5 septembrie 2012

Clopotul de sticlă

Clopotul de sticlăEditura Polirom a publicat recent cartea „Clopotul de sticlă” de Sylvia Plath, traducere din limba engleză şi note de Alexandra Coliban.

Clopotul de sticlă” este un roman ce a reprezentat pentru tinerii anilor ’70 ceea ce era „De veghe în lanul de secară” pentru tinerii zbuciumaţilor ani ’50 – un roman al rătăcirii şi regăsirii, al înstrăinării şi redescoperirii de sine. Uimind prin ritm şi umor, prin dezinvoltură şi ironie, cartea care brodează povestea zbuciumată a frumoasei Esther Greenwood reprezintă, înainte de orice, o radiografie a unuia dintre cele mai zbuciumate suflete feminine ale secolului XX.

Ted Hughes rezuma astfel: „Clopotul de sticlă prezintă un eveniment crucial al maturităţii eroinei – încercarea de a se sinucide şi salvarea ei accidentală –, dezvăluind motivele acestei tentative de a se autoanihila: moartea tatălui ei.”

Sylvia Plath s-a născut la 27 octombrie 1932 în Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s-a făcut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu-i publicată la vârsta de opt ani. Întâmplările din vara anului 1953 (săptămânile petrecute la New York, când a colaborat la revista Mademoiselle, şi mai apoi, odată întoarsă acasă, lupta agonizantă cu depresia) constituie materialul brut al romanului „Clopotul de sticlă„. În 1955 absolvă Smith College şi pleacă în Anglia, la Cambridge, cu o bursă Fulbright. Poeziile Sylviei Plath au apărut mai întâi în reviste de prestigiu din SUA şi Anglia. În toamna anului 1960, primul ei volum de versuri, „Colosul şi alte poeme”, a fost publicat de Editura Heinemann din Londra, care i-a contractat şi primul roman. Anul 1962, trăit la intensitate maximă, o pune pe Sylvia Plath la grea încercare. Definitivează romanul „Clopotul de sticlă„, se desparte de Ted Hughes, dedicându-se, singură, creşterii copiilor, şi scrie poezie într-un ritm frenetic. La începutul anului 1963, cind îi apare romanul „Clopotul de sticlă„, sub pseudonimul Victoria Lucas, situaţia Sylviei e disperată. Mariajul îi eşuase, ea şi copiii erau măcinaţi de boală şi, într-un apartament londonez neîncălzit din Fitzroy Road nr. 23, aveau de înfruntat cea mai cruntă iarnă a secolului. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath se sinucide. Faima poetei creşte neîncetat. În 1981, volumul „Collected Poems” este recompensat cu Premiul Pulitzer.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook