26 martie 2009

Pinocchio

Acum 70 de ani, Walt Disney l-a animat, iar în 2009 „Pinocchio” se lansează pentru prima oară pe DVD în România, într-o ediţie aniversară de platină, pe 2 discuri. Celebra animaţie va fi lansată în cadrul spectacolului de teatru omonim, sâmbătă, 28 martie 2009, la orele 11:00, la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti (Piaţa Amzei).

Toţi îl cunoaştem pe Pinocchio, băieţelul mincinos, plăsmuit din lemn şi însufleţit prin puterea dorinţei „tatălui” Geppetto. De când basmul lui Carlo Collodi a ieşit de sub tipar, în 1883, Pinocchio a devenit parte din educaţia multor generaţii de copii, servindu-le adesea părinţilor drept anti-model.


În 1940, Walt Disney lansa „Pinocchio”, cel de-al doilea lung metraj de animaţie, după „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” (1937). Pelicula a adus studioului două premii Oscar (pentru cea mai bună melodie si cea mai bună orchestraţie) şi a delectat de atunci numeroase generaţii de copii, care, devenind părinţi şi bunici, au spus, la rândul lor, nepoţilor povestea lui Pinocchio. În 2009, după mai bine de opt ani, „Pinocchio” iese iar din Seiful Disney pentru o perioadă limitată, într-o ediţie aniversară de platină, pe două discuri. Având imaginea şi sunetul îmbunătăţite după exigenţele mileniului 3, animaţia va fi disponibilă pentru prima oară pe DVD şi în România. Filmul este distribuit de Prooptiki România.

Dar să ne reamintim povestea: bătrânul tâmplar Geppetto şi-a dorit dintotdeauna un copil şi mare îi este bucuria când, cioplind un băieţel în lemn, se roagă la o stea să-i dea viaţă şi dorinţa i se îndeplineşte. Zâna Albastră îl însufleţeşte, dar cu o condiţie: Pinocchio trebuie să demonstreze că este vrednic să fie un băieţel adevărat. Ca să-i fie mai uşor, îl va avea alături, drept conştiinţă, pe Jiminy Cricket. Însă Pinocchio este neascultător şi mincinos, ceea ce îi va aduce numai necazuri. În drum spre şcoală, se întâlneşte cu vulpoiul Honest John şi cu motanul Gideon, care realizează că ar putea scoate bani buni de pe urma păpuşii însufleţite din lemn şi îl vând circului lui Stromboli. Dar, vai, din actorul de succes care se aştepta să devină, Pinocchio ajunge închis într-o colivie, iar mai apoi, în parcul de distracţii din Insula Plăcerii, se transformă în măgar şi riscă să fie sclav pe viaţă, la fel ca toţi băieţeii neascultători care îl însoţesc.

În tot acest timp, Jiminy Cricket, conştiinţa lui Pinocchio, încearcă să-l readucă pe calea cea bună, dar are o misiune tot mai dificilă, căci păpuşa lui Geppetto o minte în mod repetat pe Zâna Albastră şi astfel se îndepărtează de momentul în care ar deveni un băieţel în carne şi oase. Reuşind să fugă din Insula Plăcerii, Pinocchio revine acasă, dar Geppetto deja a plecat să-l caute şi, călătorind pe mare, a fost înghiţit de o balenă. Pentru a-şi salva tatăl, Pinocchio trebuie să-şi asculte conştiinţa şi să demonstreze că poate face şi fapte bune. Va reuşi oare?

Pe lângă frumoasa poveste, copiii vor descoperi pe DVD o mulţime de bonusuri: videoclip, o selecţie de melodii Disney, informaţii din culisele producţiei, comentariu audio cu Eric Goldberg (animator şi regizor Disney), Leonard Maltin şi J.B. Kaufman (critici şi istorici de film), jocuri şi activităţi: realităţile lui Pinocchio, puzzle-uri, realizarea producţiei, scene tăiate, minifilmul „Geppetto – atunci şi acum”, scene de referinţă live action, galeria de artă a lui Pinocchio şi cântece eliminate la montaj: „Honest John”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook