24 martie 2008

Hristos răstignit din nou

Hristos răstignit din nouLa Editura Humanitas Fiction, a apărut în colecţia „Raftul Denisei” romanul „Hristos răstignit din nou” de Nikos Kazantzakis, prima traducere integrală din neogreacă, semnată de Ion Diaconescu.

Nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel, veşnic în conflict cu autorităţile din Grecia pentru opiniile sale îndrăzneţe, Nikos Kazantzakis a găsit mai multă audienţă în străinătate decât în propria patrie. În jumătatea de secol dăruită literaturii, a fost creatorul unei opere de dimensiuni impresionante: poezie, dramaturgie, eseuri, traduceri şi proză. Alături de „Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas” (1946), cartea care l-a consacrat, stă romanul tot atât de apreciat „Hristos răstignit din nou” (1948).

Lykovrysi este un sat prosper şi paşnic, ai cărui locuitori trăiesc resemnaţi sub stăpânirea otomană. Jugul nu este greu. Au libertatea credinţei, aşa că fruntaşii satului se hotărăsc să pună în scenă, în Săptămâna Mare, Patimile lui Hristos. Tânărul păstor Manolios va fi Iisus, iar Mihelis, Kostandis şi Iannakos – apostolii Petru, Iacov şi Ioan. Pentru a fi la înălţimea misiunii încredinţate, cei patru tineri se întorc spre Scripturi, devenind propovăduitorii unei credinţe pe care ceilalţi, noi farisei ce nu vor şovăi să ucidă, o îmbrăţişează doar cu vorba, nu şi cu fapta.

Cartea este o mărturie a luptei dintre carne şi spirit, dintre instinct şi morală. Deznodământul în sătul arid şi atemporal, amintind de Iudeea antică, va fi tragic: într-o lume care s-a lepădat de credinţă, Manolios şi prietenii săi vor fi prigoniţi pentru că încearcă să redeştepte în inimile celorlalţi dragostea pentru semeni.

Romanul „Hristos răstignit din nou” a fost ecranizat, cu titlul „Celui qui doit mourir” („Cel ce trebuie să moară”), de regizorul Jules Dassin în 1957, avându-i în distribuţie pe Melina Mercouri şi Pierre Vaneck.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook