14 mai 2009

Premiile comediei româneşti

Miercuri, 13 mai 2009, în Sala Mare a Teatrului de Comedie a avut loc decernarea premiilor Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2009, ediţia a VII-a, şi ale Concursului de Comedie Românească, ediţia a IV-a, 2009.

Principalii câştigători ai festivalului sunt Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, pentru excelentul spectacol „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, pe care l-au pus în scenă la Teatrul Metropolis.

Premiul I al concursului de comedie i-a fost acordat scriitorului Valeriu Butulescu, pentru piesa „Insula femeilor”, care a fost prezentată într-un spectacol lectură de către un colectiv de actori de la Teatrul de Comedie, regizat de Gabriela Dumitru. În deschidere, despre piesă şi autor a vorbit, în numele juriului, regizorul Mihai Lungeanu. Piesa a lăsat o impresie deosebită, urmând a intra, din stagiunea viitoare, în repertoriul cunoscutului teatru bucureştean.

Valeriu Butulescu la primirea premiului


Juriul care a acordat premiile Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2009 a fost alcătuit din Ileana Lucaciu (critic de teatru, preşedinte al juriului), Anca Pâslaru (scenograf) şi Rodica Negrea (actriţă).

Premiile acordate sunt:

 • Premiul de excelenţă – Iurie Darie – 1.800 RON
 • Premiul pentru cel mai bun spectacol – „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, un spectacol de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, Teatrul Metropolis – 2.500 RON
 • Premiul pentru regie – Radu Afrim pentru spectacolul „Mansardă la Paris” de Matei Vişniec, Centre Culturel Kulturfabrik, Luxemburg – 1.500 RON
 • Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (ex-aeqvo) – Constantin Cojocaru pentru rolul Cioran din spectacolul „Mansardă la Paris” de Matei Vişniec, regia Radu Afrim, Centre Culturel Kulturfabrik, Luxemburg (1.000 RON) şi Marius Manole pentru rolurile interpretate în spectacolul „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul de Comedie (1.000 RON)
 • Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal – Dorina Chiriac pentru rolul Ioana din spectacolul „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul de Comedie – 1.500 RON
 • Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – Aurelian Bărbieru pentru rolurile interpretate în spectacolul „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul de Comedie – 750 RON
 • Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar – Ileana Ploscaru pentru rolul Chiriachiţa din spectacolul „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, regia Cristian Şofron, Teatrul de Stat Constanţa – 750 RON

Juriul care a acordat premiile Concursului de Comedie Românească a fost alcătuit din Mircea Ghiţulescu, Nicolae Prelipceanu şi Mihai Lungeanu.

Premiile acordate sunt:

 • Premiul I – „Insula femeilor (Lady Robinson Bar)” de Valeriu Butulescu (Petroşani) – 3.500 RON
 • Premiul II – „Canapeaua” de Olga Delia Mateescu (Bucureşti) – 2.000 RON
 • Premiul III – „Matineu la Barbarosa” de Radu Macrinici (Bucureşti) – 1.500 RON
 • Menţiune – „Filozofia băşcăliei” de Mircea M. Ionescu (Bucureşti)
 • Menţiune – „Promoţia” de Bogdan Costin (Bucureşti)

Mihai Gruia Sandu şi Oana Pellea
SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

5 thoughts on "Premiile comediei româneşti"

 1. Simona Enache spune:

  Ieri seară am fost la decernarea premiilor „festCO 2009”,
  care s-a bucurat de un număr mare de spectatori.
  Valeriu Butulescu a primit Premiul I la Concursul de Comedie
  pentru piesa „Insula femeilor (Lady Robinson Bar)”,
  o comedie erotică, absolut superbă.

  De asemenea,
  în 10 mai, comedia „Insula femeilor”,
  care a fost prezentată într-un spectacol lectură
  de către un colectiv de actori de la Teatrul de Comedie,
  s-a bucurat de un real succes în rândul spectatorilor din Bucureşti.

  Valeriu este un scriitor talentat şi un bun orator.
  Sincere felicitări!

 2. Carmen spune:

  M-am bucurat mult pentru MMI, care a dat un titlu perfect pentru zilele astea: Filozofia bascaliei! Felicitari! Autorului si Juriului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook