Libertate
La Editura Polirom a apărut romanul „Libertate” de Jonathan Franzen, traducere din limba engleză şi note de Daniela Rogobete.
Romanul are în centru o proaspătă familie tipică din Midwest. Patty şi Walter Berglund sunt un cuplu cu o situaţie materială prosperă, tineri, cu convingeri politice solide de stânga, părinţi ai unor copii străluciţi. Şi totuşi, de la un punct încolo, din motive diferite, cei doi încep să resimtă din plin insatisfacţia şi dezamăgirea vieţii. Patty, în trecut sportivă de performanţă cu carieră distrusă de un accident, manifestă ca mamă un spirit de competiţie exagerat, iar Walter, intelectual şi ecologist, se vede forţat sa intre în afaceri tocmai cu companiile de energie, pe care le detestă din pricina impactului lor distrugător asupra mediului. Pe măsura ce cresc, copiii îşi afirmă personalitatea, în dezacord cu ambiţiile mamei şi cu viziunile politice ale tatălui, iar familia devine un front deschis. Soţii Berglund încearcă zadarnic să-şi depăşească deprimarea tot mai accentuată, chinuindu-se fiecare să răspundă la dificilă întrebare „Cum trebuie să-ti trăieşti viaţa?“ – şi anume în libertate, condiţia abstractă de care se bucură ca membri privilegiaţi ai unei ţări dezvoltate.
„Libertate„, cel mai recent roman al lui Jonathan Franzen – adevărată revelaţie a literaturii americane din ultimii ani şi una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane –, publicat la distanţă de aproape 10 ani de la apariţia bestsellerului „Corecţii” (cartea care l-a făcut pe Jonathan Franzen cunoscut cititorilor de pretutindeni), a fost primit cu un entuziasm extraordinar.
The New York Times rezumă astfel: „Prin scriitura sa viscerală, laconică, Jonathan Franzen schiţează destinul unor personaje ce încearcă din răsputeri să navigheze într-o lume marcată de avansul tehnologic, de schimbări de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta să păstreze echilibrul între speranţe şi realitatea dezamăgitoare, între altruismul idealurilor politice şi decepţia egoismului cotidian.”
La rândul său, cotidianul britanic The Telegraph descrie romanul ca fiind „o poveste generoasă, captivantă, a unei familii în război cu ea însăşi, şi o radiografie a insatisfacţiilor şi dezamăgirilor vieţii americane contemporane. Jonathan Franzen surprinde o întrebare fundamentală a omului modern: Se mai poate încă să-ţi petreci viaţa urmărindu-ţi dreptul inalienabil la fericire, când restul lumii pluteşte în haos?”