10 aprilie 2008

„La fidelité”, în prezenţa lui Andrzej Zulawski, la B-EST

Marele cineast polonez, de talie internaţională, Andrzej Zulawskisi şi actorul Rutger Hauer sunt invitaţii de onoare ai Festivalului Internaţional de Film B-EST, editia a IV-a, care se va desfăşura la Bucureşti, Cinema Scala, în perioada 14-20 aprilie 2008.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc luni, 14 aprilie, ora 19:30, la Cinema Scala. Evenimentul va debuta cu proiecţia filmului „Lust, Caution”, în regia lui Ang Lee, singura proiecţie oficială în România. Filmul este câştigătorul marelui premiu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2007 şi al premiului pentru cea mai bună imagine, la acelaşi festival. În palmares se mai afla încă zeci de premii şi nominalizări.

Andrzej Zulawski va fi prezent la gală. Născut în 1940, a fost întai elev al lui Andrzej Wajda, dar şi-a continuat studiile în Franţa. Dupa interzicerea în Polonia a filmului său „Diabel”, s-a mutat în Franţa, unde s-a făcut cunoscut datorită filmului „L’important c’est d’aimer”, cu Romy Schneider. „Possession”, cu Isabelle Adjani în rolul principal, este filmul care l-a consacrat. Este considerat de criticii de specialitate drept un regizor profund, care nu face concesii, cu scenarii din care nu lipseşte violenţa, tandreţea şi dragostea. A fost asemănat cu Stanley Kubrick, ca stil cinematografic. Imaginative şi controversate, filmele realizate i-au adus 16 premii în cadrul a numeroase festivaluri de film internaţionale.

Cariera i-a fost marcată de actriţă Sophie Marceau, care a devenit muza regizorului. De altfel, după rolul din „Anna Karenina”, Sophie Marceau declara că nu va mai juca decât în filme regizate de soţul ei. Ultimul film pe care l-au făcut împreună, în care Sophie Marceau face un rol magistral, este „La fidelité”.


Filmul va putea fi vizionat marţi, 15 aprilie, ora 20:00, la Cinematograful Scala, în premieră absolută, în prezenţa regizorului, care va răspunde întrebărilor publicului.

„La fidelité” este un film cu durata de 165 de minute, realizat de Andrzej Zulawski în Franţa, în anul 2000. În rolurile principale au fost distribuiţi Sophie Marceau, Pascal Greggory şi Guillaume Canet.

La fidelité

Sophie Marceau în „La fidelité”

În această versiune modernă a romanului „Principesa de Cleves” (1678), scris de Madame de La Fayette, Clelia este o fotografă canadiană care se mută la Paris împreună cu mama ei bolnavă, în urma acceptării unui contract cu tabloidul francez La Verité. Chiar înainte de căsătoria sa cu Cleve, un tânăr care administrează editura familiei sale, ea îl întâlneşte pe Nemo, un fotograf curajos, care o anunţă foarte abrupt că vrea să se culce cu ea. Deşi puternic atrasă de Nemo, Clelia alege cu încăpăţânare să îşi onoreze angajamentele iniţiale.

„La fidelité” a primit Lebăda de Aur şi Premiul pentru Cea Mai Bună Actriţă – Sophie Marceau la Festivalul de Film Romantic de la Cabourg, în 2000.

La fidelité

Sophie Marceau în „La fidelité”

Andrzej Zulawski declara despre cinematografie: „Oamenii nu mai au nevoie sa vadă realitatea vieţii cotidiene pe ecran. Cinematografia trebuie să fie precum coada unui păun. Totul trebuie luat în considerare: comedia, drama, filmele pentru copii, poveştile intime, filme epice. Aceasta diversitate dă viaţă cinematografului. Fără ea, acesta ar muri, dupa cum o dovedeşte cinematografia poloneză.”

Iar despre creaţia sa, Andrzej Zulawski a spus: „În ceea ce mă priveşte, nu fac concesii audienţei mele – victime ale vieţii care consideră că filmul este realizat exclusiv pentru a-i delecta şi care rămân inconştienţi în ceea ce priveşte propria lor existenţă.”

Andrzej Zulawski

Andrzej Zulawski

În buna tradiţie a festivalului, miercuri, 16 aprilie, ora 11:30, la Sala „Ileana Berlogea” a U.N.A.T.C. „I.L Caragiale”, Andrzej Zulawski va susţine un master-class a cărei temă este „Importanţa scenariul pentru conceperea filmului”. Cei care doresc să participe sunt rugaţi să se înscrie la adresa office@b-est.ro (în atenţia domnişoarei Corina Airinei). La master-class se va intra pe baza unei invitaţii eliberate în urma înscrierii. Sala având 100 de locuri, vor putea participa doar primele 100 de persoane înscrise.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook