24 august 2009

Pocahontas

Disney lansează în premieră naţională, într-o ediţie DVD cu două discuri, “Pocahontas” – prima animaţie Disney bazată pe fapte adevărate şi prima peliculă în care Mel Gibson cântă. Este o poveste emoţionantă şi spirituală despre puterea curajului şi a prieteniei, în care aventura vibrează pe muzică de Oscar.


“Pocahontas” este prima animaţie Disney inspirată de un personaj atestat istoric, care se împleteşte cu legende şi credinţe din folclorul indienilor americani. Pelicula s-a lansat pe 10 iunie 1995 în Central Park din New York în prezenţa a 100.000 de persoane şi deţine încă recordul pentru cea mai mare premieră de film din toate timpurile. La 14 ani de la lansare, timp în care tehnologia digitală a revoluţionat industria filmului, “Pocahontas” rămâne una din animaţiile cele mai reuşite şi mai lucrate din istoria Disney, producţia sa durând nu mai puţin de 5 ani.

Povestea ne poartă la începutul secolului al 17-lea, când coloniştii europeni iau cu asalt Lumea Nouă. În numele noii puteri autoproclamate, pentru a-i îndrepta pe “sălbatici”, populaţia “civilizatoare” le pustieşte nu doar bogăţiile naturale, ci şi moştenirea culturală. Astfel începe şi povestea frumoasei Pocahontas (voce Irene Bedard, cântă Judy Kuhn). Într-un sătuc al Pieilor Roşii, şeful de trib Powhatan decide să-şi dea fiica în căsătorie unuia din cei mai puternici războinici ai tribului. Spirit liber, Pocahontas se împotriveşte, dar nu-şi pierde speranţa: Bunica Salcie, un arbore bătrân şi înţelept, i-a spus că schimbarea e aproape. Şi, într-adevar, tocmai acostează un vapor cu marinari şi soldaţi englezi, în căutare de aur, iar tânăra indiancă îl cunoaşte pe Căpitanul Jon Smith (voce Mel Gibson – primul rol în care actorul cântă). În lungile plimbări în ţinuturile pe care englezii se pregătesc să le ocupe, Pocahontas şi tovarăşii ei de joacă, ratonul Meeko şi colibriul Flit, îi arată lui Jon că Lumea Nouă nu este nicidecum una a sălbaticilor, ci ascunde o spiritualitate total necunoscută europenilor “atotştiutori”. Şi, pe măsură ce fiecare învaţă să înţeleagă lumea celuilalt, se înfiripă o iubire magică şi… interzisă.

Prinşi între interesele şi orgoliile a două lumi atât de diferite, Pocahontas şi Jon trebuie să lupte cu armele toleranţei şi ale înţelepciunii pentru a-şi apăra iubirea fără a trăda cauza semenilor lor, ce-şi dispută drepturile asupra teritoriului. Cum va culmina această poveste despre iubirea şi ura dintre civilizaţii aflăm din “Pocahontas”, disponibil în premieră pe DVD în România, atât în varianta subtitrată, cât şi în cea dublată în limba română, împreună cu materiale bonus dedicate deopotrivă copiilor şi părinţilor: informaţii despre producţia filmului, imagini din culise şi scena muzicală “Colors of the Wind” / “Culorile vântului”, care a adus filmului două Oscaruri şi un Glob de Aur pentru “Cea mai bună coloană sonoră” şi respectiv “Cea mai bună partitură originală”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook