9 noiembrie 2020

Itinerama – „Explorator în Bărăgan”

Proiectul Itinerama – „Explorator în Bărăgan” invită pe cei interesați în săptămâna 9-13 noiembrie 2020 să descopere bogățiile patrimoniului material și imaterial din zona Bărăganului, odată cu lansarea primului ghid turistic online destinat exclusiv regiunii din sud-estul României.



Ghidul, accesibil online, include în primă fază prezentarea a 60 de obiective turistice – multe dintre ele descoperite de echipa proiectului în aproape trei luni de cercetare a regiunii – însoțite de fotografii realizate de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu. Imaginea pitorescului Bărăgan este completată de o serie de filmări aeriene.

„Explorator în Bărăgan” include și patru tururi recomandate prezentate sub forma primului ghid audio al regiunii:

  • Bărăganul de sud (include cele mai importante obiective din Călărași și Ialomița)
  • Bărăganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Călărași, Ialomița și Brăila)
  • Turul conacelor din Bărăgan
  • Turul lăcașurilor de cult din Bărăgan

Cristian Curus, inițiatorul și coordonatorul proiectului, spune:

Într-unul dintre cele mai recente ghiduri turistice dedicate României, orașul Brăila este prezentat din punct de vedere cultural în mai puțin de o pagină, iar mențiuni despre județele Ialomița și Călărași lipsesc cu desăvârșire. Prin Explorator în Bărăgan aducem în fața publicului o regiune cu un patrimoniu cultural și natural bogat și unic în România și în Europa.

Primul muzeu 3D al Bărăganului și tururi virtuale

Vase de cult și figurine vechi de peste 6000 de ani, tablouri de la începutul secolului al XIX-lea, dar și un pelican creț (specie strict protejată) sunt doar câteva dintre obiectele ce vor fi prezentate în format 3D pe platforma itinerama.ro/baragan.

În total, într-o primă fază vor fi prezentate 40 de obiecte, selectate din patrimoniul a patru muzee partenere – Muzeul Județean Ialomița din Slobozia, Muzeul Dunării De Jos din Călărași, Muzeul Carol I Brăila și al Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița.

Muzeul 3D se lansează vineri, 13 noiembrie 2020, în cadrul conferinței „Re:Start Bărăgan”.

Tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea și sculptorul Nicăpetre
Născut pe 13 December 1900 în comuna Ograda din județul Ialomița, Ionel Perlea a fost un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența.

Pentru a marca aniversarea a 120 de ani de la nașterea artistului, Itinerama – „Explorator în Bărăgan” oferă celor interesați ocazia de a vizita Casa Memorială Ionel Perlea de la Ograda, online, cu ajutorul singurului tur virtual al obiectivului de patrimoniu.

În 2021 se aniversează 85 de ani de la nașterea unui alt artist al Bărăganului, de data asta un sculptor – Nicăpetre (pe numele lui civil Petre Bălănică), născut pe 27 ianuarie 1936 la Brăila. Deși foarte puțin cunoscut publicului larg românesc, Nicăpetre este un artist apreciat la nivel mondial pentru varietatea tehnicilor și prin complexitatea operei sale, prezentată în galerii, muzee de referință sau instalată în parcuri culturale şi spaţii publice în Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia, Grecia, Germania, Austria și altele.

Pe platforma online este disponibil și un tur al Centrul Cultural Nicapetre din Brăila, înfiinţat în anul 2001, pentru a pune în valoare opera sculptorului Nicăpetre, donată Muzeului Brăilei „Carol I”.

Ambele tururi virtuale se lansează joi, 12 noiembrie, în cadrul conferinței „Re:Start Bărăgan”.

„Re:Start Bărăgan”, conferință online în perioada 9-13 noiembrie 2020

Conferința online „Re:Start Bărăgan” cuprinde o serie de evenimente online dedicate patrimoniului material și imaterial al zonei, dar și posibilităților de dezvoltare turistică pe care le are aceasta.

Fie că vorbim despre reflectarea Bărăganului în literatură de către scriitorii locului – Ştefan Bănulescu (Ialomița), Alexandru Sahia (Călărași), Mihail Sebastian și Fănuș Neagu (Brăila) și, cel mai celebru exemplu, Panait Istrati -, despre monumente arhitecturale ce trebuie salvate – Conacul Orezeanu (comuna Traian, jud. Brăila), ansamblul Conacului Bolomey (jud. Ialomița), Biserica Măgureni (comuna Sărulești, jud. Călărași) sau Moara Violattos (Brăila) – sau despre potențialul enorm pe care îl are această zonă, seria de evenimente online își dorește să ofere o privire de ansamblu asupra Bărăganului și a comorilor sale.

Evenimentele au ca invitați reprezentanți ai muzeelor din regiunea Bărăganului, specialiști din industria turismului cultural și experți din domeniul cultural.

Toate dezbaterile sunt transmise pe pagina Facebook a proiectului, iar programul sesiunilor este următorul:

  • Marți, 10 noiembrie 2020, ora 18:00-19:00 – „Scriitorii Bărăganului”
  • Miercuri, 11 noiembrie 2020, ora 18:00-19:00 – „Ruinele turistice ale Bărăganului”
  • Joi, 12 noiembrie 2020, ora 18:00-19:00 – „Ionel Perlea – 120 de ani de la naștere”
  • Vineri, 13 noiembrie 2020, ora 14:00-15:30 – „Potențialul turistic cultural al Bărăganului”
  • Vineri, 13 noiembrie 2020, ora 18:00-19:00 – „Instantanee din Bărăgan” – vernisaj expoziție foto Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Itinerama – „Explorator în Bărăgan”"

  1. Alecsandru Pascu spune:

    Felicitari pentru initiativa ,,Explorator in Baragan”. Baraganul este strans legat de agricultura
    moderna care se practica pe aceasta manoasa campie. Personal, am lucrat 20 de ani la Statiunea de
    cercetare si productie Marculesti, com.Perisoru, jud. Calarasi, cea mai veche statiune de cercetari agricole din tara, infiintata in anul 1929 (in anul 2019 am sarbatorit 90 de ani de la infiintare).
    Am scris cartea ,,Baraganul, sufletul meu”, in 3 editii (ultima in 2019). La SCDA Marculesti gasiti cartea aniversara si cartea mea.
    Cu stima,
    Alecsandru Pascu
    Membru Titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook