4 aprilie 2019

Poezia în oraş

„Poezia în oraș”, ediția 2019, are loc la invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, co-organizator al evenimentului, la proiect participând poetele Domnica Drumea (România) și Diana Iepure (Republica Moldova), în capitala poloneză Varșovia în intervalul 1-30 aprilie 2019. În data de 7 aprilie 2019, la Centrul pentru Artă Contemporană Ujazdowski (Laboratorium) are loc ateliere de scriere creativă, susținute de Loesje – o inițiativă internațională, care promovează libertatea de expresie. Intervențiile specifice Loesje în spațiul public îndeamnă la reflecție. La ateliere sunt scrise texte noi, iar tematica lor este exact iubirea. Organizatorul atelierelor este Ambasada Olandei. O zi mai târziu, în 8 aprilie 2019, tot la Laboratorium are loc seara de poezie „20 de poeme despre iubire. Poezia europeană”, în timpul căreia sunt prezentate toate lucrările ediției „Poems in the City 2019”.



7 secunde. Pare insignifiant. Suficient totuși pentru a ne opri din mers și a ne rupe pentru o clipă de cotidian. Atât ne trebuie pentru a citi unul dintre cele douăzeci de poeme din noua ediție a proiectului „Poezia în oraș”. Tema ei este iubirea, iar organizatorii pun o întrebare provocatoare: Nu cumva toate poeziile sunt despre iubire? Și ne îndeamnă să dăruim poezie prin intermediul celor 30.000 de cărți poștale, special pregătite.

Atunci când în societatea poloneză se discută aprins pe tema limbajului urii, pe străzile Varșoviei, pentru a treia oară, sunt prezente accente puternic contrastante cu agresivitatea. Tema ediției din 2019 „Poezia în oraș” este iubirea, iar poemele dedicate ei se pot regăsi în aprilie în spațiul public. Poezia în esența ei este un gen de comunicat, de data aceasta devine o manifestare curajoasă a limbajului iubirii. Varșovienii sunt îndemnați să-l folosească la fiecare pas – în stațiile de autobuz și tramvai, în cafenele, biblioteci, librării și, într-un mod special, pe strada Chmielna, acolo unde se află fotoliul de citit versuri. Fotoliul moale și comod ne îndeamnă să facem o pauză în goana noastră cotidiană și să ne oferim o clipă de relaxare chiar în inima orașului. Poate că cineva se așează în el pentru 7 secunde, să citească un poem, iar altcineva poate că rămâne o oră, să se adâncească în lectura lucrărilor tuturor celor douăzeci de poeți invitați.

Poemele despre iubire pot fi și dăruite. În aproape o sută de cafenele, librării și biblioteci se află 30.000 de cărți poștale cu poezii. Versurile servite odată cu cafeaua devin poate o sursă de inspirație pentru a scrie câteva vorbe unui vechi cunoscut sau cuiva din familie. Această formă de comunicare, azi aproape uitată, aduce cu sine emoții incomparabile cu sms-urile sau Messenger. Tot angrenajul acțiunilor legate de trimiterea și primirea unei cărți poștale se compune într-o poveste intimă specială, care comunică ideal cu poezia.

Ateliere Loesje – 7 aprilie 2019, ora 12:00, Laboratorium – Centrul pentru Artă Contemporană „Zamek Ujazdowski”. Intrare liberă.

„20 de de poeme despre iubire. Poezia europeană” – 8 aprilie 2019, ora 19:00, Laboratorium – Centrul pentru Artă Contemporană „Zamek Ujazdowski”. Intrare liberă.

Invitații gratuite pot fi obținute online.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook