25 septembrie 2008

Băieţi teribili

Băieţi teribiliRecent, a apărut la Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, romanul „Băieţi teribili” de Michael Chabon, traducere din engleză şi note de Ines Hristea.

Băieţi teribili„, unul dintre cele mai faimoase romane de campus, este publicat în peste cincisprezece ţări, fiind desemnat în 1995 Best Book of the Year de „Publishers Weekly” şi A Notable Book of the Year de „New York Times”. Filmul „Wonder Boys” (2000) îi are ca protagonişti pe Michael Douglas, Tobey Maguire, Robert Downey Jr. şi Katie Holmes şi a primit un Golden Globe şi un Oscar.

Grady Tripp, profesor de engleză în jurul căruia pivotează studenţii şi scriitor pierdut în ceaţa joint-urilor, porneşte într-o odisee donquijotescă pe străzile din Pittsburgh ca să-şi recupereze romanul pe care l-a pierdut inexplicabil şi să-şi regăseasca muza. Suita sa: o studentă îndrăgostită în secret de el, un tânăr scriitor talentat, dar mitoman compulsiv, şi editorul lui, un tip flamboaiant, care îi aşteaptă cu sufletul la gură noua carte. Este o poveste tragicomică, cu tuşe fine de umor negru, în care întâmplările se îmbină ca piesele unui lego spre un final exploziv.

În „Publishers Weekly” este descris ca fiind „un roman fără cusur, inventiv şi original, cu dialoguri iuţi şi bine ţintite, în care întâmplări insolite se succedă într-un ritm ameţitor”.

La rândul său, „Chicago Tribune” spune că este „o poveste provocatoare şi captivantă, despre vulnerabilitatea şi forţa scriitorului în faţa lumii şi despre abilitatea lui de a se refugia în actul creaţiei”.

Michael Chabon s-a născut în 1963 în Washington D.C. şi este unul dintre cei mai importanţi scriitori americani actuali, fiind distins cu numeroase premii literare, printre care Pulitzer Prize, Nebula Award şi Mythopoeic Fantasy Award. Datorită succesului de care se bucură, romanele sale sunt bestselleruri, mai toate fiind adaptate pentru marele ecran. Cel mai recent roman al său este „Gentlemen of the Road” (2007) şi a fost publicat parţial în foileton în „New York Times”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook