1 martie 2010

„Insula femeilor” de Valeriu Butulescu – un spectacol încântător la Clubul Dramaturgilor

Insula femeilor” – efervescenta piesă de teatru semnată de Valeriu Butulescu – a fost încununată cu laurii supremi, primind Premiul I la Festivalului Comediei Româneşti FESTCO 2009. Evenimentul nu a trecut neobservat în lumea scenei. Această comedie „erotică” a intrat în atenţia unor importanţi regizori, iar Uniunea Scriitorilor, prin Clubul Dramaturgilor a organizat la Bucureşti, la sfârşitul lunii februarie o dublă manifestare: lansarea volumului „Insula femeilor” şi spectacolul lectură al aceluiaşi text, pus în scenă de regizorul Mircea Marin.Despre cartea „Insula femeilor” (Editura Măiastra, Târgu Jiu) a vorbit prozatorul Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, el însuşi un reputat dramaturg. Domnia sa a scos în evidenţă ţesătura sclipitoare de replici, grevate pe o temă insolită, care fac din acest text o piesă unică în literatura noastră. Horia Gârbea a remarcat caracterizarea precisă a personajelor, individualizarea lor.

O ilustrare a celor spuse a fost spectacolul impecabil oferit, pe parcursul a aproape două ore, de actorii Mirela Comnoiu Marin, Maria Junghietu, Ioana Calotă, Emilia Bebu, Ovidiu Gherasim şi Orlando Petriceanu.

Imediat după spectacol au avut loc discuţiile. Cunoscutul teatrolog Mircea Ghiţulescu, secretarul USR a subliniat dantela subtilă a dialogului, iar criticul Jeana Morărescu s-a referit la osatura ontologică a textului.

Au luat de asemenea cuvântul dramaturgii Olga Delia Mateescu, Ioan Drăgoi şi Ştefan Mitroi, care au dat o înaltă apreciere textului dramatic, subliniind dinamismul acţiunii, dar mai ales jocul inteligent, sclipitor al replicilor.

Prezent la spectacol, directorul Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă şi-a declarat intenţia de a monta negreşit această piesă chiar pe scena teatrului care a premiat-o.

Într-un suculent interviu acordat postului TV România Cultural, Valeriu Butulescu a răspuns întrebărilor referitoare la structura aforistică, paradoxală a piesei. Replicile au valoare de sine stătătoare, pentru că multe dintre ele sunt gândite aforistic.

La sfârşitul spectacolului, autorul s-a referit la propriul său text, afirmând că finalul nu se ridică la înălţimea necesară, fiind oarecum lipit, în mod nefiresc. Idee respinsă de regizorul Mircea Marin, care socoteşte textul omogen, capabil să capteze atenţia publicului spectator.

Comportarea spectatorilor este în măsură să confirme cele spuse de regizor. Oamenii au urmărit cu atenţie spectacolul. Sala a fremătat permanent, chiar dacă nu s-a râs niciodată zgomotos. Vizavi de acest aspect, Valeriu Butulescu a declarat: „Nici nu mă aşteptam ca lumea să hohotească. Nu sunt omul lui ha, ha, ha şi hi, hi, hi! Încerc să cultiv, atât cât pot, râsul interior. Nu hlizeala, nu rictusul şi chicotelile mă interesează, ci grimasa sau, dacă vreţi, zâmbetul conceptual.”

Textul a plăcut mult publicului, dar şi actorilor care au avut o prestaţie de excepţie. Atât spectacolul, cât şi comentariile au fost înregistrate integral de Radio România Cultural, materialul urmând să fie difuzat în mai multe emisiuni viitoare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 34 voturi
Încarc...

3 thoughts on "„Insula femeilor” de Valeriu Butulescu – un spectacol încântător la Clubul Dramaturgilor"

 1. adam spune:

  Felicitări! Din păcate, acţiunile de valoare sunt slab mediatizate. O meteahnă mai veche a mediilor româneşti, ahtiate după bârfe mondene, mediocritate ternă sau sclifoseli de pseudovedete. Nu contează valoarea, ci „reitingul” la orele de vârf. Mediatic vorbind, Hamlet nu face doi bani, în comparaţie cu chiloţeii Monicăi Columbeanu.

 2. Simona Enache spune:

  Teatralitatea acestei piese este de netăgăduit:
  acţiune dinamică,
  limbaj provocator, burlesc.
  Replicile (majoritatea) gândite aforistic,
  vădesc deopotrivă imaginaţie debordantă şi prospeţime
  dar şi rafinament.
  Butulescu este un moralist modern;
  distingem o gândire profundă,
  veselă, extravagantă
  şi ironică.
  Avem un scenariu reuşit,
  sclipitor,
  care merită să fie pus în scenă.
  Sincere felicitări autorului
  şi mult succes în continuare!

 3. Aura spune:

  Sa incep prin a da o nota! O nota maxima, bineinteles!
  Am gasit cartea, intamplator (cautand niste citate pe net)!
  Mi-a placut mult! Enorm! Am povestit si aici la munca si acasa!
  Mi-ar fi placut sa vad spectacolul, dar aici in Mangalia … nici o sansa!

  Felicitari! Felicitari … infinite!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook