Dan Lungu şi o gaşcă de inşi supăraţi rău de tot pe lume la Viena
Aflat la Viena cu o bursă de rezidenţă oferită de Museumsquartier Viena, Dan Lungu va susţine în seara de 20 ianuarie 2012 o lectură publică în salonul baroc al MQ. Autorul român va prezenta în premieră austriacă fragmente din cel mai recent roman al său: „În iad toate becurile sunt arse„.
Lectura fragmentelor în versiunea germană va fi asigurată de actorul de teatru şi film austriac Till Firit.
Lectura lui Dan Lungu continuă în 2012 seria de lecturi ale autorilor români (Florin Lăzărescu şi Filip Florian în 2011) organizate de Institutul Cultural Român din Viena împreună cu quartier21 din cadrul MQ, unul dintre cele mai mari areale culturale din lume.
După “Cum să uiţi o femeie”, neaşteptat prin tema abordată, Dan Lungu vine cu o nouă poveste surprinzătoare, o scriitură diferită şi un subiect neconvenţional. Victor, protagonist al romanului, trăieşte cu senzaţia acută că îşi supravieţuieşte propriei tinereţi. După copilărie şi adolescenţă, vârste pe care le suprapune, retrospectiv, cu cea mai bună perioadă a vieţii, are sentimentul că prezentul se derulează din inerţie. Îndeplineşte o muncă bizară, nesatisfăcătoare, la care se adaugă obsesia că propria soţie, vesela Veronica, se transformase în timp într-o femeie care îi seamănă perfect, dar care nu mai păstrează nimic din şarmul şi visurile fetişcanei cu care se însurase. În derapajele sale evazioniste, memoria îi proiectează mereu filmul trecutului, când, alături de gaşca de colegi de liceu, totul avea sens şi savoare. Scenele din adolescenţă, rememorate în limbaj colocvial-argotic, se derulează în ritm alert şi debordează de umor uneori licenţios. Prezentul îşi are însă propria contribuţie la naraţiune. Într-o zi, în preajma Crăciunului, Victor întâlneşte un bărbat care vorbeşte o limbă stranie, însoţit de Nana, traducătoarea sa. Alături de aceştia, intră într-o aventură ce i-ar putea schimba viaţa. Desigur, totul depinde de el…
Dan Lungu declară: „E o idee foarte veche, fiindcă mereu am fost fascinat de ceea ce înseamnă gaşcă, cu atmosfera ei speciala şi limbajul particular. Gaşca de adolescenţi e o lume aparte, cu o subcultură a ostilităţii faţă de lume şi de adulţi şi cu un limbaj foarte crud. Nu poţi face literatură despre nişte inşi supăraţi rău de tot pe lume folosind expresii de pension.”
Daniel Cristea-Enache spune: „Ca sociolog, Dan Lungu vede amănunţit, dar construieşte categoria plus tendinţa pe care aceasta o ilustrează. Ca prozator, acelaşi Dan Lungu observă şi păstrează totodată detaliile, storcând şi stocând amintirile, explorând meticulos şi desfăşurând scenele într-o paletă foarte largă de „amănunte”.”
Lectura lui Dan Lungu va prilejui şi ceremonia de acordarea diplomelor de competenţă lingvistică ultimei serii de absolvenţi din 2011 ai cursurilor de limbă şi civilizaţie română oferite de ICR Viena.