29 septembrie 2009

Brocart de toamnă

Brocart de toamnăLa Editura Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, a apărut cartea lui Teru Miyamoto, „Brocart de toamnă„, traducere din japoneză şi note de Angela Hondru. Romanul spune povestea unei iubiri trădate, spusă cu o delicateţe uluitoare de unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani. Romanul, apărut în 1982, a fost primit cu entuziasm de critică şi cititori, nu numai în Japonia, unde a fost bestseller, ci şi în Franţa, Anglia, Canada şi SUA.

Când dragostea aparent indestructibilă care îi uneşte pe Aki şi Yasuaki este spulberată într-o clipă, asemenea unui „vas făcut ţăndări”, vieţile celor doi se despart. Drumurile lor nu se vor mai întretăia decât o dată, la zece ani după durerosul divorţ. Dar scurta lor întâlnire se dovedeşte un nou început: splendoarea melancolică a toamnei japoneze pe muntele Zao îi îndeamnă să-şi dezvăluie, cu înţelepciunea maturităţii, gândurile tăinuite şi sentimentele de nemărturisit. Ispăşindu-şi prin confesiune vina de a nu fi luptat pentru iubirea ce îi lega, Aki şi Yasuaki se redescoperă.

Teru Miyamoto s-a născut în 1947, la Kobe. În 1970 începe să scrie, iar în 1972 renunţă la cariera în publicitate, dedicându-se în exclusivitate literaturii. În 1977, romanul său „Doro na Kawa” („Râul tulburat”) primeşte Premiul Osamu Dazai. Un an mai târziu, „Hotarugawa” („Râul licuricilor”) este distins cu Premiul Akutagawa pentru cel mai bun roman. În 1982, vede lumina tiparului „Kinshu” („Brocart de toamnă”). Romanul „Yushun” („Un cal frumos”, 1986) a fost distins cu Premiul Eiji Yoshikawa. Următoarele romane ale lui Teru Miyamoto se bucură de un constant succes de critică şi de public, consacrându-l drept unul dintre cei mai importanţi autori niponi contemporani: în 1989, publică „Yumemidori no Hitobito” („Oamenii de pe strada viselor”), în 1990, „Ruten no Umi” („Marea vicisitudinilor”), iar în 1995, romanul „Maboroshi no Hikari” („Lumina fantomatică”), ecranizat în acelaşi an de Hirokazu Koreeda.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook