2 iunie 2010

Catch-22

Catch-22La Editura Polirom a apărut romanul „Catch-22” de Joseph Heller, traducere din limba engleză şi note de Sanda Aronescu

Romanul a fost ecranizat în 1970 într-o producţie excepţională, în regia lui Mike Nichols, având în distribuţie nume mari, precum Alan Arkin, Buck Henry, Anthony Perkins sau Orson Welles.

Catch-22 a fost la vremea apariţiei sale o carte îmbrăţişată de contracultura americană ca simbol al rebeliunii anti-instituţionale. Acţiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce se derulează la o bază militară americană fictivă, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, iar neobişnuitul protagonist al poveştii este Yossarian, un erou de o inventivitate şi energie inepuizabile, hotărât să supravieţuiască războiului, chiar cu preţul vieţii. Romanul oscilează între comic şi teroare cu o uşurinţă fenomenală, explorând ingenios absurdul existenţei într-un mediu în care comunicarea a încetat, sufocată de birocraţie şi manii autiste, violenţa şi ameninţarea morţii sunt la ordinea zilei, iar păstrarea judecăţii şi a simţului realităţii necesită eforturi aproape supraomeneşti.

The New Republic a descris romanul ca fiind „una dintre capodoperele genului, de un comic amar, exploziv, subversiv, genial.”

The New York Times Book Review l-a elogiat astfel: „Catch-22 este o operă monumentală în literatura americană contemporană, un roman care ne reaminteşte de toate lucrurile pe care le acceptăm automat, deşi nu ar trebui să o facem, de toată nebunia pe care ne străduim să nu o luăm în seamă, de decepţiile şi falsitatea pe care nu avem voinţa de a le separa de adevăr.”

The Nation a scris că este „cea mai virulentă renegare a civilizaţiei noastre din literatura celui de-al Doilea Război Mondial.”

Joseph Heller, autorul romanului, spunea: „Singura libertate pe care o avem cu adevărat e aceea de a spune nu.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook