.”

David Slade a colaborat îndeaproape cu echipa de creaţie – producătorul, scenarista, autoarea, actorii – care erau deja fideli acestei serii. „David este cu adevărat un artist. Are un simţ al umorului ciudat, sec, la care toţi răspund foarte bine”, comentează Godfrey. „Abordează fiecare scenă cu o idee vizuală a ceea ce vrea să obţină şi este capabil să descrie şi să-şi prezinte viziunea cât se poate de clar.”

„Fiecare experienţă a fost atât de diferită, cu fiecare regizor în parte, încât s-a transmis un cu totul alt sentiment. David este nemaipomenit şi ne-am potrivit de minune în multe privinţe. Ascultăm aceeaşi muzică, iar el a regizat unele dintre videoclipurile trupelor mele preferate”, dezvăluie Meyer. „Avem o legătură puternică la nivelul acesta şi cred că sensibilitatea lui reiese din clipurile acelea. Dinamismul său îl ajută foarte mult la filmările pentru Eclipsa. Pe platoul de filmare, este foarte drăguţ şi vesel. Mi se pare o persoană amuzantă cu care este o plăcere să lucrezi.”

Şi vedetele sunt de acord. „Mi se pare nemaipomenit ca noi, actorii, să avem ocazia să lucrăm în aceeaşi formulă, dar cu regizori diferiţi şi să fim în stare să ne pliem pe stilurile lor diferite. Este nemaipomenit pentru noi. Sunt deosebit de recunoscător pentru această şansă”, spune Taylor Lautner. „Cred că acest film va avea o tentă mai întunecată. Noi suntem în război, iar Victoria vrea să se răzbune. Avem vârcolaci şi vampiri foarte implicaţi de data asta. Nu există o alegere mai potrivită decât David Slade pentru aceste lucruri.”

„Filmul este mult mai orientat către acţiune”, adaugă Pattinson. „Luna Nouă este un film mai introspectiv şi are un ritm cu totul diferit. Eclipsa este mult mai frenetic şi trebuie să aibă un caracter mai direct în toate situaţiile, ceea ce lui David îi place. În plus, mi se pare că totul este mult mai expresiv. Scenele de luptă sunt mult mai imprevizibile şi mai sălbatice. Chiar şi scenele de dialog par mult mai directe. Cred că lumea va fi destul de mirată de ritmul alert.”

„Deşi este ciudat, mi se pare cea mai simplă parte dintre cele trei. Nu mi-a fost deloc greu să mă întorc. Mai ales după ce am terminat Luna Nouă, care a fost o experienţă foarte cerebrală din punctul de vedere al situaţiilor prin care a trebuit să treacă Bella. Ea este mult mai abilă în filmul acesta – are mult mai multe de făcut. Este pusă în situaţii care nu au neapărat încărcătură emoţională. Am fost pusă în pericol de un milion de ori şi cred că sunt în stare să mă descurc mai bine de data asta”, spune râzând Stewart. „Eclipse este cartea mea preferată, iar publicul va fi încântat de film, pentru că elementul romantic rămâne foarte puternic – triunghiul Bella – Edward – Jacob”, explică Lautner. „Dar suntem şi în război, aşa că nivelul de adrenalină ia proporţii nebănuite. David Slade vine cu o abordare şi mai expresivă. S-ar putea să fie preferatul meu de până acum.”

„Stephenie s-a implicat mult mai mult în partea aceasta decât în oricare alta. Nu este intimidantă, dar simplul fapt că ştii că se uită pe monitor poate fi intimidant. Dar, din multe puncte de vedere, este de ajutor, mai ales dacă vrei să câştigi într-o dispută cu altcineva: Stephenie, poţi să spui că asta s-a întâmplat în carte? Poate fi de ajutor”, se amuză Pattinson.

„Mă aflu într-o poziţie privilegiată, dat fiind faptul că lucrez cu Summit, suntem în relaţii foarte bune şi schimbăm păreri. Nu se întâmplă aşa de obicei – scriitorul semnează contractul, şi asta e tot… nu mai auzi veşti de la nimeni până când apare filmul”, povesteşte Meyer. „Eu sunt foarte norocoasă, pentru că întreaga industrie a filmului mi se pare fascinantă. Am învăţat o mulţime de lucruri şi am cunoscut o serie de oameni nemaipomeniţi. Sunt extrem de recunoscătoare că m-au lăsat să mă implic şi pentru că am ocazia să mă asigur că filmul reflectă exact viziunea mea asupra lucrurilor. Îmi place la nebunie! Uneori sunt dezaprobată şi înţeleg de ce trebuie să fie aşa. Dar simplul fapt că iau parte la discuţie mi se pare fantastic.”

Godfrey crede că fanii vor îmbrăţişa ceea ce a realizat echipa de producţie în Saga Amurg: Eclipsa. „Este punctul culminant al tuturor lucrurilor pe care le-au aşteptat. Parcă a fost o acumulare lentă care duce la explozia tuturor acestor forţe ascunse din Forks, Washington – totul, din cauza deciziei Bellei de a deveni vampir.”

Bella, Edward şi Jacob: punctul culminant al triunghiului dragostei

„Amurg” şi „Saga Amurg: Luna Nouă” i-au făcut pe Kristen Stewart, Robert Pattinson şi pe Taylor Lautner celebri pentru interpretarea personajelor Bella Swan, Edward Cullen şi Jacob Black.

„Avem o experienţă destul de îndelungată cu aceste personaje”, aprobă Kristen Stewart. „Învăţăm tot mai multe despre ele cu trecerea timpului şi ne adaptăm la schimbările pe care le presupun. În exterior, suntem noi înşine, dar de îndată ce porneşte camera, suntem Jacob sau Bella sau Edward”, spune Kristen Stewart.

„Saga Amurg: Eclipsa” explorează diferite aspecte ale dragostei: dragostea adevărată, fantezia şi posibilitatea de a fi îndrăgostit de doi oameni în acelaşi timp.

„Eclipsa începe într-o notă înaltă, Edward şi Bella sunt împreună şi sunt fericiţi, revenindu-şi după experienţa pe care au avut-o în Italia”, comentează Stewart. „În principiu, încă sunt vânată de vampiri, dar cea mai mare problemă din viaţa mea este capacitatea de a conştientiza că sunt nivele diferite de a iubi pe cineva. Trebuie să recunosc faţă de mine însămi că sunt îndrăgostită nebuneşte de prietenul meu cel mai bun, dar nu la fel de mult, cât de adevărata mea iubire: Edward. Pentru mine, Eclipsa este un film despre maturizare şi despre luarea deciziilor, precum şi despre înţelegerea faptului că alegerile pe care le faci nu sunt neapărat instinctive. Oricât de mult îmi place Bella pentru că nu se teme de consecinţele acţiunilor ei, în această parte, ea se maturizează până la punctul în care e în stare să spună: Nu am întotdeauna dreptate.”

„Relaţia lor se limitează la faptul că Bella este hotărâtă să devină vampir şi vrea ca Edward să fie cel care o transformă”, explică Pattinson. „Edward este încă nehotărât, dar a decis că, dacă se vor căsători, atunci va lua în calcul şi această posibilitate. Însă apar alte ameninţări – gelozia, nesiguranţa şi teama că nu eşti suficient de bun pentru partenerul tău. În loc să fugă, ca în Luna Nouă, în Eclipsa, Edward trebuie să lupte pentru relaţie şi asta înseamnă mai mult decât să o protejeze pe Bella.”

„Edward vrea ca ea să se bucure de toate experienţele vieţii umane înainte să devină vampir”, explică Godfrey. „El vrea să se căsătorească înainte să se îmbarce în călătoria pe care vor face împreună pentru restul eternităţii. Aşadar, o parte din dilema ei este decizia de a se căsători cu Edward înainte să devină vampir. Edward încă speră că poate ea se va răzgândi, ştiind prea bine cât de mare este preţul pe care îl plăteşte.”

„Îmi place să mă gândesc la Eclipsa ca la apogeul triunghiului amoros”, spune Lautner. „În Luna Nouă, Jacob îl ura cu ardoare pe Edward. Acum, în Eclipsa, când este forţat să facă echipă cu Edward pentru a o proteja pe Bella, începe să-l cunoască mai bine. În una dintre scene, cei doi au o discuţie foarte deschisă. Edward poate să-mi citească gândurile, aşa că înţelege tot ce se petrece în mintea mea, dar eu n-am nici cea mai vagă idee despre ce e în mintea lui. Aşa că îi cer să-mi spună – dacă poţi să-mi citeşti gândurile, atunci, lasă-mă şi pe mine să aflu ce e în mintea ta. Şi o face. Îmi spune ce crede, că aş fi o alegere mai bună pentru Bella decât el. Jacob apreciază faptul că i-a permis să-i afle gândurile pentru o clipă.”

„Dintr-un anumit punct de vedere, Edward şi-a dorit mereu ca ea să-l aleagă pe Jacob şi să aibă o viaţă de om, dar nu şi-a putut nega dragostea faţă de ea”, spune Godfrey. „Dacă Bella îl alege pe el, trebuie să accepte că viaţa ei se va schimba. Jacob acceptă într-un final, întelegând că Edward este cel ales, iar el nu îi va câştiga inima. Cred că legătura supremă dintre ei este că amândoi o iubesc pe Bella.”

„Kristen îi dă autenticitate Bellei, pentru că este o actriţă foarte naturală”, o complimentează Elizabeth Reaser. „Mi se pare greu pentru o actriţă tânără să ducă pe umeri povara unui asemenea film şi să rămână sinceră. Nu joacă un personaj drăgălaş, nu urmăreşte adevărul şi frumosul.”

Celor trei actori principali le plac legăturile care s-au creat între ei de-a lungul celor trei filme. „Îmi place la nebunie să lucrez cu Taylor. Avem o dinamică similară celei dintre Jacob şi Bella, în viaţa reală – ne place compania celuilalt”, dezvăluie Stewart. „În acest moment, eu şi Rob râdem mai mult la scenele grave şi mult mai puţin la scenele care se presupune că sunt uşurele şi nostime. Este uşor, pentru că am stabilit o dinamică pe care n-o poate deranja nimeni. Acum, preluăm controlul.”

„Este foarte bine”, aprobă Pattinson. „Taylor este nemaipomenit, iar în partea a doua am interacţionat foarte puţin, aşa că a fost foarte plăcut acum. E amuzant să filmezi scene în care ne tot îmbrâncim. Edward este mai retras, iar Jacob îl agasează în continuu. Amândoi sunt încăpăţânaţi, ceea ce este nostim de jucat împreună cu Taylor în acest film.”

Lui Lautner i s-a părut foarte greu să i se împotrivească lui Pattinson pe ecran. „Rob este o persoană prea plăcută”, se amuză Lautner. „Trebuie să-l mai înăspresc puţin. Este foarte amuzant, pentru că eu şi Rob râdem înainte de filmarea scenei şi glumim, apoi porneşte camera şi, dintr-odată, trebuie să îl urăsc. Este o adevărată provocare.”

„Am devenit o familie. Este uimitor să vezi cum aceste filme ne-au transformat vieţile profesionale şi pe cele personale. De fiecare dată când începem un film, este ca şi cum ne-am întoarce în tabăra de vară”, povesteşte Godfrey. „Eşti nerăbdător să-i vezi pe ceilalţi, iar apoi apar certuri ca în orice familie, pentru ca la final, să ne îmbrătişăm spunând: Ne vedem vara viitoare! A fost o experienţă extraordinară să lucrez la această franciză. Atât de mulţi oameni aşteaptă aceste filme, încât nu poţi sa nu fii mândru când faci ceva atât de apreciat de catre public.”

Vampirii: cei buni, cei răi şi legea

Continuând saga în calitate de membri ai clanului Cullen îi găsim pe Ashley Greene interpretând-o pe Alice, Peter Facinelli pe Carlisle, Nikki Reed pe Rosalie, Jackson Rathbone interpretând rolul lui Jasper, Kellan Lutz pe Emmett şi Elizabeth Reaser jucând rolul lui Esme.
„Cei din clanul Cullen au decis s-o accepte pe Bella, deşi aceasta i-a pus în pericol. Un întreg clan de vampiri invadează oraşul Forks, iar ei sunt nevoiţi să o apere atât pe ea cât şi pe ei înşişi”, spune Godfrey.

Atât clanul Cullen cât şi vârcolacii descoperă un teren comun în faptul că o protejează pe Bella şi populaţia orăşelelor Forks şi La Push. „În New Moon, genele de vârcolac se activau la prezenţa vampirilor în oraş. Distribuţia noastră este în extindere, pentru că avem câţiva noi prieteni vârcolaci în Eclipsa. Dar vârcolacii şi vampirii sunt ca apa şi uleiul… pur şi simplu nu se pot amesteca. Trebuie să le cerem vârcolacilor ajutorul, pe care ni-l acordă din inimă, pentru că le place să ucidă vampiri. Dar este o situaţie dificilă, pentru că îi rugăm să-i omoare pe aceşti vampiri şi pe noi să ne lase în pace”, explică Facinelli.

Alice Cullen, al cărei talent este cheie în povestea Luna Nouă, este paralizată în această parte. „Alice este frustrată în Eclipsa”, dezvăluie Greene. „Pentru că vârcolacii sunt din ce în ce mai mulţi, capacitatea ei de a vedea viitorul este acum limitată de prezenţa lor. În plus, Victoria a devenit mai puternică şi manipulează portiţele din viziunea mea. Ştim că Bella este în pericol, dar nu ne dăm seama dacă este din cauza Victoriei, a clanului Volturi sau a armatei de vampiri nou-născuţi.”

„Suntem conştienţi că familia Volturi vrea ca Bella să fie transformată în vampir imediat”, adaugă Facinelli. „Pe deasupra, avem un armistiţiu cu vârcolacii, dar de care clanul Volturi nu se prea bucură. Aşadar, Eclipsa vine cu o mulţime de complicaţii.”

Trecutul lui Jasper devine rezolvarea situaţiei prezente. „Aflăm că Jasper a fost dintotdeauna un soldat”, explică Godfrey. „În anii 1800, a devenit parte a unei armate nou-născute, aşa că le poate spune membrilor clanului Cullen ce va urma. Nou-născuţii sunt mai puternici, mai rapizi şi acţionează numai din instinct. Vampirii sunt în formă maximă în primele două luni de la transformare.”

„Cum Jasper are o poveste lungă despre felul în care operează armatele de nou-născuţi, este responsabil cu predarea metodelor de luptă”, explică Rathbone. „Dintre noi toţi, Jasper ştie cel mai bine pericolul reprezentat de aceşti nou-născuţi, cât sunt de puternici sunt, de însetaţi de sânge, de antrenaţi sunt, precum şi modul lor de a gândi”, adaugă Greene. „Ne învaţă să gândim ca ei şi cum să ne folosim abilităţile şi mintea pentru a ne apropia de ei, chiar dacă sunt mult mai puternici decât noi.”

„Am crescut călare, aşa că a fost distractiv să pot să mă întorc în şa. A fost foarte plăcut să-mi pun abilităţile de călăreţ la încercare”, se amuză Rathbone. „Este drăguţ şi să reuşesc, în sfârşit, şi să cercetez trecutul lui Jasper, să aflu ce-i place şi să explic o mulţime de nuanţe pe care am încercat să le includ în interpretare de-a lungul celor trei filme. Din fericire, în acest film se explică de ce stă Jasper de obicei în spatele încăperii, tăcut. Jasper are, categoric, un trecut întunecat şi încercat, care-l bântuie în fiecare zi.”

„Alice şi Jasper colaborează foarte bine şi se echilibrează reciproc. Cred că ea are nevoie de el. El poate manipula emoţii, aşa că o învaţă un alt aspect al vieţii de vampir. Sunt adorabili”, spune cu entuziasm Greene.

„Trecutul lui Rosalie ne spune de ce este personajul ei atât de furios”, spune Rosenberg. „A avut o moarte incredibil de violentă, groaznică şi brutală. Ei i s-a răpit posibilitatea de a trăi o viaţă împlinită ca om, de a îmbătrâni alături de cineva şi, cel mai important pentru ea, de a avea o familie. Pentru Bella, povestea lui Rosalie aduce la suprafaţă problema familiei şi a copiilor. Acesta este unul dintre lucrurile la care va renunţa”, adaugă Rosenberg.

Reed adaugă: „este plină de resentimente, pentru că şi-a dorit întotdeauna să fie mamă. Iubeşte ideea de viaţă convenţională, de modă veche – vrea să fie soţie, să aibă grijă de soţul ei, să-şi crească copiii … aceasta este viaţa ideală pentru ea. Faptul că va rămâne blocată în această cochilie pentru totdeauna este un supliciu pentru ea.”

Actorii au luat parte la antrenamente de luptă timp de şase zile pe săptămână. „Oricât de atletic aş fi şi oricât de mult mi-ar plăcea sporturile extreme, nu am avut niciodată asemenea dureri musculare”, se amuză Lutz.

„Eclipsa” („Eclispe”) a fost unul dintre filmele mele preferate, pentru că eram plătit să fiu în formă. Făceam exerciţii de trei ori pe zi. Făceam antrenamente de luptă, apoi ne duceam la sală, iar noaptea, făceam yoga. Îl târam pe Kellan după mine, lucru pentru care încă este supărat, pentru că-i ştirbea din imaginea de macho”, îşi aminteşte râzând Facinelli. „Dar acum este mult mai liniştit în interior. A fost amuzant să putem mânca sănătos şi să fim în formă, pentru ca apoi să folosim tot ce am învăţat în film.”

Slade a subliniat importanţa repetiţiei individuale cu actorii. „Vorbim despre mulţi actori în „Eclipsa” („Eclipse”), iar asta înseamnă multe repetiţii şi atenţie individuală”, explică Slade. „În primele etape ale pre-producţiei, mă întâlnesc cu fiecare actor şi vorbim despre scenele sale. De exemplu, Peter Facinelli mi-a putut spune cât de importante sunt eşarfele pentru personajul lui şi de ce. Vreau să fiu conştient de absolut orice detaliu caracteristic unui actor.”

Pe lângă plăcerea de a lucra cu Slade, actorii din clanul Cullen au fost bucuroşi să lucreze din nou împreună. „A fost plăcut să mă întorc în Vancouver şi să-mi văd toţi prietenii”, adaugă Reaser. „De fiecare dată când ne întoarcem pe platou este din ce în ce mai bine.”

„La fiecare dintre aceste filme, pornim de unde am rămas”, aprobă Facinelli. „Întreaga distribuţie este o familie, e ca şi cum te-ai întâlni cu un bun prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult. Timpul pare să stea în loc.”

„Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”) o readuce în scenă pe Victoria – personajul negativ din cele trei filme – care vine să răzbune moartea iubitului său James. De data aceasta, pe Victoria o interpretează Bryce Dallas Howard, în vreme ce nou-veniţii sunt Xavier Samuel, în rolul lui Riley şi Jodelle Ferland, în rolul lui Bree – principalii pioni din planul ei.

„Am întâmpinat dificultăţi în privinţa programului cu Rachelle Lefevre şi nu mai aveam decât trei săptămâni până la filmare. Ne trebuia cineva care să joace cu aceeaşi intensitate şi a cărei răutate să strălucească”, explică Godfrey. „Despre Bryce s-a discutat din timp, chiar şi pentru „Amurg” („Twilight”), ca fiind o posibilă Victoria, şi când a venit momentul ea a fost prima noastră opţiune. Din fericire, era disponibilă şi încântată de propunere. Este o prezenţă incredibilă şi e o plăcere să lucrezi cu ea. Atacă totul cu intensitate maximă. Nu este uşor să intri în acest grup de oameni care au mai făcut împreună două filme. Ne-a cucerit pe toţi imediat şi a interpretat rolul nemaipomenit.”

„Am fost obsedată de toate aceste cărţi şi am multă admiraţie pentru ceea ce a creat Stephenie”, recunoaşte Howard. „Simt că toată lumea de aici are o singură viziune despre ce pot face aceste filme şi cum pot să atragă publicul în cel mai autentic mod. Înţeleg pe deplin această fascinaţie, pentru că te subjugă, povestea este deopotrivă palpitantă şi foarte romantică.”

„Deşi am început ca un simplu fan, acum fac parte din poveste şi simt că am o mare responsabilitate”, afirmă Howard. „Dar şi pentru că acest personaj a fost creat de Rachelle. Este frumoasă, puternică şi a făcut o treabă nemaipomenită, aşa că vreau să menţin impactul pe care l-a avut ea la public prin intermediul acestui personaj. Simt că am această mare responsabilitate.”

Actorul australian Xavier Samuel îşi face debutul cinematografic în America în rolul lui Riley.
„Am primit înregistrarea lui pentru audiţie prin poştă. L-am adus să dea un test de screening şi a părut să aibă sensibilitatea şi profunzimea lui Riley” îşi aminteşte Godfrey. „Riley ca om este foarte plăcut, dar ca vampir nou-născut trebuie să fie lider. Este cel mai bun soldat, dar dincolo de aceste aparenţe, este încă foarte vulnerabil, pentru că o iubeşte pe Victoria şi nu-şi dă seama că este doar un simplu pion.”

Samuel adaugă: „Este greu, pentru că sunt nişte eretici însetaţi, greu de ţinut sub control. Riley a avut de lucru la capitolul acesta.”

Membrii legendarei familii Volturi – autoritatea supremă a lumii vampirilor – sunt Dakota Fanning în rolul lui Jane, o membră foarte puternică a clanului şi Cameron Bright în rolul lui Alec, fratele ei. Forţa familiei este asigurată de Charlie Bewley, în rolul lui Demetri şi de Daniel Cudmore, în rolul lui Felix. Toţi patru sunt trimişi în nord-vestul Pacificului pentru a investiga crimele din Seattle. Fiind în zonă, ei urmăresc şi acţiunile Bellei, o problemă de mare importanţă pentru liderul lor Aro.

„Clanul Volturi este, în lipsa unui termen mai fericit, mafia lumii vampirilor. Ei menţin pacea şi ordinea acestei lumi. Impun graniţe şi reguli, iar dacă nu respecţi cu stricteţe aceste graniţe şi reguli, te omoară”, explică Facinelli. „Din păcate regulile nu sunt întotdeauna atât de clare pe cât ţi-ai dori, pentru nişte vampiri buni, ca noi. Scena luptei din „Eclipsa” este complexă, pentru că familia Cullen trebuie să se descotorosească de vampirii nou-născuţi, dar trebuie să facă asta înainte de sosirea clanului Volturi. După ce ajung ei, nu vor apărea decât complicaţii, pentru că nu suntem siguri de intenţiile lor. Nu ştim sigur de partea cui este de fapt clanul Volturi.”

La finalul filmului „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), Aro a decretat că Bella trebuie transformată. „Încercăm să găsim cea mai bună cale de a calma spiritele în Seattle şi să aflăm daca Bella este în continuare om”, explică Fanning. „Cred că ideea distrugerii Bellei este destul de interesantă din punctul de vedere al lui Jane. Mi se pare nerăbdătoare şi interesată să vadă dacă poate să-i citească gândurile odată devenită vampir.”

Haita de lupi se măreşte

În „Eclipsa” („Eclipse”), haita de lupi se aliază cu duşmanii lor străvechi pentru a o apăra pe Bella, care află mai multe despre existenţa lupilor, precum şi despre legendele tribului.

Personajele noi din Quileute sunt interpretate de Julia Jones, de Booboo Stewart şi de Alex Rice în rolurile membrilor familiei Clearwater: Leah, Seth şi mama lor, Sue, care a preluat locul răposatului ei soţ în consiliul tribului.

Reluându-şi rolurile din „Luna Nouă” („New Moon”) îi revedem şi pe: Chaske Spencer, în rolul lui Sam Uley, Alex Meraz, în rolul lui Paul, Kiowa Gordon, în rolul lui Embry, Bronson Pelletier, în rolul lui Jared, şi Tyson Houseman, în rolul lui Quil Ateara, care a trecut la faza de lup în „Eclipsa”. Tinsel Korey se întoarce şi ea ca s-o interpreteze pe Emily, logodnica lui Sam Uley, la fel şi Gil Birmingham, în rolul tatălui lui Jacob, Billy Black.

„Distribuţia se măreşte în „Eclipsa” („Eclispe”)… şi va fi şi mai mare în următorul film”, explică Godfrey. „În fiecare carte, cunoşti oameni noi. În cea de faţă, îi cunoaşteţi pe Seth şi pe Leah, care devin nişte personaje foarte importante mai târziu. Ăsta este un aspect care face ca aceste filme să fie mereu proaspete: faptul că în fiecare film cunoşti personaje noi.”

O parte din dramă este cauzată de felul în care se împerechează lupii. „Urmele fac parte din mitologia vârcolacilor. Când găsesc persoana cu care le e scris să fie, sunt legaţi de ea pe viaţă. Au sentimente confuze, pentru că este o parte din existenţa lor pe care n-o pot controla. A fost distractiv să mă uit la Taylor cum interpretează partea emoţională a poveştii”, comentează Meyer.

Vârcolacilor le-a plăcut să colaboreze cu noul lor regizor. „Îmi place David Slade pentru că este foarte meticulos, ştie ce vrea şi este foarte rapid”, comentează Spencer. „Îmi place genul acesta de regizor care trece direct la subiect, tu îţi faci treaba şi rezultatul arată bine.”

„David Slade aduce, în mod categoric, o latură mai întunecată şi mai profundă”, adaugă Meraz. „În carte există deja această tonalitate pe care o cere şi filmul. David are o intuiţie nemaipomenită şi un simţ fantastic al detaliului. Face totul pe îndelete. Se plimbă mereu cu o cameră şi face fotografii cu tot ce ii atrage atenţia.”

Oamenii

În rolul părinţilor neştiutori ai Bellei, revin Billy Burke în rolul lui Charlie Swan, iar Sarah Clarke îşi reia rolul din „Amurg” („Twilight”), drept mama hippy a Bellei, Rene Dwyer.

„Îmi place să cred că Charlie este pasajul de trecere către realitate în aceste filme”, spune Burke. „El este destul de orb la tot ce se întâmplă în jurul lui, ceea ce e destul de ironic, el fiind şeful poliţiei din Forks. Aşadar, aş prefera să nu ştiu nimic din ce nu vreau să ştiu. Prea multe informaţii m-ar bulversa total.”

Anna Kendrick, actriţa nominalizată la Oscar pentru rolul din „Sus, în aer” („”Up in the Air””), în rolul Jessicăi Stanley, Michael Welch – în rolul lui Mike Newton, Christian Serratos – în rolul Angelei Webber şi Justin Chon – în rolul lui Eric Yorkie – îşi reiau rolurile, fiind colegii de clasă ai Bellei şi ai lui Edward la liceul Forks.

Personaje noi din trecut

Actriţa nominalizată la Oscar Catalina Sandino Moreno, în rolul Mariei, Jack Huston, în rolul lui Royce King şi muzicianul englez Peter Murphy apar în secvenţele care prezintă trecutul lui Jasper, Rosalie şi tribul Quileute.

„Unul dintre avantajele pe care le ai când lucrezi la un film ca acesta este că ai parte de actori care vor să lucreze la el”, mărturiseşte Godfrey. „Impresarii Catalinei au sunat în legătură cu rolul Maria, care constituie un capitol nemaipomenit în carte, dar nu te aştepţi ca o actriţă nominalizată la Oscar să sune şi să spună: <<Pot să vin să lucrez cele două zile la film?>> Ridică mult nivelul filmului când ai la bord oameni precum Catalina şi Jack Huston, care-l interpretează pe Royce. A fost distractiv să nu mai fim nevoiţi să întreprindem căutări pentru a găsi alegerea perfectă, pentru că cinci actori au sunat să întrebe dacă pot colabora la film.”

Flancată de actriţa canadiană Kristen Prout (Elektra în „Stargate”) şi de Leah Gibson (Caprica în „Cei ce veghează” („Watchman”)), Catalina Sandino Moreno interpretează rolul conducătoarei celor trei femei frumoase, pe care le întâlneşte Jasper într-o noapte. „Maria este o femeie foarte puternică, un vampir puternic, care-l vrăjeşte pe Jasper. Ea îl place, este foarte interesată de el şi-l face secundul ei, pentru a o ajuta la toate crimele”, explică Moreno.

Legătura lor are un ecou în „Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”) în relaţia dintre Victoria şi Riley. „Maria este vampirul care-l duce pe Jasper înapoi în timp, în Războiul Civil. Ea a creat o armată de nou-născuţi şi l-a numit pe Jasper mâna ei dreaptă, fiind şi iubitul ei”, explică Rathbone. „În principiu, Maria l-a folosit pe Jasper pentru talentul lui unic – de a manipula sentimentele – pentru că el era capabil să-i controleze şi să-i antreneze pe nou-născuţi.”

Despre producţie

„Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”) a început filmările pe 17 august 2009 în Vancouver şi a continuat vreme de 11 săptămâni în numeroase locaţii din Columbia Britanică. Multe dintre locurile împădurite din film erau îndepărtate şi cu acces limitat.

Producţia s-a desfăşurat într-o unitate principală de filmare şi una secundară, care a fost răspunzătoare pentru trei scene importante din film: începutul vânătorii dintre clanul Cullen, vârcolaci şi Victoria; secvenţa antrenamentului, în care Jasper instruieşte restul familiei şi pe lupi, iar a treia, secvenţa luptei finale dintre clanul Cullen, aliat cu vârcolacii şi vampirii nou-născuţi, precum şi înfruntarea dintre Victoria/Riley şi Edward/Bella/Seth de pe vârful înzăpezit al muntelui. Echipa de luptă, echipa de cascadori si cea de efecte vizuale au lucrat din greu pentru a aduce scenele dure pe ecran şi au ajutat actorii să lucreze cu lupii virtuali. În plus, o mare parte din acţiunea din film are loc în exterior, în vremea destul de capricioasă.
Toţi actorii implicaţi în secvenţele de acţiune au trecut prin săptămâni de antrenament specializat. Atât ei cât şi cascadorii au lucrat neîncetat pentru a interpreta luptele create special, până în punctul în care domeniul posibilului şi al fizicii au forţat departamentul de efecte speciale să preia controlul.

Primul moment de adrenalină oferă publicului o imagine foarte bună despre cât de puternice şi de explozive sunt creaturile mitice din poveste.

„Ne-am gândit mult la viteza vampirilor – cum am putea să abordăm această problemă a ritmului, o creatură care se poate mişca atât de repede, încât nici nu îl poţi vedea. Ne-am gândit la o insectă care bate din aripi de o mie de ori pe secundă şi la felul în care se vede acest lucru”, povesteşte Slade. „Aşa ne-am dat seama cum pot parcurge oamenii 40 de mile într-o oră. Voiam să fie supraomenesc, nu supranatural. Am ţinut camera la nivelul ochiului, pentru ca filmul să fie menţinut într-un spaţiu credibil.”

A doua scenă importantă de acţiune se referă la Jasper care îşi instruieşte familia şi pe vârcolaci cum să lupte împotriva nou-născuţilor. „Mi se pare că scena de antrenament este similară cu secvenţa de baseball din „Amurg” („Twilight”). Este o etalare deplină a abilităţilor vampirilor. Se apropie o ameninţare serioasă, iar familia Cullen încearcă să se dea puţin mare în faţa lupilor”, povesteşte Godfrey. „Felul în care am creat-o a fost ca un mini-preambul la ceea ce urma să fie mai târziu, în secvenţa luptei finale.”

Dat fiind că lupii au fost creaţi pe calculator în etapa de postproducţie, cineaştii s-au folosit de mai multe tehnici pentru a-i ajuta pe actori şi pe echipa să „vadă” lupii, care sunt invizibili pe platoul de filmare. „Vaci” – sau tipare decupate din carton – erau aşezate în cadrul camerei, pentru a stabili scara, mărimea şi nivelul ochilor. „Presupune multă muncă de imaginaţie în ceea ce faci… este o idee isteaţă de a rezolva o problemă de bază”, explică Haug.

„Adesea avem un actor-lup în afara cadrului. Dacă e vorba de Jacob, Taylor stătea vizavi de Kristen, pentru ca ea să poată relaţiona credibil cu el”, explică Godfrey. „Cea mai grea parte este să te asiguri că ai idee bună despre cum o să arate în final.”

„Am încercat să facem înfăţişarea lupilor cât mai realistă. Oricum, ei sunt nişte eroi, prin natura subiectului”, adaugă Slade. „Voiam ca Bella să poată să-i atingă şi oamenii să exclame: <<Oh, ce drăguţ!>> Cred că am reuşit să facem acest lucru cu ajutorul lui Phil Tippet şi al echipei sale – i-am pus la o treabă grea, dar cred că au făcut ceva extraordinar. Şi Image Engine a făcut o treabă excelentă la scenele de flashback ale lupilor. A fost o decizie regizorală faptul că n-am vrut ca lupii să iasă în evidenţă cu reflectoarele asupra lor. Am vrut să las emoţia să spună povestea.”

Ultima secvenţă de acţiune are loc simultan pe vârful unui munte şi pe un câmp. Pentru locaţia montană, cineaştii au folosit o combinaţie între adevăratul vârf al muntelui Seymour şi o simulare a acestui vârf, construit pe platoul de filmare. Numai escaladarea muntelui adevărat s-a dovedit o mare provocare atât pentru distribuţie, cât şi pentru echipa de filmare.
În poveste, Jacob o duce pe Bella pe vârful muntelui pentru a-i ascunde mirosul de vampirii duşmani.

Stewart i-a fost recunoscătoare partenerului ei pentru rezistenţa de care a dat dovadă. „Taylor a fost capabil să mă care prin pădure ore în şir. Mi-am făcut un mulaj ca să-i uşurez munca, dar imaginea nu părea la fel de reală. Întreaga scenă se întindea pe patru pagini – o scenă lungă de dialog – iar el m-a ţinut în spate tot acest timp. A fost impresionant.”

„Antrenamentele de luptă au avut o mare importanţă în succesul acestor secvenţe de acţiune din „Eclipsa” („Eclipse”)”, spune Slade. „Acest film probabil că are cele mai multe scene de acţiune dintre cele trei filme, doar pentru că aşa cerea povestea. N-am vrut să transformăm filmările într-un joc periculos, aşa că ne-am antrenat actorii până în punctul în care abia mai puteau să meargă, pentru ca cei mai mulţi dintre ei să-şi facă cu uşurinţă cascadoriile. Am avut coordonatori fantastici şi o distribuţie uimitoare de dubluri, dar o mare parte dintre personajele principale şi-au făcut chiar ei scenele.”

Interpreţii familiei Cullen şi-au început antrenamentul în Vancouver cu cinci săptămâni înainte să înceapă filmările şi au continuat în fiecare zi pe parcursul filmărilor, atunci când le-a permis timpul. Rob Pattinson, Bryce Dallas Howard şi Xavier Samuel s-au antrenat intens în fiecare zi, aşa cum au făcut şi cei 20 de actori care i-au interpretat pe vampirii nou-născuţi.
Toţi cineaştii au simţit o responsabilitate faţă de fani când au realizat „Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”).

„Universul Amurg este unic. Nu pot să mă gândesc la ceva asemănător”, spune Slade. „Fenomenul este atât de mare şi atât de diferit de tot ce te-ai aştepta, încât nu se pot face paralele. Când m-am implicat în acest film, nu înţelegeam lucrul acesta. Până la un anumit punct, nu atinsese această masă critică. Nu cred că vreun cineast poate fi pregătit pentru asta. Când începusem negocierile pentru a regiza „Eclipsa” („Eclispe”), iar „Luna Nouă” („New Moon”) nu apăruse încă în cinematografe, ştiam că va fi un proiect de amploare. Dar dupa lansarea celei de-a doua părti, a explodat mult mai puternic decât îmi imaginasem.”

„Experienţa mea cu fanii era undeva între terifiant şi sublim. A fost foarte plăcut să mă întâlnesc cu fanii, mai puţin primul moment am fost absolut speriat, iar atunci a fost vina mea, pentru că n-am ştiut că nu trebuie să fug”, se amuză Slade.

„Au existat momente în care schimbam în ultima clipă locaţia din cauza vremii şi s-a întâmplat să gasim fani deja ajunşi la noul platou”, adaugă Bannerman. „Sunt fani dedicaţi şi merită să fie în primul rând la cinematograf, pentru că au rezistat până la sfârşit. Nu seamănă cu niciun alt film la care am lucrat – să ai parte de atenţie din partea fanilor non-stop, de la început până la sfârşit. Şi aşa va fi până la finalul francizei.”

„Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”) a încheiat etapa de producţie la primele ore ale dimineţii zilei de 29 octombrie 2009.

Distribuţia

Kristen Stewart (Bella Swan) a fost văzută de curând în rolul lui Joan Jett în „The Runaways”, biografia rock-and-roll despre o trupă de fete din anii ’70, şi în filmul independent „Welcome to the Rileys”, alături de James Gandolfini şi de Melissa Leo, care a fost nominalizată pentru Marele Premiu al Juriului la ediţia din 2010 a Festivalului de Film Sundance. În 2009, şi-a reluat rolul, Bella Swan, în filmul cu succes de casă „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), un rol pe care l-a început în preferatul fanilor, „Amurg” („Twilight”).

Kristen Stewart s-a făcut remarcată de publicul din toată lumea prin interpretarea ei remarcabilă alături de Jodie Foster în „Camera de refugiu” („Panic Room”). De curând a jucat în „Adventureland”, alături de Jesse Eisenberg, pentru regizorul Greg Mottola, în filmul independent „The Yellow Handkerchief”, alături de William Hurt şi de Maria Bello, şi în „The Cake Eaters”, pentru regizoarea Mary Stuart Masterson. A avut o interpretare memorabilă şi în rolul lui Tracy Tatro, în filmul regizat de Sean Penn „În sălbăticie” („Into the Wild”), în care a interpretat şi două melodii, dintre care una compusă de ea.

Filmografia ei mai include „Oriunde, oricând” („Jumper”), „Panică la Hollywood” („What Just Happened”), „Pe tărâmul femeilor” („In the Land of Women”), „Mesagerii” („The Messengers”), „Zathura, o aventură spaţială” („Zathura”), „Tăcerea” („Speak”), „Oameni şi secrete” („Fierce People”), „Micuţii infractori” („Catch That Kid”), „Dramă în munţi” („Undertow”), „Secretul de la Cold Creek Manor” („Cold Creek Manor”) şi „The Safety of Objects”.

Kristen Stewart locuieşte în Los Angeles.

Robert Pattinson (Edward Cullen) este bine-cunoscut pentru interpretarea vampirului Edward Cullen în „Amurg” („Twilight”) şi în „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”). S-a făcut cunoscut în industrie la vârsta de 19 ani, când s-a alăturat francizei Harry Potter în filmul lui Mike Newell „Harry Potter şi pocalul de foc” („Harry Potter and the Goblet of Fire”) în rolul lui Cedric Diggory, reprezentantul oficial de la Hogwarts la Turnirul celor Trei Vrăjitori.

La începutul acestui an, Pattinson a jucat alături de Pierce Brosnan, de Chris Cooper şi de Emilie De Ravin în drama „Aminteşte-ţi de mine” („Remember Me”), în regia lui by Allen Coulter. De curând a terminat filmările la „Bel Ami”, un film ce are la bază romanul cu acelaşi nume, scris de Guy de Maupassant. Pattinson interpretează rolul unui tânăr jurnalist din Paris, care evoluează datorită legăturilor lui cu cele mai strălucitoare şi influente femei din oraş, interpretate de Uma Thurman, Kristin Scott Thomas şi de Christina Ricci. În prezent, Pattinson lucrează la următorul lui film, Water For Elephants, alături de regizorul Francis Lawrence şi de partenerii lui de platou Reese Witherspoon şi Christoph Waltz, pentru a aduce bestsellerul desemnat de New York Times pe ecrane. Pattison şi-a început cariera profesională cu un rol în „Sword of Xanten”, alături de Sam West şi de Benno Furmann. A mai apărut şi în filmul regizorului Oliver Irving „Cum să fii” („How to Be”), premiat la Festivalul de Film Slamdance cu Menţiunea Specială pentru „Un film narativ”. Pattinson a jucat rolul principal, Salvador Dali, în „Little Ashes”, în regia lui Paul Morrison. Proiectele de televiziune la care a participat Pattinson includ „The Haunted Airman” pentru BBC.

Ca membru al trupei de teatru Barnes, a jucat rolul principal în piesa lui Thornton Wilde, Our Town. Alte piese de teatru în care a jucat sunt Anything Goes, a lui Cole Porter, „Tess d’Urbevilles” („Tess of the D’Urbevilles”) şi „Macbeth” la OSO Arts Centre.

Taylor Lautner (Jacob Black) are rolul vârcolacului din cadrul triunghiului amoros om/vampir/vârcolac, care s-a intensificat în „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), după succesul primului film, „Amurg” („Twilight”).

Va începe în curând filmările la producţia Lionsgate „Abduction”, pentru regizorul John Singleton. Lautner interpretează rolul unui tânăr care descoperă fotografia propriului copil pe un site de persoane dispărute. Din distribuţie mai face parte Lilly Collins, iar producători sunt Ellen Goldsmith-Vein, Lee Stollman de la Gotham Group, Roy Lee şi Doug Davison de la Vertigo.
Lautner va juca şi în producţia Universal, Stretch Armstrong.

În 2010, Lautner a jucat în producţia Warner Bros. „Valentine’s Day”. În filmul regizat de Garry Marshall, Lautner joacă alături de Jessica Biel, de Bradley Cooper, de Patrick Dempsey, de Jennifer Garner, de Anne Hathaway, de Ashton Kutcher şi de Julia Roberts.

Lautner şi-a făcut debutul în 2005 când, la vârsta de 13 ani, a obţinut rolul lui Shark Boy în „The Adventures of Sharkboy and Lavagirl” în 3D-ul lui Robert Rodriguez. În câteva luni, a dat audiţie şi a obţinut rolul lui Eliot, fiul rivalului lui Steve Martin, Jimmy Murtaugh, în filmul de familie „Cu duzina e mai ieftin 2” („Cheaper by the Dozen 2”).

Lautner s-a născut în 1992 în Grand Rapids, Michigan. A început să înveţe karate la vârsta de şase ani şi a câştigat turnee când avea şapte ani. Nu a durat mult până a fost invitat să se antreneze cu campionul mondial de şapte ori Mike Chat, iar la vârsta de opt ani, Lautner a fost rugat să-şi reprezinte ţara la campionatele World Karate Association. Şi-a demonstrat talentul, devenind campion la Junior World Forms and Weapons, câştigând trei medalii de aur. Lautner şi-a continuat ascensiunea în domeniul artelor marţiale. În anul 2003, la vârsta de 11 ani, a obţinut locul întâi pe plan mondial la mai multe categorii, iar în anul următor, a câştigat trei campionate Junior World la centura neagră.

Lautner şi-a dorit pentru prima dată să devină actor la vârsta de şapte ani, când instructorul lui de arte marţiale l-a convins să participe la audiţia pentru reclama la Burger King, în Los Angeles. Când avea zece ani, familia lui a luat decizia dificilă de a se muta în Los Angeles, unde Lautner putea participa la audiţii oricând. După mutare, Lautner a obţinut roluri în „My Wife and Kids”, „Summerland”, „The Bernie Mac Show” şi în „The Nick and Jessica Variety Hour”.

Bryce Dallas Howard (Victoria) a devenit repede una dintre cele mai versatile şi mai dinamice tinere actriţe de la Hollywood.

La începutul acestui an, Bryce a încheiat filmările la „Hereafter” al lui Clint Eastwood, alături de Matt Damon. În primăvara anului 2010, a început filmările în Vancouver la producţia Summit „Untitled Comedy”, alături de Seth Rogen şi de Joseph Gordon-Levitt.

Howard a fost văzută de curând în adaptarea cinematografică a piesei lui Tennessee Williams „Diamantul pierdut” („The Loss Of A Teardrop Diamond”), alături de Chris Evans, de Will Patton şi de Mamie Gummer. În 2009, Howard a apărut pe ecran alături de Christian Bale în „Terminator: Salvarea” („Terminator Salvation”), în regia lui McG. În 2008, a jucat în adaptarea lui Kenneth Branagh după piesa clasică a lui William Shakespeare, „Cum vă place” („As You Like It”), pentru interpretarea Rosalindei, alături de Kevin Kline şi de Alfred Molina, fiind nominalizată la Globurile de Aur.

Pe lângă aceste roluri, Howard lucrează şi în culise la două proiecte – a terminat de curând producţia pentru proiectul fără titlu deocamdată Gus Van Sant Project în calitate de producătoare, şi a scris scenariul intitulat „The Originals” care e în curs de dezvoltare în prezent. În 2004, Howard şi-a făcut şi debutul regizoral odată cu scurtmetrajul „Orchids”, un proiect pe care l-a realizat ca parte a programului „Reel Moments” al revistei Glamour.

Filmografia lui Howard mai include: „Omul păianjen 3” („Spider-Man 3”) al lui Sam Raimi, în care o interpretează pe Gwen Stacy, „Doamna din apă” („Lady In The Water”) al lui M. Night Shyamalan, în care joacă alături de Paul Giamatti, şi filmul lui Lars von Trier, „Manderlay”, continuarea filmului „Dogville”. Şi-a făcut debutul cinematografic în filmul lui M. Night Shyamalan „Satul” („The Village”), alături de Adrien Brody, de Joaquin Phoenix şi de Sigourney Weaver.

După ce a părăsit programul Şcolii de Arte Tisch din cadrul Universităţii de la New York, Howard a început imediat să lucreze pe scena teatrului din New York, în roluri precum Marianne din producţia de pe Broadway, Tartuffe, Rosalinda pe scena Teatrului Public în „Cum vă place” („As You Like It”), Sally Platt în producţia Clubului de Teatru din Manhattan „House/Garden”, a lui Alan Ayckbourn şi Emily în producţia Festivalului de Teatru Bay Street „Our Town”.

Bryce Dallas Howard locuieşte în prezent în Los Angeles împreună cu soţul ei, Seth Gabel şi cu fiul lor, Theo.

Billy Burke (Charlie Swan) este un actor foarte apreciat de critici, ale cărui proiecte sunt atât în televiziune, cât şi în cinematografie. Burke filmează, în prezent, la „Drive Angry”, alături de Nicolas Cage, şi a jucat de curând în filmul „Highland Park”, împreună cu Parker Posey.

Burke a interpretat de curând şi rolul tatălui Bellei şi al şefului poliţiei din Forks în filmele de succes „Amurg” („Twilight”) şi „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”).

Înainte de Twilight, Billy a mai lucrat cu regizorul Greg Hoblit la „Crime online” („Untraceable”) alături de Diane Lane. A mai jucat în „Sărbătoarea iubirii” („The Feast of Love”) pentru regizorul Robert Benton, alături de Morgan Freeman, de Greg Kinnear, iar de Anthony Hopkins şi de Ryan Gosling în „Ruptura” („Fracture”), care a fost primul film pe care l-a făcut împreună cu regizorul Greg Hoblit.

Filmografia lui Billy include filme independente precum „The Grift” cu John Savage şi Forfeit cu Sherry Stringfield, care a avut premiera la festivalul de Film South By Southwest; filmul „Oamenii focului” („Ladder 49”) cu Joaquin Phoenix şi cu John Travolta; a avut rolul principal în „Dill Scallion”, care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance şi în care au mai jucat Peter Berg, Henry Winkler şi Lauren Graham; „Reţeaua păianjen” („Along Came a Spider”), cu Morgan Freeman şi cu „Fără limite” („Without Limits”), pentru regizorul şi scenaristul Robert Towne.
Dintre producţiile de televiziune la care a participat se numără şase episoade din sezonul al doilea al serialului marca Fox, 24, precum şi serialul de succes, marca ABC, „Wonderland”, scris şi regizat de Peter Berg. Burke mai poate fi văzut în această vară şi în noul serial TNT „Rizzoli & Isles”.

Dakota Faning (Jane) a jucat ca membră a clanului Volturi în a doua parte a francizei de succes „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), având la bază seria de bestselleruri ale lui Stephenie Meyer.

Venind din Conyers, Georgia, Fanning şi-a început cariera la vârsta de cinci ani, când a apărut într-o reclamă la Tide, care i-a deschis porţile către o carieră fantastică. Prima apariţie într-un proiect de televiziune a lui Fanning a fost în serialul marca NBC „Spitalul de urgenţă” („ER”), care a condus-o spre o serie de roluri de invitată în seriale precum „Cabinet de avocatură” („The Practice”), „Malcolm in the Middle”, „Orice e posibil” („Spin City, Ellen”), în care a interpretat rolul tinerei Ellen, „Ally McBeal” în care a interpretat rolul tinerei Ally McBeal, precum şi un rol de invitată în sezonul final al serialului „Prietenii tăi” („Friends”).

Fanning şi-a făcut debutul cinematografic alături de Michelle Pfeiffer şi de Sean Penn în „Eu sunt Sam” („I Am Sam”). A câştigat Premiul Critics Choice la categoria „Cel mai bun artist tânăr” şi a fost nominalizată la Premiile SAG, devenind cea mai tânără actriţă care a primit o asemenea distincţie. La scurtă vreme, a jucat în miniseria „Taken”, produsă de Steven Spielberg, şi care a devenit cel mai bine cotată emisiune a Canalului Sci-Fi de până acum, câştigând în 2003 Premiul Emmy la categoria „Cea mai bună miniserie”.

Cariera ei a luat avânt imediat după filmele „24 de ore” („Trapped”), alături de Charlize Theron; „Pisica” („Cat in the Hat”), al lui Dr. Seuss, alături de Mike Myers; „Fete de bani gata” („Uptown Girls”), cu Brittany Murphy şi „Casă, dulce casă” („Sweet Home Alabama”), în care Fanning a interpretat rolul lui Reese Witherspoon în copilărie.

În 2004, Fanning a jucat cu Denzel Washington în „Pus pe jar” („Man on Fire”), în regia lui Tony Scott. A primit a doua nominalizare la Premiile Critics Choice pentru această interpretare. În anul următor, a jucat împreună cu Robert DeNiro în „De-a v-aţi ascunselea” („Hide and Seek”), câştigând un Premiu MTV Movie pentru „Cea mai înspăimântată interpretare”.

În iunie 2005, a jucat cu Tom Cruise în filmul lui Steven Spielberg „Războiul lumilor” („The War of the Worlds”), care i-a adus al doilea Premiu Critics Choice pentru interpretarea lui Rachel, fiica lui Tom Cruise.

În octombrie 2005, Fanning a apărut alături de Kurt Russell în „A doua şansă” („Dreamer”), care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto. Dakota se mândreşte cu faptul că a făcut parte dintr-o distribuţie de femei remarcabilă, care le-a inclus pe Glenn Close, Holly Hunter, Sissy Spacek şi pe Robin Wright „Nouă vieţi” („Penn în Nine Lives”), care a avut premiera în 2005, la Festivalul de Film Sundance. Întreaga distribuţie a fost nominalizată pentru Premiul Gotham, iar filmul a fost nominalizat la Premiile Independent Spirit în 2005, la categoria „Cel mai bun scenariu”.

În decembrie 2006, şi-a făcut debutul în lumea teatrului, în adaptarea după îndrăgitul roman al lui E.B. „Reţeaua miraculoasă” („Charlotte’s Web”). Fanning a interpretat un personaj în carne şi oase, Fern, alături de personajele animate care le-au împrumutat vocile lui Julia Roberts, lui Oprah Winfrey şi lui Robert Redford. Fanning a obţinut o altă nominalizare la Premiile Critics Choice în 2006 la categoria „Cea mai bună actriţă tânără” pentru portretizarea personajului Fern. Tot în 2006, a fost numită de ShoWest „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar a anului”.

În 2007, Fanning a jucat în „Hounddog”, care a avut premiera la ediţia din 2007 a Festivalului de Film Sundance. În film, joacă alături de Robin Wright Penn şi de David Morse. Mai târziu, în acelaşi an, Fanning a încheiat filmările la drama lui Rowan Woods, „Fragmente” („Winged Creatures”), alături de Forest Whitaker şi de Kate Beckinsale şi thrillerul SF al lui Paul McGuigan, „Războiul minţii” („Push”), alături de Chris Evans şi de Djimon Hounsou.

În 2008, a mai jucat în filmul lui Fox Searchlight, „The Secret Life of Bees”, care are la bază bestsellerul scris de Sue Monk Kidd şi în care a colaborat cu Queen Latifah, Alicia Keys, Sophie Okonedo şi cu Jennifer Hudson.

Fanning a putut fi văzută de curând în filmul biografic al anilor ’70, „The Runaways”, despre o trupă de fete, care are la bază cartea lui Cherie Currie, „Neon Angels”. Interpretează rolul lui Cherie Currie şi joacă alături de Kristin Stewart în rolul lui Joan Jett. Filmul a avut premiera anul acesta, la Festivalul de Film Sundance, fiind foarte bine primit de critici.

În varsta de doar 16 ani, Fanning face şi muncă de caritate la spitalul Mattel Children din Los Angeles şi a apărut de curând în reclama pentru RED Gap, în sprijinul bolnavilor de SIDA din Africa. Este şi ambasadoarea pentru drepturile copiilor în cadrul organizaţiei nonprofit First Star şi e implicată activ în Shane’s Inspiration, o organizaţie care construieşte terenuri de joacă accesibile pentru toţi copiii. Dakota locuieşte în Los Angeles împreună cu părinţii şi cu sora ei, actriţa Elle Fanning.

Ashley Greene (Alice Cullen), în vârstă de 23 de ani, cu patru filme ce urmează a fi lansate anul următor, a devenit una dintre cele mai căutate actriţe tinere de la Hollywood. Greene a stabilit că rolul ei preferat este cel al lui Alice Cullen din „Amurg” („Twilight”) şi şi-a văzut rolul evoluând în ” Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), al treilea film ca încasări al anului 2009.

Urmează să apară în rolul principal din trei filme: „Skateland”, care a avut premiera la Sundance în ianuarie 2010, „The Apparition”, un thriller marca Warner Brothers, „Dark Castle” şi „Butter”, o comedie Weinstein cu o distribuţie de excepţie.

Ashley Greene a jucat în filme precum „Otis”, „Acasă printre cei curajoşi” („Home of the Brave”), „Regele din California” („The King of California”), „Radio Free Albemuth” şi avut un rol-medalion, ca secretara lui Kevin Spacey din filmul de succes al anului 2009, „Shrink”. Dintre producţiile de televiziune la care a participat se numără Shark şi Crossing Jordan, unde a avut apariţii repetate în „Desire” şi în „MAD TV”.

Anul trecut, Greene a fost numită cea mai sexy actriţă de film în ascensiune, câştigând Premiul Teen Choice la categoria „Cel mai proaspăt chip”, la ediţia din 2009. E purtătoarea de cuvânt pentru DonateMyDress.org, care ajută adolescentele mai puţin norocoase să-şi găsească o rochie de bal la mâna a doua.

Greene este o fană înrăita a sporturilor competitive. A fost în echipa de majorete, a echipelor de înot, scufundări şi volei. În prezent, locuieşte în Los Angeles şi îi plac Tae Kwon Do şi surfingul.

Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen) s-a impus ca unul dintre cei mai căutaţi actori de la Hollywood prin interpretările lui diferite, versatile şi impresionante. Interpretează rolul lui dr. Carlisle Cullen, tatăl altruist clanului Cullen, în blockbusterele „Amurg” („Twilight”) şi „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”) pentru Summit Entertainment.

Peter mai joacă alături de Edie Falco în serialul de succes, marca Showtime, „Sora Jackie”(„Nurse Jackie”), o comedie sumbră care urmăreşte personajul narcoman, totuşi moral, jonglând în nebunia dintr-un spital renumit. Facinelli apare în rolul dr. Cooper, un tânăr chipeş cu o formă atipică de sindrom Tourette. În prezent la al doilea sezon, serialul a fost numit drept unul dintre primele zece seriale ale anului 2009 de către Institutul American de Film şi a fost nominalizat la ediţia din 2010 a Writers Guild Award, la categoria „Serial nou”.

În 2009, Facinelli şi-a fondat propria companie de producţie, Facinelli Films. În asociere cu Verdi-Corrente Productions, Facinelli Films va produce filmul „Loosies”. Facinelli va juca în comedia dramatică alertă, despre un hoţ de buzunare de succes de la metrourile din New York. Filmul urmează să înceapă etapa de producţie în iulie 2010, şi este scris de Facinelli, urmând să fie regizat de Michael Corrente („În voia sorţii” („Outside Providence”), American Buffalo). În plus, Facinelli Films şi Verdi-Corrente Productions vor realiza împreună filmul „Paz”, povestea adevărată a campionului la box Vinny Pazienza, care, după un accident care l-a lăsat paralizat, a învins soarta şi nu doar că a putut să meargă din nou, ci să se şi întoarcă în ring şi să-şi continue cariera de box. Facinelli va juca în film, iar Corrente va fi din nou regizor.

Cariera lui Facinelli cuprinde peste 30 de lungmetraje în care a jucat alături de actori premiaţi, precum Matthew Broderick în drama „În căutarea Amandei” („Finding Amanda”), care a avut premiera la Festivalul de Film The Tribeca în 2008. Interpretarea lui din „The Big Kahuna” l-a adus alături de Kevin Spacey şi de Danny Devito şi i-a adus recenzii favorabile.

Filmografia lui mai cuprinde filmul lui Penny Marshall „Băieţii din viaţa mea” („Riding in Cars with Boys”), alături de Drew Barrymore, „Regele Scorpion” („The Scorpion King”), alături de Dwayne Johnson, un rol principal în thrillerul SF al lui Walter Hills „Supernova”, cu James Spader şi cu Angela Bassett, „Tentaţia” („Tempted”), alături de Burt Reynolds şi de Saffron Burroughs, Dancer, „Oraşul Dancer” („Texas Pop. 81”), cu Breckin Meyer, „Adolescente rebele” („Foxfire”), alături de Angelina Jolie, şi clasicul „Viaţa de liceu” („Can’t Hardly Wait”), alături de Jennifer Love Hewitt.

Are şi o bogată experienţă în televiziune, incluzându-se aici un rol în sezonul din 2007 al serialului „Daune şi interese” („Damages”), în thrillerul marca FX jucând şi Glenn Close. Alte proiecte de televiziune includ serialul marca HBO „Sub pământ SRL” („Six Feet Under”), pentru care, alături de partenerii lui de platou, a fost nominalizat pentru „Cea mai bună distribuţie într-o dramă” de către Screen Actors Guild, în anul 2005, dar şi un rol principal în serialul regizat de McG, „Fastlane, cursa vieţii şi a morţii” („Fastlane”).

Facinelli s-a născut şi a crescut în New York, unde a urmat cursurile la Universitatea din New York, în cadrul Tisch School of the Arts. În prezent, locuieşte în Los Angeles împreună cu soţia şi cu cele trei fiice ale lor.

Nikki Reed (Rosalie Hale) a primit critici pozitive pentru filmul ei de debut „Treisprezece” („Thirteen”), în care nu numai că a jucat alături de Holly Hunter, dar a fost şi coscenaristă, la vârsta de 14 ani. Acum, la 21 de ani, Nikki şi-a demonstrat talentul de actriţă puternică şi versatilă.

Reed joacă în prezent în fenomenul „Amurg” („Twilight”) şi în „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), ce au la bază romanele scrise de Stephanie Meyer. Aceste filme fantastice şi romantice spun povestea unei adolescente care riscă totul când se îndrăgosteşte de un vampir.

A mai terminat filmările şi la „Last Day of Summer”, o comedie independentă în care a jucat şi la care a fost şi producător executiv. Filmul se concentrează asupra unui angajat la un fast-food, care a atins limita, dar care se schimbă după o întâlnire cu o clientă frumoasă.

Pe micul ecran, Reed a fost văzută în serialul de succes, marca Fox, „Rebel în California”, („The O.C.”) în rolul lui Sadie Campbell, având o relaţie cu Ryan (Ben McKenzie).

În 2006, Nikki a jucat alături de Alec Baldwin în „Fiica rătăcitoare” („Mini’s First Time”), o poveste încurcată, în care ea joacă rolul lui Mini, o adolescentă rebelă, care pune la încercare limitele vieţii. Când se alătură unei agenţii de escorte al cărei client este tatăl ei vitreg, lucrurile încep să scape de sub control. Dintre actorii secundari se numără Luke Wilson, Jeff Goldblum şi Carrie Anne Moss. Reed a jucat în producţia Sony „Lorzii din Dogtown” („Lords of Dogtown”), alături de Emile Hirsch şi de Heath Ledger. Filmul prezintă viaţa surferilor şi a skaterilor din Venice, California, la începutul anilor ’70. Filmul le-a adus din nou laolaltă pe Reed şi pe regizoarea filmului Thirteen, Catherine Hardwick.

Reed e o suporteră împătimită a organizaţiei pentru persoane care suferă de autism „Autism Speaks” (www.autismspeaks.org). În prezent, locuieşte în Los Angeles si este pasionată de scris şi echitaţie.

Jackson Rathbone (Jasper Hale) s-a născut la Singapore, iar apoi a trăit în Indonezia, London, Connecticut, California şi în Norvegia, înainte să se stabilească în Texas. Rathbone s-a alăturat imediat echipei de teatru locale şi programului de actori The Pickwick Players. Hotărând să rămână în direcţia care îi aducea fericirea – actoria şi muzica – s-a mutat în nord-vestul Michiganului, pentru a urma cursurile prestigioasei Academii de Artă Interlochen, cu specializare în teatru. În această perioadă, a jucat în cadrul Festivalului Southwest Shakespeare rolul lui Ferdinand în „Furtuna” („The Tempest”), făcându-şi în acelaşi timp prieteni care-i împărtăşeau pasiunea pentru arte.

După absolvirea Academiei Interlochen, Rathbone a decis să-şi încerce norocul în industria filmului de la Los Angeles. A obţinut un rol în Disney 411 relativ repede, intervievând vedete ale Canalului Disney precum Hillary Duff şi Raven-Symone. A început să studieze tehnica de actorie la The Jeremiah Comey Studios în Studio City, California. Pe lângă numeroase spoturi publicitare, a primit un rol principal în serialul Beautiful People, pentru canalul ABC Family. Rathbone a primit roluri în producţia Hallmark „Viaţa sub presiune” („Close to Home”), în „Rebel în California” („The O.C.”), în „Războiul de acasă” („The War at Home”), „Vieţi curate” („The Cleaner”) şi un episod special în „Minţi criminale” („Criminal Minds”), în care a interpretat un personaj cu personalităţi multiple.

Deşi e de obicei distribuit în roluri principale, Rathbone se bucură şi de provocarea rolurilor secundare, cum ar fi cele din filmele „Marele Stan” („Big Stan”) şi „Ziua în care chiulim” („Senior Skip Day”). În timp ce juca rolul de vampir, juca în mod simultan şi rolul principal din „Ultimul războinic al aerului” („The Last Airbender”) al lui M. Night Shyamalan, produs de Paramount Pictures.

Şi-a fondat de curând propria companie de producţie, Patchmo Entertainment, împreună cu impresarul lui, şi tocmai a produs primul film, „Girlfriend”, în care are un rol important şi pentru care a compus coloana sonoră împreună cu trupa lui din 100 Monkeys. Rathbone speră ca, în cele din urmă, va putea să şi regizeze.

Pasionat al muzicii, Rathbone îşi compune propriile melodii. A început să cânte la Los Angeles la The Gardenia în Hollywood şi, în cele din urmă, a alcătuit trupa 100 Monkeys împreună cu prietenul lui de la Interlochen, Ben Graupner. Când e în Los Angeles, între filmări şi înregistrarea unui album, 100 Monkees cântă la numeroase evenimente. A cântat în The Mint, în clubul The Viper Room din Hollywood, şi în The Scene, în Glendale.

Kellan Lutz (Emmett) şi-a demonstrat talentul din plin în ultima vreme. După încheierea primului sezon dintr-un serial marca HBO, „Revenirea” („The Comeback”), alături de Lisa Kudrow, Kellan a participat la două filme de studio. A fost văzut în producţia Disney „Spirit de echipă” („Stick It”), unde a interpretat rolul unui biciclist BMX, care se împrieteneşte cu personajul principal feminin, Missy Peregrym. Kellan a mai apărut şi în producţia Universal, „Acceptat” („Accepted”), în care interpretează rolul unuia dintre gemenii Molson, care face parte din colegiul-fantomă al lui Justin Long.

Lutz a fost văzut de curând în filmele „Amurg” („Twilight”) şi „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), care au la bază romanele scrise de Stephanie Meyer.

În continuare, Lutz va juca trei roluri principale: „Love, Wedding, Marriage” – alături de Mandy Moore, James Brolin şi de Kathy Bates – despre un consilier matrimonial ale cărui viziuni asupra căsniciei fericite sunt date peste cap când descoperă că propriii părinţi divorţează; „Immortals”, în care joacă rolul lui Poseidon, alături de Henry Cavill, Freida Pinto şi deMickey Rourke pentru regizorul Tarsem Singh; şi un film independent, în care joacă rolul unui bărbat răpit şi obligat să lupte ca gladiator într-o arenă digitală, unde luptele brutale şi fatale sunt o mare senzaţie pe internet.

Lutz mai are trei filme programate pentru anul 2010. În aprilie, a apărut în remake-ul după horrorul clasic din 1984 „Coşmar pe Elm Street” („A Nightmare On Elm Street”) în regia lui Samuel Bayer, urmat de filmele independente Warrior (în care joacă alături de partenera lui din Twilight, Ashley Greene şi Meskada, în regia lui Josh Sternfeld, care va avea premiera la Festivalul de Film Tribeca.

În aprilie 2008, Lutz a jucat în filmul lui Screen Gem „Balul absolvenţilor” („Prom Night”), în care a jucat alături de Brittany Snow. Acest thriller este povestea fictivă a unui bal de liceu, distrus de un ucigaş sadic. Lutz a mai jucat şi în filmul „Alaska” („Deep Winter”), ultima frontieră, alături de Michael Madsen. Filmul a fost produs de casa de producţie a lui Glenn Zoller de la Hollywood, Gigantic Films, în regia lui Mickey Hilb. Povestea se concentrează asupra unor prieteni din copilărie care vor să fie primii care să schieze pe un versant din Alaska. Un alt film independent în care a jucat este „Tribul” („The Tribe”), care a fost filmat în Costa Rico.

Pe micile ecrane, Kellan a fost văzut de curând în noul serial marca CW „90210”, interpretând rolul lui George Evans, unul dintre cei mai buni şi mai aroganţi atleţi ai şcolii. Lutz a mai fost văzut şi în miniseria marca HBO „Generaţia morţii” („Generation Kill”), premiată cu Emmy. Lutz a mai apărut şi în serialul de succes, marca NBC, „Eroii” („Heroes”), având şi un rol în emisiunea marca PAX TV, „Model Citizens” şi în serialul marca WB, „Summerland”.

Pe lângă actorie, Lutz a mai apărut şi în câteva campanii importante de modelling, incluzând şi coperta de la Abercrombie & Fitch’s Summer Catalogue 2004. A mai apărut într-o campanie publicitară Levi’s Jean. În prezent, poate fi văzut ca noul model de lenjerie Calvin Klein.

Când nu joacă într-un film, Lutz îşi dedică timpul taberelor Royal Family Kids’ Camp. RFKC este o reţea naţională de tabere pentru copii molestaţi şi abandonaţi. Fiecare tabără organizează o tabără de vară pentru băieţi şi fete care au trecut prin experienţe de viaţă dificile. În 2008, erau peste 180 de tabere participante în 40 de state şi în 5 ţări străine.

Născut şi crescut în Dakota de Nord, mijlociul între şase fraţi şi o soră, nu prea avea multe de făcut în oraş în afară de sporturi, jocuri video, bowling, vânătoare sau datul cu sania. Deşi a avut parte de o educaţie simplă, a învăţat cum să trăiască fiecare zi la maximum. Îşi trăieşte viaţa după principiul: „Încearcă ceva noi, nu trăieşti decât o dată.” De la paraşutism la parasailing, de la motociclism la navigat pe ape repezi, Lutz insistă să trăiască viaţa ca pe o aventură.

Familia lui Lutz nu l-a prea sprijinit în decizia acestuia de a deveni actor după absolvirea liceului, în loc să se ducă la colegiu, în urma căruia se presupunea că va deveni inginer chimist. Dar temerile lor au fost spulberate pentru că a lucrat aproape non-stop de când a ajuns la Los Angeles. Deşi visurile lui devin realitate, Lutz încă n-a renunţat la dorinţa de a învăţa şi de a crea. În ultimul an a patentat două invenţii şi aşteaptă să fie creat prototipul.

Elizabeth Reaser (Esme Cullen) s-a impus cu repeziciune drept una dintre cele mai promiţătoare actriţe de la Hollywood datorită talentului ei natural, prezenţei izbitoare şi energiei inepuizabile. Reaser a fost nominalizată în 2007 la Premiile Independent Spirit, la categoria „Cea mai bună actriţă”, pentru rolul din drama „Sweet Land”, şi a primit o nominalizare la Premiile Emmy pentru apariţia ca Ava, în „Anatomia lui Grey” („Grey’s Anatomy”), împărţind o nominalizare la Premiile SAG cu partenerii de platou, la categoria „Cea mai bună distribuţie”.

În domeniul filmului, Reaser şi-a reluat rolul de mamă a clanului Cullen, cu care s-a impus în „Amurg” („Twilight”) şi în „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”); şi a jucat în filmul lui Peter Callahan, „În ape tulburi” („Against the Current”), alături de Joseph Fiennes şi de Justin Kirk. Reaser a încheiat de curând filmările la filmul independent „Homework”, alături de Emma Roberts, de Freddie Highmore şi de Rita Wilson. În acest film, scris şi regizat de Gavin Wiesen, Reaser interpretează rolul mamei promiscue a personajului lui Roberts. Reaser a interpretat rolul principal în filmul lui AN Selim, „Sweet Land”. Filmul spune povestea unei femei pe nume Inge care călătoreşte din Norvegia în Minnesota, în anii ’20, pentru a-l întâlni pe bărbatul care i-a fost scris să-i fie soţ. Revista Variety a descris interpretarea ei ca fiind „o întruchipare a forţei, a umorului şi a senzualităţii”, iar The Los Angeles Times a scris: „Puţine actriţe domină camera cu atâta autoritate ca Reaser în acest film.”

Filmografia ei mai include filmul Mariei Maggenti, „Puccini pentru începători” („Puccini for Beginners”), care a fost selectată pentru a intra în competiţie la ediţia din anul 2006 a Festivalului de Film Sundance şi care a deschis ediţia din 2006 a Festivalului Outfest Film; filmul lui Ed Burns, „Purple Violets”, alături de Debra Messing, Selma Blair, Burns şi Donal Logue; „Familia Stone” („The Family Stone”); filmul lui Marc Forster „Rămâi cu noi” („Stay”); „The Believer”, alături de Ryan Gosling; „Risc pentru viaţă” („Mind the Gap”); „Shut up and Sing” şi „13 conversaţii despre fericire” („13 Conversations about One Thing”).

Pentru televiziune, a interpretat de curând rolul Bellei Bloom în serialul de o oră, marca CBS, „The Ex List”. Alte producţii de televiziune la care a participat sunt drama „Saved”, alături de Tom Everett Scott, şi apariţii în serialele „Law & Order: Criminal Intent” şi „Clanul Soprano” („The Sopranos”).

Reaser a urmat cursurile Şcolii Julliard. În prezent, îşi împarte timpul între New York şi Los Angeles.

Echipa de producţie

David Slade (regizor), arescut în Sheffield, Anglia, unde şi-a luat diploma în Arte Frumoase, a fost întotdeauna un autodidact.

Slade s-a mutat în Statele Unite în 2002, pentru a-şi urma cariera cinematografică. În anul 2003, a colaborat la scenariul lui Brian Nelson, „Capcană fatală” („Hard Candy”). Cu un buget de sub un milion de dolari şi realizat în doar 18 zile, filmul a avut două interpretări uluitoare din partea a doi actori în ascensiune: Ellen Page şi Patrick Wilson. Succesul filmului „Hard Candy” l-a consacrat pe Slade ca cineast de urmărit. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film, în 2005, şi s-a întors acasă cu trei dintre cele mai importante premii de la Festivalul de Film Sitges din Spania: pentru „Cel mai bun film”, Premiul Publicului şi pentru „Cel mai bun scenariu”.

În continuare, a atacat lumea horrorului, cu filmul cu vampiri „30 Days Of Night”. În film apar Josh Hartnett, Ben Foster şi Danny Huston, realizat de Columbia Pictures, avându-l ca producător pe Sam Raimi. „30 Days of Night” a ajuns pe locul întâi la lansare în America.

Slade locuieşte în prezent în Los Angeles cu logodnica lui şi cu câinele lui rasa Dachshund.

Melissa Rosenberg (scenaristă), tranzitând pe nesimţite de la televiziune la marele ecran, se dovedeşte a fi una dintre cele mai căutate şi mai versatile scenariste de la Hollywood.

Rosenberg a scris scenariile poveştilor de dragoste cu vampiri „Amurg” („Twilight”), „Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”) şi „Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”). O adaptare după bestsellerurile scrise de Stephenie Meyer, seria „Twilight” spune povestea unei liceene pe nume Bella care îşi găseşte sufletul-pereche în vampirul Edward.
Primul film, „Amurg” („Twilight”), regizat de Catherine Hardwicke şi lansat de Summit Entertainment, a avut lansarea pe 21 noiembrie 2008. Continuarea, „The Twilight Saga: New Moon”, în regia lui Chris Weitz, a avut lansarea în noiembrie 2009, cu încasări-record la deschidere, de 142 de milioane de dolari. Împreună, cele două filme au avut deja încasări de peste un miliard de dolari în toată lumea.

Rosenberg a încheiat de curând al patrulea sezon atât ca scenaristă, cât şi ca producătoare la serialul marca Showtime, „Dexter”. Munca ei la serial a ajutat la obţinerea prestigiosului Premiu Peabody, a unei nominalizări la Emmy şi a uneia la Premiile Writers Guild of America. Rosenberg a scris scenariile unora dintre cele mai memorabile episoade, între care „Born Free”, „Finding Freebo”, „Dex Takes a Holiday” şi „The Getaway”.

Rosenberg şi-a început cariera de scenaristă odată cu filmul cu succes de casă „Dansul dragostei” („Step Up”). Dansatoare profesionistă ea însăşi, Rosenberg a fost perfectă pentru acest film, o poveste de dragoste dintre un scandalagiul cu un talent înnăscut (Channing Tatum) şi o dansatoare din clasa superioară (Jenna Dewan). Filmul a avut încasări de peste 114 milioane de dolari în toată lumea şi l-a lansat pe Tatum la Hollywood.

Rosenberg n-a fost străină de scenariile pentru un platou de adolescenţi. Înainte de a scrie „Step Up”, Rosenberg a scris mai multe episoade din serialul marca Fox, „Rebel în California” („The O.C.”). Inspirându-se din proiecte axate pe personaje, palmaresul lui Rosenberg include „Ally McBeal”, „Party of Five”, „Boston Public”, „The Outer Limits” şi „Dr. Quinn, Medicine Woman”.
Cu scopul de a ajunge coregrafă, Rosenberg şi-a obţinut diploma în dans şi teatru la Colegiul Bennington din Vermont. Când s-a mutat la Los Angeles, Rosenberg a urmat o altă cale: scrisul. Pe când lucra ca asistenta unui producător de televiziune, Rosenberg a obţinut o diplomă de masterat în Arte Frumoase de la Universitatea din California de Sud, prin intermediul programului de producţie Peter Stark de la Şcoala de Arte Cinematice.

Stehpanie Meyer (autoarea romanului) era în anul 2003 o mamă casnică a trei fii, până în momentul în care a avut o viziune asupra poveştii pe care nu şi-a mai putut-o scoate din cap. Lăsând tot ce putea pe planul doi, Meyer inventa acţiunea în timpul zilei şi o scria pe computer noaptea târziu, când era linişte în casă. Trei luni mai târziu, şi-a terminat primul roman, „Twilight”.

Selectat de către Writer’s House, manuscrisul a ajuns repede pe mesele publiciştilor. Megan Tingley de la Little Brown Books for Young Readers i-a făcut o ofertă de şase cifre pentru cele trei cărţi. După câteva săptămâni de la lansarea din 2005, cartea a debutat pe locul cinci pe lista bestsellerurilor întocmită de New York Times. Drepturile de traducere ale seriei „Twilight” au fost vândute în aproape 50 de ţări din lume.

Continuarea mult aşteptată, „New Moon”, a fost lansată în septembrie 2006 şi a stat timp de 31 de săptămâni pe locul întâi pe lista bestsellerurilor de la New York Times. Cartea atât de aşteptată de fanii lui Meyer a fost vândută mai întâi pe eBay la preţul de 380 de dolari bucata. Cea de-a treia carte din „Saga Amurg” a lui Meyer, „Eclipsa”, a fost lansată pe 7 august 2007 şi s-a vândut în 150 000 de exemplare din prima zi. Cartea a debutat pe primul loc pe lista bestsellerurilor din ţară, inclusiv la USA Today şi la The Wall Street Journal. A fost tot pe primul loc şi în Bulgaria, Germania, Spania şi Argentina.

A patra şi ultima carte din Saga Amur, „Zori de zi” („Breaking Dawn”), a fost publicată pe 2 august 2008, tipărindu-se iniţial în 3,2 milioane de exemplare – cel mai mare număr de exemplare tipărite la primul tiraj din istorie. „Breaking Dawn” s-a vândut în 1,3 milioane de exemplare în prima zi, ajungând pe primul loc pe toate listele de bestselleruri.

2008 a fost un an hotărâtor pentru Meyer. Pe 3 mai, Little Brown and Company a lansat „The Host”, primul roman pentru adulţi al lui Meyer, care a debutat pe primul loc în lista întocmită de The New York Times şi de Wall Street Journal a bestsellerurilor. În plus, USA Today a declarat-o pe Stephanie „Autorul anului”, spunând că „A făcut ce n-a mai făcut nimeni – nici măcar JK Rowling – în 15 ani de când întocmeşte USA TODAY lista bestsellerurilor” şi a luat primele patru locuri în anul 2008. Meyer a reuşit acest lucru fără precedent în 2009, când „Saga Amurg” a dominat din nou lista bestsellerurilor.

Stephenie Meyer a absolvit la Brigham Young University, la specializarea engleză. Locuieşte în Arizona, împreună cu soţul şi cu fiii ei.

Wyck Godfrey (producător) şi-a început cariera ca director de creaţie la New Line Cinema după ce a absolvit la Universitatea Princeton în 1990 cu o diplomă în limba engleză. În timp ce era acolo, a lucrat la filme de succes precum „Masca” („The Mask”), „Tăntălăul şi gogomanul” („Dumb and Dumber”) şi la alte filme populare precum „House Party” şi franciza „Coşmar pe Elm Street” („A Nightmare on Elm Street”). În 1995, s-a mutat la compania de producţie a lui Paul Schiff şi a lui Michael London, Horizon Pictures, ca vicepreşedinte de producţie, unde a supravegheat dezvoltarea proiectelor lor şi personalul de la 20th Century Fox.

I s-a alăturat lui John Davis la Davis Entertainment doi ani mai târziu, ca vicepreşedinte executiv, primul proiect fiind filmul de acţiune „În spatele liniilor inamice” („Behind Enemy Lines”), regizat de John Moore, cu Owen Wilson şi pe Gene Hackman în distribuţie. A fost promovat la poziţia de preşedinte în anul 2001, iar mai târziu în acelaşi an a dezvoltat şi a produs pentru Revolution Studios comedia de familie „Grădiniţa lui tăticu” („Daddy Day Care”), în regia lui Steve Carr şi avându-l în rolul principal pe Eddie Murphy. În 2003, a produs blockbusterul estival, „Eu, robotul” („Robot”), cu Will Smith şi în regia lui Alex Proyas, şi aventura Flight of the Phoenix/ Pasărea Phoenix, al doilea lui film împreună cu regizorul John Moore. A dezvoltat şi a fost producător executiv la „Alien vs. Predator”, în regia lui Paul W.S. Anderson. Godfrey a fost producător la „Apel misterios” („When A Stranger Calls”) pentru Screen Gems şi la filmul mult promovat produs de 20th Century, „Eragon”, având la bază bestsellerul cu acelaşi nume. În total, între 2002 şi 2006, a fost producător sau producător executiv la opt filme.

În februarie 2006, Godfrey a părăsit compania de producţie Davis Entertainment şi, alături de prietenul lui şi fostul partener de la United Talent Agency, Marty Bowen, a creat propria companie de producţie, Temple Hill Entertainment. Au făcut o înţelegere cu New Line Cinema şi au intrat imediat în producţie cu primul lor film, „Povestea nativităţii” („The Nativity Story”), în regia lui Catherine Hardwicke. Filmul cu tematică de Crăciun şi cu un buget redus a avut încasări de aproape 40 de milioane de dolari pe plan local, în decembrie 2006. În continuare, cei doi au produs comedia romantică finanţată de Sydney Kimmel Entertainment, „Management”, avându-i în distribuţie pe Jennifer Aniston şi pe Steve Zahn. Au continuat cu „Amurg”, având la bază seria de bestselleruri scrise de Stephenie Meyer. Filmul regizat de Catherine Hardwicke „Amurg” a fost lansat pe 21 noiembrie 2008, şi a bătut recordul, cu încasări de 69,6 de milioane de dolari în weekendul de deschidere. Filmul regizorului Chris Weitz ” Saga Amurg: Luna nouă” („The Twilight Saga: New Moon”) a avut o lansare explozivă similară când a ajuns în cinematografe în noiembrie 2009 şi a avut încasări de peste 700 de milioane de dolari în toată lumea. Filmul regizorului David Slade „Saga Amurg: Eclipsa” („The Twilight Saga: Eclipse”) va fi lansat pe 30 iunie 2010.

Pe lângă „The Twilight Saga”, Temple Hill Entertainment a produs de curând adaptarea regizată de Lasse Hallstrom după bestsellerul lui Nicholas Sparks, „Dear John”, care a fost lansat în cinematografe pe 5 februarie 2010 şi lucrează în prezent la filmul „Everything Must Go”, o dramă independentă, ce-l are în distribuţie pe Will Ferrell.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 7 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook