Lovesc, deci exist
Filmul „Lovesc, deci exist” realizat de Marius Th Barna, după scenariul lui Bogdan Ficeac, are premiera pe 16 noiembrie 2017, la Cinema Eforie din București și prezintă realitatea cruntă, sufocantă, care ne înconjoară zi de zi. Acesta decriptează situațiile sociale, mentalităţile, motivaţiile care determină o creştere a agresivităţii și a manifestărilor violente. Filmul vorbeşte în mare despre violenţa care ne înconjoară şi surprinde interviuri cu diverşi respondenţi, cu profile psihologice diferite, care împărtăşesc micului ecran cazurile de violenţă la care au fost supuşi.
Mihaela Miroiu, politolog, spune:
Animalele nu se bat pur și simplu. Animalele se bat ca să se apere. Sau se bat pentru lucruri precise gen, teritoriu. Se bat din cauza unei agresivități împotriva puilor sau, eventual pentru hrană. Cred că singurele ființe, care se bat din motive ideologice, din motive religioase, etc, sunt oamenii.
Abolirea violenţei şi agresivităţii sunt direcţiile principale ale filmului, acesta reuşind să contureze într-o manieră verosimilă contemporaneitatea autohtonă. Filmul oferă o imagine de ansamblu asupra mecanismelor, mentalităţilor şi motivaţiilor care determină o creştere a agresivităţii în contextul societal actual.
Lavinia Betea declară:
Una dintre teoriile psihosociologiei, cu referire la geneza agresivităţii, stabileşte că face parte din natura umană această componentă. Este înnăscută.
Acţiunea documentarului este conturată prin fragmentarea acesteia în mai multe capitole: familia, oraşul, suporterii, şcoala, marginali, experienţe, judecăţi, stăpâni şi sclavi. Astfel, ni se relevă o gamă extrem de largă de mentalităţi autentice, care au la bază un impuls comun, agresiv. Filmul intersectează mai multe destine, şi mai multe tipuri de violenţă, plecând de la cea domestică, până la cea profesională.
Cristian Pârvulescu subliniază:
Într-o țară în plină tranziție cu un capitalism debordant era fatal ca să existe o intersecție între infracționalitate și politică, infracționalitate și economie. De unde se pot obține cel mai ușori bani? Din infracționalitate, din trafic, din criminalitate.
Întâmplări, profiluri de agresori, profiluri de victime, moment în care se înregistrează un flux mare de evenimente, tipologia cazurilor de violență, analizele și opiniile specialiștilor – criminaliști, sociologi, psihologi, politologi – referitoare la cauzele agresivităţii, la dinamica acesteia în contextul social actual, confesiuni despre propriile frustrări, momente de enervare, istorisirea unor cazuri de violenţă extremă, chiar omucideri, toate conturează imaginea unui flagel în continuă expansiune și transformare, ce amenință funcționarea normală a mecanismelor societal și creează factori de stress suplimentari, adesea insuportabili, pentru fiecare dintre noi.
Subiecţii filmului sunt puşi în faţa micului ecran pentru a vorbi natural despre episoadele de violenţă pe care le-au trăit. Interviurile surprind chiar părerea avizată a unor sociologi şi antropologi, care explică mecanismele psihologice din spatele actelor de agresivitate.
Alferd Bulai, socilog, punctează:
Fiinţa umană este o fiinţă puternică este una dintre cele mai agresive, cel mai agresiv animal de pe pământ. Sunt doar vreo 20 de specii de animale care atacă omul, omul le atacă pe toate, deci nu suntem firavi.