12 aprilie 2019

Arta încondeierii ouălor în tradiţia românească la Lisabona

Demonstraţie de încondeierea ouălor, concert de muzică populară şi atelier pentru copii sunt evenimentele speciale dedicate sărbătorii de Paşte, care sunt organizate, la 14 aprilie 2019, de la ora 14:30, la sediul ICR Lisabona din Rua de Barão, nr. 10, de către Ambasada României în Republica Portugheză, Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona. Programul cuprinde o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște, susținută de meșterul popular Mihaela Dragoman din Republica Moldova și un concert de muzică populară, oferit de naistul Sergiu Nichitovschi, rezident în Portugalia.
Cei mici pot participa la un atelier coordonat de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească în școli din Lisabona. Sub îndrumarea acestora, copiilor li se explică tradiția ouălor pascale și pot aplica tehnici distractive de vopsire și încondeiere.

Un stand cu preparate tradiționale românești este amenajat pentru amatorii de gastronomie.

Pe parcursul evenimentului, cu sprijinul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, este prezentată o colecție de ouă încondeiate iar cu această ocazie sunt panotate fotografii alb-negru, din timpuri și locuri diferite, care redau o imagine cuprinzătoare a vieții țăranilor din România în perioada sărbătorilor creștine.

Fotografiile se află în patrimoniul Institutului Cultural Român la Lisabona în urma unor donații din Arhiva Muzeului Țăranului Român, de Aurel Bauch și Iosif Berman, din anii ’20, anii ’30 și anii ’40; fotografii care au făcut obiectul unei expoziții la Muzeul Țăranului Român: „Satul și palatul. Conacul Udriște-Năsturel. Herești” 1998 și la Ambasada României din Lisabona în 2003; fotografii de Florin Ștefan care au fost expuse la ICR Lisabona în 2007, în cadrul expoziției „Joc duminical în Maramureș”.

Intrarea la eveniment este liberă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook