14 ianuarie 2020

Nostalgia dictaturii

Filmul documentar „Nostalgia dictaturii” realizat de Marius Th Barna, după scenariul lui Bogdan Ficeac, are premiera pe data de 26 ianuarie 2020, la Cinema Eforie (strada Eforie nr. 2, București), începând cu ora 19:00. Filmul prezintă nostalgia după fostul regim, care la câteva decenii de la prăbușirea sistemului comunist, a ajuns la proporții de neimaginat în aproape toate țările foste comuniste europene.



Documentarul „Nostalgia dictaturii” nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al „dorului de dictatură”, ci, în paralel cu opiniile și motivațiile cetățenilor obișnuiți, trăitori în spațiul fost comunist, avansează explicații ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc., referitoare la motivațiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal.

Documentarul are un prolog, trei capitole și un epilog.

În capitolul 1, Era mai bine înainte, sunt prezentate argumentele nostalgicilor în favoarea respectivei aserțiuni, argumente postate pe site-ul oficial și pe contul de Facebook al lui Nicolae Ceaușescu (deși dispărut fizic, acesta supraviețuiește în spațiul virtual).

Capitolul 2, Nu era mai bine înainte, este dedicat adversarilor totalitarismului argumentelor acestora privind nocivitatea sistemului comunist.

Capitolul 3, Acum este mai bine?, prezintă principalele motive de nemulțumire ale unor importante segmente de cetățeni față de situația generală din perioada postcomunistă actuală. Explică, în principal pe baza teoriei frustrării și deprivării relative, motivele nemulțumirilor, respectiv ale nostalgiei după dictatură din spațiul fost comunist.

Epilogul, Nefericiți între lumi, este dedicat concluziilor. Nefericiții tranziției, respectiv nostalgicii comunismului, par a se afla undeva într-un no man’s land dintre două lumi reale, cea totalitară şi cea democratică, şi una imaginară, lumea utopică inoculată de-a lungul deceniilor de propaganda comunistă.

De asemenea, publicul este invitat și pe data de 29 ianuarie 2020 începând cu ora 19:00 la premiera de la Muzeul Țăranului Român, vizionarea documentarului este urmată de o sesiune de Q&A – intrarea este liberă.

Pentru mai multe detalii sau informații puteți scrie la adresa de email nostalgiadictaturii@gmail.com sau la numarul de telefon 0754.565.882.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook