22 decembrie 2009

Vechi tovarăşi

Pe 1 ianuarie 2010 are premiera în cinematografele din România filmul „Vechi tovarăşi” („Old Dogs”), una dintre cele mai reuşite comedii pe care le-am văzut în ultima vreme, cu o distribuţie de excepţie. O să trec elegant pentru miza tipic americană a filmului şi peste finalul previzibil al unei comedii romantice; e ca la oamenii pe care îi iubiţi – dacă luaţi defectele lor ca fiind imposibil de eliminat, vă puteţi bucura din plin de ei. În acelaşi fel, Disney mizează totul pe farmecul actorilor, pe acţiunea alertă şi pe dialogul spumos, iar rezultatul este o peliculă pentru „audienţă generală” pe care o recomandăm călduros, dacă vreţi să vă bine dispuneţi şi să vă încărcaţi bateriile. Dacă asociaţi sărbătorile de sfârşit de an cu romantismul vesel, aveţi de-a face cu un festin, iar dacă aveţi păreri bune despre Robin Williams şi John Travolta, prestaţia lor n-o să vă dezamăgească. Pe mine m-a surprins asocierea celor doi (care au mai jucat împreună doar în 1998, într-un film rămas obscur), dar trebuie să recunosc faptul că efectul este unul excelent. Ne-am tăvălit de râs în sală la vizionarea de presă – eu şi câteva zeci de oameni, şi am hohotit aproape tot timpul filmului, în aşa fel încât la final aveam încremenit pe faţă un râs asemănător cu efectul secundar al pastilelor din film. Cei care-l vor viziona, vor înţelege.



Despre producţie

Doi prieteni foarte buni – un divorţat ghinionist şi îndrăgostit (Robin Williams) şi un burlac mare amator de distracţii (John Travolta) – se trezesc că vieţile lor sunt întoarse pe dos când pe neaşteptate trebuie să aibă grijă de doi gemeni de şapte ani, tocmai când erau la un pas de a încheia cea mai mare afacere din viaţa lor. Cei doi holtei nu foarte cunoscători în ale copiilor se poticnesc grav în eforturile lor de a avea grijă de gemeni (debutanţii Ella Bleu Travolta şi Conner Rayburn), ceea ce pune în mişcare un şir întreg de mici dezastre şi poate o nouă înţelegere a celor doi, referitor la lucrurile cu adevărat importante în viaţă.

Prezentat de Walt Disney Pictures, filmul “Vechi tovarăşi” este regizat de Walt Becker (care a mai regizat “Wild Hogs,” “Van Wilder”), după un scenariu de David Diamond & David Weissman (care au mai scris pentru “When in Rome,” “The Family Man”). Filmul a fost produs de Andrew Panay, Robert L. Levy şi Peter Abrams. Garrett Grant este producătorul executiv.

Robin Williams (cunoscut, printre altele, din “Night at the Museum,” “Good Will Hunting” – cu care a câştigat Premiul Oscar® pentru “Cel mai bun actor într-un rol secundar”) joacă rolul lui Dan, un tip obsedat de muncă şi care se pricepe mai bine la cifre decât la oameni. John Travolta (care a putut fi văzut recent în “The Taking of Pelham 123,” “Hairspray”) este Charlie, un burlac iubitor de distracţii, căruia îi place viaţa lui aşa cum este. Kelly Preston (cu roluri memorabile în “Jerry Maguire,” “Addicted to Love,” “The Cat in the Hat”) joacă rolul lui Vicki, fosta mare iubire a lui Dan, care îi pune gemenii îi braţe, după ce a păstrat secretul asupra lor timp de şapte ani, iar Seth Green joacă rolul unui angajat entuziast, în plină ascensiune, din cadrul companiei lor de marketing. Debutanţii Ella Bleu Travolta şi Conner Rayburn joacă rolurile celor doi gemeni. Din distribuţia plină de nume de prestigiu mai fac parte Lori Loughlin, Matt Dillon, Rita Wilson şi regretatul Bernie Mac.

Echipa de creaţie din culisele producţiei îi mai numără pe directorul de imagine Jeffrey Kimball (“Four Christmases,” “Bonneville”), designer-ul de producţie David Gropman (“Taking Woodstock,” “Doubt”), editorii Ryan Folsey (“When in Rome,” “Order of Redemption”) şi Tom Lewis (“Employee of the Month,” “Scary Movie 4”), designer-ul de costume Joseph Aulisi (“Taking Woodstock,” “The Pink Panther 2”), compozitorul John Debney (“Iron Man 2,” “Hannah Montana The Movie”) şi supervizorul muzical Dave Jordan (“Iron Man,” “When in Rome”).

Premiză amuzantă, distribuţie amuzantă

Dacă îi iei pe Robin Williams şi John Travolta şi îi pui într-un film despre doi burlaci care au o companie de marketing în lumea sportului, apoi mai pui la bătaie şi câţiva dintre cei mai comici actori de la Hollywood… ce obţii?

“Categoric, este o comedie cu spectru larg, cu multe elemente comice,” spune producătorul Andrew Panay, “dar cel mai important este că are mult suflet.”

“Rareori citesc scenarii la care să râd în gura mare,” spune regizorul Walt Becker. “Filmul ăsta are un echilibru excelent între suflet, comedie şi nişte personaje minunate.”

“Îmi place la nebunie să lucrez cu John; e minunat ! Nu se teme să încerce tot soiul de chestii. Există multe nume mari în acest film. A fost o experienţă uimitoare,” spune Williams. “Kelly Preston e neînfricată. Seth Green e foarte nostim şi foarte tare ! Şi Rita Wilson… Plus Matt Dillon în rolul unui mascul dominant… E grozav!”

După marele său succes “Wedding Crashers”, producătorul Andrew Panay s-a întâlnit cu scenariştii David Diamond şi David Weissman la un restaurant preferat de publicul din Los Angeles, unde povestea a început să prindă formă.

“Vechii tovarăşi” din film — prieteni şi parteneri de afaceri de multă vreme, trecuţi acum de 50 de ani — au deja tabieturile lor. “Unul dintre cei doi descoperă că are doi gemeni de care nu a ştiut niciodată, rezultatul unei căsătorii de o zi, încheiate pripit”, explică scenaristul Weissman. “Acum, cei doi bărbaţi, care nu au avut niciodată copii, sunt obligaţi să facă faţă celor doi copii de 7 ani şi tuturor păţaniilor care pornesc de aici.”

Realizatorii filmului recunosc că scenariul a fost dezvoltat şi scris având deja distribuţia în minte. “Primele noastre opţiuni au fost de la bun început John Travolta şi Robin Williams. Există doar foarte puţini oameni cărora li se potriveşte acest film, iar ei sunt doi dintre cei mai buni din lume. Nu prea ai cum să găseşti pe cineva mult mai bun,” spune Panay. “Este o adevărată onoare pentru mine să distribui împreună în acest film două legende. E un vis devenit realitate.”

Becker a lucrat cu Travolta la smash hit-ul de box-office “Wild Hogs”, şi a fost încântat să colaboreze din nou cu el. “E întotdeauna minunat să lucrezi cu John. E cel mai drăguţ om de pe glob şi, ca actor, îmbunătăţeşte fiecare scenă în care apare,” spune Becker. “În ceea ce priveşte flerul, el are întotdeauna dreptate. Am învăţat să avem încredere unul în celălalt. Când el sau eu simţim că am găsit ceva care merge, asta e direcţia în care o luăm.”

Travolta a văzut acest rol ca pe o ocazie extraordinară de a combina comedia cu spectru larg şi emoţia profundă. “Personajului meu, Charlie, îi place intimitatea lui, îi place viaţa pe care o duce şi are o groază de lucruri frumoase şi scumpe – un apartament minunat, o maşină bestială… N-a plănuit niciodată să aibă o familie,” spune Travolta. “Eu caut roluri cu care pot să fac ceva. Îmi place să mă gândesc aşa: “Pot să contribui şi eu cu ceva deosebit şi să fac să merite efortul cuiva de a-mi oferi un rol şi a mă folosi într-un film ?’ Este foarte important ca modul în care interpretez eu personajul să aducă ceva în plus în film.”

Distribuirea lui Travolta alături de Robin Williams a creat o echipă de vis, susţin realizatorii filmului. Becker spune: “Ar putea fi una dintre cele mai grozave perechi din lumea comediei, pe care le avem acum, după multă vreme.”

Becker îl descrie pe Williams ca pe un actor foarte preocupat. “E incredibil. E o adevărată enciclopedie de glume, dar are şi o profunzime incredibilă ca actor. Poate să transmită imens de multă emoţie cu o simplă privire, apoi în clipa următoare să fie incredibil de amuzant.”

Williams joacă rolul lui Dan, un director genial, dar foarte strict, care în adâncul sufletului este un romantic. Iar când devine impulsiv, o face în stil mare. În timp ce se reface după un divorţ dificil în South Beach, împreună cu amicul său Charlie, Dan se trezeşte încheind rapid o nouă căsătorie – urmată de un divorţ la fel de rapid. Fără ştirea lui însă, Dan a devenit tatăl unor gemeni în timpul acestei scurte întâlniri. Williams a considerat că acest film îi dă ocazia să studieze din nou noţiunea paternităţii. “Generaţia “baby boom” îmbătrâneşte. Te trezeşti că îţi ia tot mai mult timp să faci ceva. Am devenit acum părinţii noştri, ceea ce e o chestie înfricoşătoare. Ajungi să-ţi spui: “M-am transformat în propriul meu tată”. Te sperie mult mai tare ideea de a avea copii la 50 de ani, faţă de cum erai la 30 de ani.”

Relaţia dintre Travolta şi Williams a fost la fel de reală pe cât s-a văzut pe ecran. “Îl cunosc pe Robin de 30 de ani şi îl consider deja un vechi prieten,” spune Travolta. Williams adaugă: “Multe din elementele rolurilor noastre au fost pur fizice, ceea ce a fost foarte bine, fiindă el ripostează. Dacă ripostezi şi tu, el se întoarce şi îţi iese din nou în întâmpinare, ceea ce e minunat.”

Kelly Preston nu a fost distribuită în rolul iubitei lui Charlie, ci în rolul lui Vicki, mama gemenilor lui Dan. “E fantastică! E una dintre cele mai bune actriţe care există acum,” spune Panay. “A fost foarte interesant să o vedem în rolul unei iubiri a lui Robin, nu a lui John. Chiar foarte interesant, fiindcă am amestecat puţin borcanele…”

“E grozav,” spune Preston. “Vickie e un personaj minunat. E puţin cam agitată, puţin ţicnită – şi asta mi s-a părut foarte amuzant. Iar rolul de iubită a lui Robin a fost nemaipomenit ! Ne-am distrat de minune împreună.”

“E un rol minunat, e un scenariu minunat !” continuă Preston. “A fost un proiect de vis, fiindcă am lucrat cu soţul meu şi cu fiica mea, în primul ei film.”

Ella Bleu Travolta a fost distribuită în rolul unuia dintre cei doi gemeni, după ce le-a spus părinţilor ei că ar vrea să intre în lumea actoriei. “Apoi am primit scenariul şi a fost ca şi când ea ar fi prezis totul,” spune Travolta. “Cât de des apare un rol pentru un copil de 7 ani?”

Travolta spune că şi-a păstrat în platoul de filmare o prezenţă constantă, dar fără să se implice direct. “Ştiu cum să fac asta, fiindcă mama mea a fost actriţă şi regizoare – şi a ştiut foarte bine cum să delimiteze comportamentul profesional de cel în familie. Eu voi rămne mereu tatăl Ellei, dar mă comport cu ea şi ca un profesionist. Nu m-am amestecat niciodată în relaţia ei cu regizorul,” spune el.

Tânăra actriţă spune că a fost uşor să lucreze cu regizorul Walt Becker. “Dacă nu îmi spuneam bine o replică, mă ajuta sau îmi dădea replici mai bune,” spune ea. “E aşa de dulce ! Ne spunea mereu că suntem grozavi şi bătea palma cu noi.”

Pentru Zach, rolul celuilalt geamăn – un băieţel foarte precoce – a fost declanşată o căutare la nivel mondial. Echipa l-a găsit astfel pe Conner Rayburn. “Am căutat peste tot şi nu am găsit nimic care să se compare cu el,” spune Panay. “Conner e un adevărat profesionist. E fantastic!”

Iată ce spune Becker despre cele mai tinere vedete ale sale: “Sunt doi mici profesionişti. Au stat la locurile lor. Şi-au spus replicile. Chiar au venit la mine să îmi sugereze replici noi. Au făcut mari progrese ca actori.”

Pentru rolul lui Craig, tânărul ambiţios care vrea să se bucure de succes în lumea marketing-ului sportiv, echipa a făcut apel la versatilul Seth Green. “M-am tot gândit cine ar putea să joace acest rol şi imaginea lui Seth Green stând alături de Robin Williams şi John Travolta m-a făcut să râd,” spune Becker. “Ar putea fi unul dintre cei mai nostimi tipi de pe glob. Are un stil foarte sec. În fiecare scenă, când treceam de replica lui şi camera se oprea, urmau hohote uriaşe de râs. A fost o adevărată plăcere să lucrăm cu el !”

Green îşi scoate pălăria în faţa partenerilor săi de distribuţie. “Toate scenele în care joc eu sunt cu Robin şi John , ceea ce pentru mine a fost extraordinar. Sunt de multă vreme un fan al amândurora,” spune el. “Am mai jucat în filme cu John, dar nu am apucat să interacţionăm foarte mult. Iar Robin e un adevărat erou pentru mine, îl iubesc dintotdeauna, de când mi-am dorit să devin şi eu actor. A fost deci extraordinar să am şansa să joc alături de el.”

Regretatul Bernie Mac a fost distribuit în rolul lui Jimmy Lunchbox, actor şi păpuşar în spectacole pentru copii, dar şi un adevărat geniu în domeniul electronicii.

Lori Loughlin este Amanda, frumoasa traducătoare japoneză care îi suceşte minţile lui Charlie. “Ea apare când Dan şi Charlie încearcă să încheie un contract cu o companie japoneză,” spune Loughlin. “Ea şi Charlie sunt absolut vrăjiţi unul de celălalt.”

Talentatul Matt Dillon a primit rolul lui Barry, liderul unei trupe de cercetaşi-pionieri cu care Dan şi Charlie se întâlnesc într-o excursie de familie. “Personajul meu face exces de zel,” spune Dillon. “Ia un pic prea în serios ideea de “cercetaş-pionier”. Mie îmi place grozav comedia, şansa de a mă distra cu adevărat. Cred că modul cel mai bun de a juca un rol comic este să îl joci direct şi sincer, să îl simţi din inimă.”

Producătorul Panay spune: “Matt vine cu nişte elemente comice incredibile. Publicul l-a iubit în ‘There’s Something About Mary’— e incredibil de amuzant în acel film.”

Rita Wilson, care joacă rolul Jennei – cea mai bună prietenă a lui Vicki, un model care lucrează cu mâinile – a fost încântată să apară în film alături de iubita ei prietenă din viaţa reală. “Îmi place grozav să lucrez cu Kelly,” spune Wilson. “Ne cunoaştem de vreo 16 ani şi categoric e un avantaj când deja eşti prieten cu cineva. Îţi e mult mai uşor să vii la serviciu.”

“Rita este absolut hilară,” spune Preston. “De fiecare dată îşi însuşeşte personajul, îl joacă de parcă ar fi ea însăşi.”

“E minunat când cele două roluri principale sunt jucate de Robin Williams şi John Travolta, iar cei din jurul lor sunt la fel, nişte actori incredibili,” spune Becker. “Nu există niciodată un moment de plictiseală. Materialul este deja extraordinar, dar ulterior este mult îmbunătăţit de interpretarea acestor roluri într-un mod atât de minunat.”

În locaţie – New York

Echipa de filmare a ales locaţii emblematice din Manhattan, între care Central Park, Top of the Rock, Marele Stadion Central, Radio City Music Hall, Stadionul Shea şi Times Square.

“Ori de câte ori ai ocazia să filmezi în New York City, nu o refuzi,” spune producătorul Andrew Panay. “E o mare provocare, pentru că pe străzi sunt mulţimi de oameni şi un trafic intens, dar câtă energie se transmite prin asta!”

Regizorul Walt Becker adaugă: “În mijlocul dublelor noastre, se aud claxoane, iar oamenii strigă după John şi Robin. Dar toată această bătaie de cap a meritat din plin!”

Regizorul spune că au ales câteva locaţii unice pentru această producţie. “Am filmat în clădirea Bloomberg. Am filmat Top of the Rock, care nu a mai fost niciodată într-un film. Cred că am “vândut” New York-ul într-o manieră cu totul aparte, absolut unică.”

Becker recunoaşte meritul designer-ului de producţie David Gropman, care a creat o paletă vizuală incitantă. “I-am spus lui Gropman că vreau să pot să mă distrez chiar dacă aş vedea acest film fără sonor. Iar el a reacţionat perfect. A făcut o treabă fantastică,” declară el.

Una dintre cele mai dificile zile de filmare a fost la Stadionul Shea, unde filmările s-au derulat în timpul unui meci adevărat. “Pe hârtie, a fost o idee bună să filmăm în timpul unui meci adevărat al echipei Mets,” spune Becker. “Probabil că a fost momentul când am trăit cea mai apropiată experienţă de cea a unei bătălii adevărate. Am avut la dispoziţie 15 minute ca să filmăm totul. A fost cam ca o luptă de “gherilă”, cu fani care aruncau în noi cu tot soiul de chestii şi făceau poze. Cred că în acele 15 minute am îmbătrânit mai mult decât în orice altă scenă pe care am lucrat-o vreodată.”

“De asemenea, am făcut unul dintre cele mai curajoase lucruri încercate vreodată într-o producţie: i-am prezentat “live” pe actorii noştri în Jumbotron,” continuă Becker. “A fost uimitor, fiindcă îi vezi pe Dan şi Charlie acolo, sus, şi toată lumea de pe ecran le face cu mâna. Cei doi “vechi tovarăşi” ai noştri erau în mijlocul unei mulţimi de 40 000 de oameni care ovaţionau, iar Jumbotron-ul afişa mesajul ‘La mulţi ani de Ziua Bunicilor!”. A fost nemaipomenit! Echipa Mets ne-a susţinut întru totul.”

După două săptămâni de filmări în New York, producţia s-a mutat în Connecticut. Aici au fost construite mai multe interioare, inclusiv apartamentul de burlac din New York al lui Charlie, unde Dan îi aduce pe copii să stea. Designer-ul de producţie David Gropman a conceput un apartament cu două niveluri, complet ostil pentru nişte copii, într-un studio din Stanford. “Am adăugat scări, multă sticlă, mult inox şi multe muchii ascuţite,” explică el. “De asemenea, am conceput o platformă generoasă, chiar în faţa ferestrelor. Producătorul Executiv Garrett Grant s-a uitat la macheta mea şi mi-a zis: ‘De ce nu pui o piscină acolo, afară ?’ Aşa că am adăugat o piscină pe platforma unui apartament aflat la etajul cinci, în New York. A fost tuşa finală adăugată acestui spaţiu atât de periculos pentru copii.”

Au fost folosite mai multe locaţii exterioare uluitoare, între care Putnam Memorial State Park din Redding, Connecticut, unde Dan şi Charlie îi duc pe copii la întâlnirea cercetaşilor-pionirti. Parcul, un loc istoric, a fost înfiinţat încă din anii 1800, iar Becker a vrut să păstreze acel aer autentic. “Walt a vrut un look de tabără clasică, adevărată,” spune Gropman. “Deci, în loc să folosim corturi contemporane pentru cercetaşi, am folosit nişte corturi de pânză foarte frumoase, de diverse mărimi. A fost amuzant, fiindcă aveam o locaţie splendidă şi o mostră extraordinară de arhitectură Adirondack.”

Un decor pentru amuzament

Producătorul Andrew Panay spune că Travolta şi Williams au venit cu două stiluri de improvizaţie complet diferite. “John are un stil controlat, întotdeauna pleacă de la chestii reale. Întotdeauna găseşte gluma din interiorul glumei. Robin e ca o mitralieră. Nu se mai opreşte din tirul de poante. Deci avem două abordări diferite, dar ambele incredibil de comice,” spune el.
Stilul relaxat al regizorului Walt Becker s-a “asortat” perfect cu distribuţia lui creativă. “Întotdeauna am simţit că, dacă nu îţi laşi actorii să contribuie, nu vei reuşi să scoţi de la ei tot ce pot să dea,” spune el. “Şi, sincer, nu-mi pasă dacă un actor vrea să joace într-o scenă stând în cap. Aşa funcţionez eu. Fac o dublă pentru scenariu, una pentru mine, iar restul – pentru actor.”

Metoda lui Becker este apreciată cu adevărat de actori. Travolta povesteşte: “Nu am ieşit niciodată din tiparul personajului. Dacă aş ieşi, aş sfârşi pe podeaua camerei unde se editează filmul. Mă asigur că toate improvizaţiile mele sunt perfect motivate de personaj.”

Preston spune că s-a bucurat din plin de mediul oferit de echipa care a realizat filmul. “Walt acceptă aproape orice. Sigur, respectăm scenariul, dar el îmi sugerează să fac şi altceva, să vin cu idei noi. De exemplu, într-o secvenţă, las copiii cu Dan. Am vrut mult să fac totul să pară mai personal, aşa încât am folosit scenarii care se întâmplă în propria mea viaţă”.

“Şi, desigur, când vine vorba de Robin, el nici măcar nu are nevoie de vreo încurajare,” continuă Preston. “O ia în toate direcţiile posibile, iar Walt îl lasă să facă asta cât mai mult cu putinţă. E bestial !”

Rita Wilson spune că şi ea a vrut să adauge o nouă dimensiune personajului ei, pe care îl descrie ca fiind uşor excentric. “Îmi place ideea de a fi model care lucrează cu mâinile, fiindcă e o meserie de care te loveşti tot timpul, dar nu prea o iei în serios,” spune Wilson. “Dar eu i-am adăugat Jennei o caracteristică facială care iniţial nu era inclusă în scenariu – un ochi care “alunecă” puţin, deci un uşor strabism. Îi sunt foarte recunoscătoare lui Walt, care este deschis la orice idei noi.”

Atitudinea relaxată în rândul distribuţiei şi echipei de filmare a adus în platourile de filmare râsete şi veselie, în special între cele două staruri. „John este unul dintre cei mai amuzanţi oameni de pe glob. Mereu râde şi face glume,” spune Preston. “Deci, între John şi Robin, care e şi el întotdeauna în priză, a fost incredibil ! Au un mod de a fi când se filmează şi unul pentru după ce camera s-a oprit. Şi totul e hilar, indiferent cum priveşti lucrurile.”

Fiica lui Travolta, Ella, spune că a fost una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat vreodată. “E foarte greu, fiindcă atunci când Robin şi tata sunt atât de amuzanţi într-o scenă, nu avem voie să râdem. Noi am fi vrut să râdem, dar nu aveam voie. E distractiv.”

Şi Travolta, şi Williams au fost solicitaţi pentru momente de comedie fizică. “A fost grozav să ne implicăm fizic la vârsta noastră – am zburat la peste 20 metri în aer, într-un costum de supererou care arată ca dublura lui Liberace care a luat steroizi,” spune Williams. “Dacă vrei ceva nostim, izbeşte-mă pe mine de un zid!”

Una dintre zilele cele mai plăcute şi cea mai mare încărcătură “fizică” de pe platoul de filmare a fost întâlnirea cercetaşilor-pionieri din parc. Pe lista lui de sarcini pentru tatăl său, Zack, cercetaş-pionier, trece rugămintea ca Dan şi Charlie să îi ducă pe el şi pe Emily cu cortul. Cei doi trebuie să încerce să monteze cortul, să arunce discul în condiţii extreme şi să tragă la ţintă. De asemenea, trebuie să îl înfrunte pe liderul echipei, Barry, interpretat de Matt Dillon, un cercetaş foarte serios, descendentul a patru generaţii de Pionieri.

În timpul meciului de Frisbee extrem, Becker recunoaşte că şi-a lăsat actorii să o ia razna. “Am făcut puţin din ce trebuia, cu John şi Robin apărând cu încetinitorul,” spune Becker. “A fost fantastic să urmărim jocul, care se presupune că e un sport non-contact, cum decade într-un joc lipsit de orice reguli, jucat parcă de un grup de puşcăriaşi. Am avut şi nişte victime… Robin a făcut o întindere, fiindcă s-a străduit din răsputeri – oamenii ăştia şi-au făcut singuri aproape toate cascadoriile. Robin şi John sunt bătuţi măr, în joc. Iar scena a ieşit chiar foarte bine.”

Matt Dillon spune că s-a distrat de minune. “În scenariu, Barry trebuia doar să tragă la ţintă în mod clasic, dar Walt a adăugat tot soiul de alte nuanţe, punându-l pe Barry să tragă ca un cowboy, din dreptul şoldului. Probabil de asta toată scena arată atât de ridicol !” spune el.

Seth Green a dat supremul test de performanţă în timpul filmărilor pentru o secvenţă elaborată, la karaoke. Personajul lui atât de dornic să învingă se pregăteşte intens şi face o adevărată “baie” de cultură japoneză, ca să fie gata să se ocupe de afacerile din Japonia ale companiei. “În a doua zi de filmare a mea, am filmat o scenă în care cânt la karaoke în faţa a 150 figuranţi. Am cântat şi am făcut spectacol pentru ei, ceea ce nu se numără printre lucrurile pe care le fac de obicei. Scena era toată numai a mea !”, râde el. “Arăt stupid: port un kimono, sunt machiat şi am încălţări strălucitoare, zbier şi ţopăi de colo până colo, cântând melodii de tipul ‘Mr. Roboto’ şi ‘House of Pain.’”

Adevăratul vechi tovarăş

Filmul nu ar fi fost complet fără vedeta sa patrupedă. Echipa de filmare a apelat la Sebastian, un câine în vârstă de 9 ani care a jucat rolul dulăului lui Charlie: Lucy, un copoi care îmbătrâneşte… “Evident, nu trebuia să facă prea multe, fiindcă era practic cu un picior în groapă,” spune dresoarea Dawn Barkin. “În mare parte, Lucy stă doar pe pat, alături de John. Dar marele său gag este că ridică un picior şi face pipi pe o plantă.”

Barkin, care lucrează pentru o companie numită Paws for Affect, îl antrenează pe Sebastian de câţiva ani. Ea spune că trucul cu piciorul a fost învăţat surprinzător de uşor. “A învăţat gestul într-o zi şi jumătate, ceea ce e extrem de puţin. Iar acum îi place grozav să îl repete. Se duce la diverse obiecte, ridică piciorul şi are aerul că e cea mai nostimă chestie din lume. E un gest pe care e evident că îi place să-l facă,” spune ea.

Echipa realizatorilor a fost de acord că întregul proces a fost extrem de plăcut – şi că mesajul va ajunge clar la spectatori. “Cred că publicul se poate aştepta să se distreze de minune,” spune Becker. “Indiferent că e vorba de o bunicuţă de 90 de ani, de un băieţel de 9 ani sau un student de 20.”

“Vreau să fac filme care să îi facă pe oameni să se bucure, să râdă”, spune Panay. “Cred că am reuşit acest lucru cu ‘Vechi tovarăşi’.”

Despre distribuţie

JOHN TRAVOLTA (Charlie) a fost de două ori nominalizat la Premiul Oscar®, cel mai recent pentru fascinantul rol al unui ucigaş plătit, cu înclinaţii filosofice, în filmul lui Quentin Tarantino, “Pulp Fiction”. A mai fost nominalizat la Premiul BAFTA şi Globul de Aur® pentru acest rol extrem de apreciat şi a primit titlul de “Cel mai bun actor” din partea Los Angeles Film Critics Association, printre alte premii de prestigiu.

Palmaresul său cinematografic recent include comedia box-office hit “Wild Hogs”, thriller-ul de acţiune “Ladder 49”, versiunea cinematografică a cărţii de benzi desenate “The Punisher”, drama “Basic”, thriller-ul psihologic “Domestic Disturbance”, hit-ul de acţiune “Swordfish”, filmul SF de succes “Battlefield Earth”, inspirat după best-seller-ul lui L. Ron Hubbard, şi “Lonely Hearts.”

De curând, Travolta a jucat alături de Denzel Washington în remake-ul regizorului Tony Scott “The Taking of Pelham 1 2 3”. El este vocea personajului principal din hit-ul de animaţie Walt Disney Pictures “Bolt.”

ROBIN WILLIAMS (Dan), actor premiat cu Oscar® şi mai multe Premii Grammy®, cu o imaginaţie fără rival, continuă să îşi completeze repertoriul de personaje memorabile.

Williams, care şi-a început cariera ca stand-up comedian, se află în prezent în a doua parte a turneului său de comedie de mare succes, intitulat “Weapons of Self Destruction” (Arme ale autodistrugerii). Turneul, foarte apreciat de critici, l-a purtat prin SUA şi Canada, dar şi în Marea Britanie, unde a apărut două seri în istoricul Gielgud Theatre din West End, în Londra, în spectacole date în beneficiul Prince’s Trust. Actuala parte a turneului include revenirea multaşteptată a lui Williams pe scenele din New York City şi două seri în Washington, DC, unde spectacolul va fi filmat pentru un material special HBO, care va fi difuzat în decembrie 2009.

Pe marele ecran, Williams a fost recent văzut în comedia sumbră “World’s Greatest Dad.”

În 1997, Williams a primit Premiul Oscar® şi Premiul Screen Actors Guild® pentru rolul lui Sean Maguire, terapeutul care îl are ca pacient pe geniul matematicii interpretat de Matt Damon, în filmul lui Gus Van Sant “Good Will Hunting.” Academia de Arte şi Film l-a mai nominalizat pe Williams la titlul de “Cel mai bun actor” pentru rolurile lui din “The Fisher King”, “Dead Poets Society” şi “Good Morning, Vietnam”. Williams a primit o distincţie specială din partea National Board of Review pentru rolul său alături de Robert DeNiro din “Awakenings”.

KELLY PRESTON (Vicki), actriţă talentată şi fascinantă, a jucat roluri diverse în mai multe filme, printre care “Jerry Maguire,” “Citizen Ruth” şi “For the Love of the Game”. Interpretarea ei dinamică şi fascinantă a dovedit că este una dintre cele mai căutate actriţe din generaţia sa.
Preston a încheiat de curând filmările la “The Last Song”, inspirat după cel mai recent roman al lui Nicholas Sparks. Greg Kinnear joacă rolul unui tată înstrăinat, care încearcă să îşi reia legătura cu fiica lui adolescentă (Miley Cyrus), prin intermediul singurului lucru pe care îl au în comun — muzica. Preston joacă rolul mamei adolescentei, în această poveste despre familie, prietenie, secrete şi salvare, prima iubire şi a doua şansă în viaţă. Filmul este regizat de Julie Anne Robinson, după un scenariu de Sparks & Jeff Van Wie.

SETH GREEN (Craig) a fost numit “Cel mai bun actor de televiziune” de către revista Entertainment Weekly, iar sondajul de opinie organizat de E! Entertainment Television l-a declarat cel mai sexy tânăr actor de la Hollywood. De curând, a terminat filmările la viitorul film Disney “Mars Needs Moms”, în care joacă rolul principal. Green şi Matthew Senreich sunt creatorii/producătorii executivi/regizorii programului premiat cu Emmy “Robot Chicken”, iar Green “oferă” în fiecare săptămână mai multe voci pentru aceată producţie de animaţie stop-motion şi parodie de cultură-pop, difuzată pe Cartoon Network – Adult Swim.

ELLA BLEU TRAVOLTA (Emily) îşi face debutul în lumea actoriei cu filmul de lung metraj al Walt Disney Pictures “Vechi tovarăşi”. Fiica din film a lui John Travolta şi Kelly Preston, Ella Bleu, joacă rolul lui Emily, o fetiţă de 7 ani.

Acum în vârstă de 9 ani, Ella Bleu Travolta are mai multe hobby-uri, cum ar fi înotul, skateboard-ul şi călăria. Mare iubitoare de animale şi întotdeauna dornică să conducă o maşinuţă de golf, ea mai este interesată de arte, computere şi lecturi. În plus, scrie poveşti, îi place să călătorească şi face colecţii de monede şi pietre preţioase.

MATT DILLON (Barry) şi-a construit o carieră cinematografică de succes care acoperă trei decenii, demonstrând un talent serios pentru dramă şi comedie, în egală măsură. După cum scria criticul de film al The New York Times A.O. Scott, “Pare să devină tot mai bun, cu fiecare film al lui.”

De la rolul său extraordinar din “The Outsiders” până la postura hilară a unui detectiv particular obsedat din “There’s Something About Mary,” Dillon s-a dovedit a fi unul dintre cei mai versatili actori din generaţia lui. Palmaresul său cinematgorafic consistent include titluri precum “Factotum”, în care a fost Charles Bukowski, “Rumble Fish”, “Over the Edge”, “My Bodyguard”, “One Night at McCool’s”, filmul lui John McNaughton “Wild Things”, “In & Out”, filmul lui Kevin Spacey “Albino Alligator”, “Grace of My Heart”, filmul lui Ted Demme “Beautiful Girls”, Gus Van Sant – “To Die For”, “Kansas”, “Golden Gate”, “Mr. Wonderful”, “The Flamingo Kid”, “The Saint of Fort Washington”, Cameron Crowe – “Singles” şi “A Kiss Before Dying”; precum şi “You, Me and Dupree”, alături de Kate Hudson şi Owen Wilson.

BERNIE MAC (Johnny Lunchbox) a plecat de la nivelul cluburilor mărunte de comedie din Chicago, pentru a devenit unul dintre comicii cu cele mai mari încasări, jucând cu săli pline în diverse săli şi teatre de pe întreg teritoriul Statelor Unite. A încetat din viaţă în august 2008.
Niciodată dispus să se concentreze asupra unui singur “mediu”, Mac a scris prima lui carte, “I Ain’t Scared of You”, publicată în toamna lui 2001, făcând bucăţi subiecte precum sex, religie, igienă, celebritate şi multe altele, fără să clipească. În a doua carte a sa, o auobiografie mai tradiţională intitulată “Maybe You Never Cry Again”, Mac vorbeşte despre cum a crescut în Chicago şi despre toate obstacolele şi greutăţile pe care le-a înfruntat în ascensiunea lui.
Ca membru fondator al turneului de comedie “Kings of Comedy”, Mac şi-a demonstrat stilul specific, rapid şi dur. Succesul turneului a crescut şi succesul filmului-concert din 2000 al lui Spike Lee, “The Original Kings of Comedy”, care a avut încasări de aproape 40 milioane de dolari.

Despre echipa care a realizat filmul

WALT BECKER (regizor) este recunoscut ca regizor, scenarist, producător şi autor de best-seller. Unul dintre cei mai buni regizori în ascensiune de la Hollywood, Becker a regizat recent comedia Disney “Old Dogs”, cu Robin Williams şi John Travolta în rolurile principale. Anterior, a regizat filmul Touchstone Pictures “Wild Hogs”, cu John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence, William H. Macy, Ray Liotta şi Marisa Tomei în rolurile principale. Filmul a avut încasări de peste 250 milioane de dolari în întreaga lume. Anterior, Becker a regizat comedia comercială “National Lampoon’s Van Wilder.”

Becker şi-a făcut debutul regizoral cu “Buying the Cow” pentru Sony Pictures – un film la care a fost şi co-scenarist. Ca scenarist, a vândut mai multe scenarii unor studiouri de la Hollywood şi urmează să regizeze viitoare filme ale unor studiouri precum Sony, Universal, Disney şi Lionsgate. Becker produce mai multe filme, printre care “The Zookeeper”, aflat în prezent în curs de producţie la MGM, cu Kevin James în rolul principal. De curând, a regizat pilotul “1321 Clover” pentru CBS.

DAVID DIAMOND şi DAVID WEISSMAN (scenarişti) au un parteneriat bazat pe 30 de ani de prietenie, începută încă din zilele când erau colegi de liceu în Philadelphia. Cei doi s-au despărţit când au plecat la colegiu: Diamond a făcut studii de film la Universitatea din New York, iar Weissman a studiat istoria Chinei, mai întâi la Universitatea Ebraică din Ierusalim, apoi la Universitatea din Michigan. Weissman are două diplome de Master în domeniu, una de la Universitatea din Wisconsin şi a doua – de la Universitatea Brown. După primirea lor, şi-a lăsat deoparte aspiraţiile academice şi i s-a alăturat lui Diamond, care se stabilise în Los Angeles ca să îşi clădească o carieră ca scenarist.

Diamond şi Weissman sunt ambii căsătoriţi, cele două familii având în total cinci copii cu vârste între 4 şi 10 ani. Cei doi sunt extrem de încântaţi să îşi folosească stilul comic şi emoţia autentică pentru a lucra cu Walt Disney Company, creând divertisment de care se poate bucura întreaga familie.

ANDREW PANAY (producător) de la Panay Films, o companie de producţie a Walt Disney Motion Picture, a fost cel care a găsit ideea şi a produs marele succes de comedie “Wedding Crashers”, cu Owen Wilson şi Vince Vaughn în rolurile principale. Filmul a avut încasări de 209 milioane de dolari numai în SUA. De curând, Panay a mai produs comedia Touchstone Pictures “When In Rome”, avându-i în distribuţie pe Kristen Bell, Danny DeVito, Josh Duhamel şi Will Arnett. Film este povestea unei tinere muzeografe (Bell), care e urmărită cu agresivitate de o bandă întreagă de curtezani, după ce fură nişte monede dintr-o fântână romană.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook