7 iunie 2013

Lectură Robert Şerban la Museumsquartier Viena

Aflat la Viena cu o bursă de rezidență oferită de quartier21 şi MQ Viena (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaționale din Austria), scriitorul şi jurnalistul Robert Şerban va citi din poeziile sale luni, 10 iunie 2013, de la ora 19:00, în quartier21/ RaumD. Recitalul de poezie este susținut în tandem de autor şi actorul Stefan Wieland (membru al ansamblului Burgtheater Wien).

Evenimentul face parte din seria “Lecturi în rezidență”, inaugurată în 2011 şi organizată de Institutul Cultural Român din Viena împreună cu quartier21. Robert Şerban a fost precedat de Florin Lăzărescu, Filip Florian, Dan Lungu şi Radu Pavel Gheo.

Nicolae Manolescu a spus despre volumul „Moartea parafina”:

O poezie spirituală scrie Robert Şerban, pe cât de inteligentă, pe atât de plastică. Există, s‐ar zice, în aerul bănățean ceva care îi impinge pe poeți către ludic şi către umor, fără să facă totuşi din ei nişte jucăuşi sau nişte umorişti. Jocul lor nu este de‐a literatura, ci cu literatura. Robert Şerban o spune chiar în prima poezie din carte, o arta poetică uimitoare: poezia autentică are totdeauna un background poetic. În poezie, je est un autre. Un altul, care, ca un înecat, mă prinde de mână. Poetul este paiul de care se agață toți poeții lumii. O admirabilă carte de versuri.

Marius Chivu îi descrie astfel creaţia:

Simplă ca mai toate lucrurile zilei, nostalgică şi cinică precum gesturile bărbatului încercat, tristă şi adevarată precum gândurile despre dragoste, viață şi oameni, poezia lui Robert Şerban îți dă senzația unei indiscreții platonice. Acel neprețuit sentiment care îl face pe cititor să înşface telefonul şi să‐l sune pe fratele‐scriitor, iar pe criticul literar să mai amâne recenzia pentru a depăşi copleşeala subiectivă de după lectură. Când, pe suprafața hârtiei, moartea şi viaţa se ambiguizează reciproc, scrisul devine mesagerul plăcut stânjenitor al tuturor celor care se mişcă, pleacă sau vin în(spre) această carte. Poezia lui Robert Şerban e familiară, o recunoşti, o iei acasă cu tine să‐ți fie aproape când nu ştii să spui ce e de spus.

Robert Şerban s‐a născut la 4 octombrie 1970, în Turnu Severin. Este scriitor, jurnalist şi editor. Trăieşte în Timişoara. A debutat cu cartea „Fireşte că exagerez” (poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România). Au urmat „Odyssex” (poezie, 1996), „Piper pe limbă” (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timişoara a U.S.R.), „Pe urmele marelui fluviu / Auf den Spuren des grossen Stroms” (coautor, poezie şi proză, 2002), „Timişoara în trei prieteni” (coautor, poezie, 2003, Premiul revistei „Poesis“), „A cincea roată” (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timişoara a U.S.R.), „Barzaconii/Anus dazumal” (proză, 2005), „Cinema la mine‐acasă” (poezie, 2006, Premiul revistei „Observator cultural“ pentru cea mai bună carte de poezie din 2006, Premiul Filialei Timişoara a U.S.R.), „Athénée Palace Hotel” (coautor, teatru, 2007), „Ochiul cu streaşină” (publicistică, 2007), „O căruță încărcată cu nimic/ein karren beladen mit nichts” (coautor, poezie, 2008), „Moartea parafina” (poezie, 2010).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook