14 aprilie 2022

Luna de la Kiev

La Humanitas Junior apare în curând o carte dedicată strângerii de fonduri pentru Ucraina, ca parte dintr-un proiect internațional inițiat de prestigioasa editură italiană Einaudi Ragazzi. Este vorba despre „Luna de la Kiev” („La luna di Kiev”) de Gianni Rodari, într-o ediție superb ilustrată de Beatrice Alemagna și în traducerea lui Vlad Russo.



Gianni Rodari, unul dintre cei mai iubiţi autori pentru copii şi cel de sub a cărui pană au ieşit „Aventurile lui Cepelică”, a scris în anii 1960 un poem tandru şi emoţionant care îndemna la solidaritate între oameni.

„Cine știe dacă Luna de la Kiev e frumoasă cum e Luna de la Roma” – sunt cuvintele de început ale poemului. Astăzi, versurile lui Rodari capătă noi și puternice înțelesuri: trăim cu toții sub același cer, iar luna este aceeași, indiferent de unde o privim, strălucind peste bucuriile și tragediile umanității, ca un simbol necondiționat al păcii.

Paolo Di Paolo consemnează în La Repubblica:

O poezie scrisă acum şase decenii devine virală: citată, împărtăşită, relansată. În timpul săptămânilor de război, „Luna de la Kiev‘ a lui Gianni Rodari a devenit un talisman, o rugăciune, un simbol. Rodari ar fi putut evoca – în loc de Kiev – orice alt oraş, orice alt loc, aşa cum, în ultimele versuri ale poemului, evocă India şi Peru. Dar a scris despre Kiev, iar mesajul său de pace devine actual. Adevărul este că avem nevoie, în deznădejdea noastră, de cuvinte. Iar dacă un poet al „lexicului nostru familiar”, cum este Rodari, ni le oferă din trecut, ne par a fi cele pe care le căutam. Cele corecte.

Veniturile din vânzarea cărţii sunt donate organizaţiei Salvați Copiii pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina. Cartea se poate precomanda online, urmând a fi livrată de la data de 5 mai 2022.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook