2 octombrie 2013

Ioana Flora, rol principal într-un film olandez

Ioana Flora este personajul principal feminin în filmul olandez „A Long Story”, peliculă care a avut premiera pe 29 septembrie 2013, la Utrecht, în cadrul Festivalului de Film Olandez 2013 (25 septembrie – 4 octombrie). În film joacă şi actorii români Victor Copariu, Andi Vasluianu şi Alina Berzunțeanu. Personajul principal masculin este interpretat de actorul olandez Raymond Thiry, unul dintre cei mai apreciați actori olandezi de film și teatru. „A Long Story” reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei olandeze Jorien van Nes, autoarea mai multor seriale pentru televiziune şi cunoscută realizatoare de filme documentare.



Ward (interpretat de Raymond Thiry) este un olandez în vârstă de 48 de ani care şi-a pierdut recent soţia în Franţa, acolo unde se stabiliseră de ceva vreme. În încercarea de a-şi reface viaţa în ţara natală, Ward angajează un muncitor român, pe vorbăreţul Doru (interpretat de Andi Vasluianu), 35 de ani, care lucrează în Olanda. Într-o zi, românul Doru dispare definitiv din peisaj, aşa că Ward se simte obligat să aibă grijă de băiatul acestuia de 9 ani, care venise în vizită la tatăl său, în Olanda. Aflând că Doru a murit într-un accident, Ward decide să-l menajeze pe băiat şi chiar să-l ducă el înapoi în România, acolo unde locuiește mama sa (interpretată de Ioana Flora), împreună cu alte două surori. Călătoria celor doi către ţara de la malul Mării Negre şi apoi întâlnirea cu restul familiei îl transformă pe Ward şi îi reaprind dorinţa de viaţă.

După proiecție, un spectator i-a spus actriței Ioana Flora că are “20 de fețe diferite“ în film, “și toate foarte reale“. 20 de transformări interioare, în timpul jocului, pornite dinăuntru, exprimate în concordanță cu trăirile personajului său și pe care spectatorii le-au perceput ca atare. “Pentru un actor, acesta este unul dintre lucrurile pe care și-ar dori cel mai mult să le poată exprima și unul dintre cele mai frumoase complimente care i se pot face“, spune Ioana.

Regizoarea croată Rada Šešić, profesor în cadrul Academiei Olandeze de Film şi Televiziune și colaboratoare a numeroase festivaluri de film, i-a spus Ioanei Flora, după proiecție: “Umpli ecranul! Îl faci să vibreze.“

“Am perceput filmul ca pe un mix între sensibilitatea fiecărei țări – România și Olanda – între culturi și mentalități diferite, de la stil, la jocul actoricesc“, spune Ioana Flora. “În România facem film foarte vorbit, cu multe dialoguri. Vorbim mult și o facem bine, cu firesc și autenticitate. Olandezii exprimă mai puțin prin cuvinte, și mai mult prin stări, prin emoții nespuse, pe care le-am simțit puternice, bine legate“, adaugă actrița. “Am preluat unii de la ceilalți puțin din altceva decât ce ne este specific fiecăruia, lucruri care s-au îmbinat foarte bine în joc – foarte bun, atât al colegilor mei, Alina Berzunțeanu, Andi Vasluianu și coplilul Victor Copariu, cât și al celor olandezi.“

Din echipa română, la premiera oficială de a Utrecht au fost prezenți, împreună cu Ioana Flora, producătoarea Ada Solomon, actorul-copil Victor Copariu și directorul de producție Adrian Pavelescu.

A Long Story este o producţie Circe Films (Amsterdam), în coproducție cu HiFilm (România), reprezentată de Ada Solomon.

Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a devenit cunoscută publicului în urma rolului său din „Marfa şi banii” (2001), al lui Cristi Puiu, alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol. A fost primul lungmetraj românesc selectat la Festivalul internaţional de la Cannes în 2001.

Ioana Flora a primit, în 2007, prestigiosul Premiu pentru cea mai bună actriță la Festivalul internațional de film de la Salonic, pentru rolul său din „Pescuit sportiv”, în regia lui Adrian Sitaru.

Anul trecut, ea a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru interpretarea sa din filmul „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri și Premiul Pro Cinema pentru Cel mai bun artist al anului.

Ioana Flora a fost selectată în programul Talent Campus din cadrul Festivalului internaţional de la Berlin, în 2012. Rolul care i-a adus selecţia este cel al Laviniei, din „Periferic”.

Actrița alternează rolurile de film cu cele de teatru și de televiziune. Piesa de teatru în care Ioana Flora joacă acum este „Ciao, bella”, o producție independentă, în regia Antoanetei Zaharia. Cel mai recent serial TV în care actrița apare zilele acestea este „Îngeri sălbatici” (Acasă TV).

Ada Solomon (HiFilm Productions), coproducătorul român al filmului, este producător al multor filme cunoscute şi apreciate pe plan internaţional, printre care: „Poziția copilului” (regia: Călin Peter Netzer) – Ursul de Aur, Berlin, 2013, „Toată lumea din familia noastră” (regia: Radu Jude), în 2011 – „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (regia: Adrian Sitaru), în 2010 – „Kapitalism – reţeta noastră de succes” (regia: Alexandru Solomon), în 2009 – „Medalia de onoare” (regia: Călin Netzer), în 2009 – „Felicia înainte de toate” (regia: Melissa de Raaf şi Răzvan Rădulescu), în 2007 – „Cold Waves – Război pe calea undelor”, în 2006 – „Marilena de la P7” etc.

De-a lungul timpului, Ada Solomon a făcut parte din juriul unor competiţii importante precum: Shooting Stars, program organizat de European Film Promotion în cadrul Berlinalei, Secţiunea Scurtmetraj a Festivalului de Film de la Berlin, Competiţiile internaţionale ale festivalurilor de la Clermont-Ferrand (Franţa), Namur (Belgia), Uppsala (Suedia).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook