29 noiembrie 2013

Numai Dumnezeu iartă

„Numai Dumnezeu iartă” („Only God Forgives”) este cel mai recent film în regia lui Nicolas Winding Refn, cunoscut pentru „Drive”, „Valhalla Rising” şi „Bronson”. În rolurile principale: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas şi Vithaya Pansringarm. Filmul a fost nominalizat la Palme d’Or 2013 şi intră în cinematografele din România vineri, 29 noiembrie 2013. În prima săptămână pe ecrane, filmul rulează la Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI), Cinema City Sunplaza, Elvire Popesco, Europa, Patria, în București, iar în țară, la Cluj (Victoria şi Cinema City), Constanţa (Cityplex), Braşov (Cityplex), Târgu Mureș (Arta 3D), Craiova (Modern) și Călărași (Orizont).Julian (interpretat de Ryan Gosling), stabilit la Bangkok pentru a scăpa de justiția americană, conduce un club de box thailandez, de fapt un paravan pentru afacerea sa cu droguri.

Mama sa, Crystal (interpretată de Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste organizații criminale, sosește din Statele Unite pentru a repatria corpul neînsuflețit al fiului ei favorit, Billy (interpretat de Tom Burke), fratele lui Julian, ucis pentru că a omorât cu brutalitate o tânără prostituată. Nebună de furie și cu sete de răzbunare, Crystal îi cere lui Julian să-l lichideze pe însuşi șeful ucigașilor.

Așa ajunge Julian să se confrunte cu Chang (interpretat de Vithaya Pansringarm), un misterios polițist pensionar, idolatrizat de foștii colegi.

„Numai Dumnezeu iartă” a fost turnat în cartierul chinezesc din Bangkok, Thailanda şi a avut un buget relativ mic: 4,8 milioane de dolari. Aceasta este a doua colaborare a regizorului danez Nicolas Winding Refn cu Ryan Gosling, după „Drive”, film în urma căruia au deveniți foarte apropiați.

„Only God Forgives” a fost prezentat de o parte a cronicarilor drept un posibil sequel al filmului anterior la care cei doi, Ryan Gosling şi regizorul Nicolas Winding Refn au colaborat, „Drive”. Iată ce spune, înainte de toate, chiar regizorul:

Retrospectiv, eu pot vedea similitudinile dintre Chang și One Eye din „Valhalla Rising”, pe de o parte, și șoferul din „Drive”, pe de altă parte: toți își au rădăcinile în mitologia basmului și au dificultăți în a trăi în lumea reală. Tehnic, există o asemănare între comportamentul lor stoic, tăcerea lor și portretele fetișiste ale acestor personaje, chiar dacă se referă la epoci diferite și sunt jucate de actori diferiți.

În „Valhalla Rising”, One Eye este enigmatic, noi îi ignorăm trecutul și el este definit de numele pe care îl poartă. În „Drive”, șoferul este definit de ocupația sa. În „Only God Forgives”, Chang este definit în primul rând prin comportamentul său enigmatic, atât de mult încât devine un personaj imaterial, un <>, definit numai prin imaginea sa, nu prin numele său.

Într-un fel, „Only God Forgives” este ca o antologie filmele pe care le-am făcut până acum. Cred că am condus cu viteză maximă spre o coliziune creativă cu scopul de a bulversa totul era în jurul meu și a vedea ce va veni după.

Întotdeauna am spus că dorința mea a fost să fac filme despre femei, dar în cele din urmă, am făcut filme despre oameni violenți. Aceasta ciocnire este interesantă, pentru că totul în jurul meu devine nesigur, iar noi nu trebuie să uităm că de-al doilea dușman al creativității, după „bunul gust”, este sentimentul de a fi în siguranță.

Puţină lume ştie că „Only God Forgives” trebuia să fie prima colaborare dintre cei doi. „Drive” a apărut între timp, aşa că regizorul danez a decis să amâne „Only God Forgives”.

De asemenea, un fapt mai puţin ştiut este că rolul lui Julian din „Only God Forgives” trebuia să fie interpretat de un alt actor. Acel actor (se pare că ar fi vorba de englezul Luke Evans care nu a mai putut participa din cauza filmărilor pentru „The Hobbit: An Unexpected Journey” din 2012) s-a retras cu puţin timp înainte de începerea filmărilor, aşa că regizorul danez şi-a putut continua colaborarea cu americanul Ryan Gosling, cu care deja legase o bună relaţie la filmările pentru „Drive”.

În acest sens, Nicolas Winding Refn recunoaşte:

Astăzi eu consider acest fapt ca pe o binecuvântare, pentru că ne-a permis, mie și lui Ryan, să ne continuăm colaborarea.

Ciudat, am scris scenariul înainte de a face Drive, și Julian a fost întotdeauna vazut ca o persoană foarte liniștită. Când, după Drive, am început să lucrez la scenariu împreună cu Ryan, acest tip de limbaj tăcut a venit firesc și a fost foarte util. Asta deoarece personajul Julian este extrem de chinuit – se repliază în sine și nu se îndreaptă niciodată spre alții. Privind înapoi nu îmi pot imagina un alt actor interpretând acest personaj. Dar, din nou, el și cu mine suntem aproape unul.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook