28 mai 2009

Ştiri de acasă

La Editura Leda a apărut romanul „Ştiri de acasă” de Annie Proulx, distins cu Pulitzer Prize for Fiction, National Book Award, Irish Times International Fiction Prize şi Chicago Tribune Heartland Award. Este un roman de atmosferă, o poveste încărcată de lirism şi umor sardonic, semnată de una dintre cele mai talentate şi originale voci ale literaturii americane de azi.

Romanul „Ştiri de acasă” („The Shipping News”) a fost ecranizat în 2001, cu Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench şi Cate Blanchett în rolurile principale (producţie nominalizată la BAFTA, Globul de Aur şi Ursul de Aur).Quoyle, un jurnalist de mâna a doua, cam ghinionist şi lipsit de idealuri, se hotărăşte să părăsească New York-ul după ce îşi pierde soţia într-un dramatic accident de automobil. Stabilit împreună cu cele două fiice ale sale rebele şi cu mătuşa lui în cel mai îndepărtat colţ din Newfoundland, pământul strămoşilor săi, Quoyle se pomeneşte aruncat în vâltoarea unei noi vieţi într-un sătuc de pescari de pe Ţărmul Atlanticului.

În Sunday Telegraph s-a scris că romanul este „de o frumuseţe aspră şi sălbatică precum coasta bântuită de furtuni din Newfoundland”.

Annie Proulx s-a născut în 1935, într-o familie de origine franco-canadiană. După studiile la University of Vermont, absolvită summa cum laude, şi la Sir George Williams University din Montreal, a lucrat ca jurnalist, începându-şi în acelaşi timp cariera de scriitor cu povestiri. Primul ei roman, „Postcards” (1992, publicat la vârsta de 56 de ani), i-a adus un PEN/Faulkner Award for Fiction. A fost urmat de „Ştiri de acasă”. Cel de-al treilea roman al său, „Accordion Crimes” (1996) a fost nominalizat (lista scurtă) la Orange Prize, şi a fost urmat de „That Old Ace in the Hole” (2003). Este autoarea mai multor colecţii de povestiri, distinse de-a lungul timpului cu numeroase premii. Povestirea ei „Brokeback Mountain” (pentru care a primit prestigioasele O’Henry Award şi The National Magazine Award) a fost adaptată cinematografic în 2005, într-un film care a obţinut nenumărate premii, printre care BAFTA, patru Golden Globe şi trei Oscar.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook