31 martie 2010

Cea mai bună piesă de teatru a anului 2009

Scenariul „Jack lunetistul”, scris de Radu Macrinici, este câştigătorul concursului de dramaturgie Cea mai bună piesă de teatru românească a anului 2009, lansat de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Juriul concursului de dramaturgie al UNITER a fost unul prestigios, compus din criticul de teatru Marina Constantinescu şi criticii literari Nicolae Manolescu şi Dan C. Mihăilescu.

Din selecţia finală au mai făcut parte textele „Reluare” de Ruxandra A. Badea, „Land of choice” de Radu F. Alexandru, şi „Herghelia albastră” de Valeriu Butulescu.

Programul Piesa Anului al UNITER se desfăşoară anual, sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Premiul va fi oferit în seara galei premiilor UNITER, pe 19 aprilie 2010, iar Editura Unitext a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.

Este de remarcat încă o dată prezenţa în elita dramaturgiei româneşti a lui Valeriu Butulescu, după Premiul I la Festivalului Comediei Româneşti FESTCO 2009. În revista literară Luceafărul nr. 11-12/2010, dramaturgul Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti scria: „Cu piesa Insula femeilor, Valeriu Butulescu a câştigat în 2009 Premiul FESTCO, al concursului de comedie românească, oferit de Teatrul de Comedie Bucureşti, un fel de Roland Gaross al teatrului. Premiul a fost, zic eu, meritat, pentru că acţiunea piesei este ingenioasă, iar replica pică excelent. Valeriu Butulescu este un reputat autor de aforisme, şi replicile lui au un fel de maximalism. Valeriu Butulescu este un comediograf abil, dotat cu umor şi ingeniozitate.”

Valeriu Butulescu şi Radu Macrinici la Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Timişoara, 2004
SlabAcceptabilOKBunExcelent 4 voturi
Încarc...

2 thoughts on "Cea mai bună piesă de teatru a anului 2009"

 1. Simona Enache spune:

  Sunt dezamăgită de jurizarea concursului de dramaturgie
  „Cea mai bună piesă de teatru românească a anului 2009”.
  Consider că, premiul UNITER îl merita cu prisosinţă Valeriu Butulescu,
  pentru comedia „Herghelia albastră”.

  În opinia mea,
  Butulescu este cel mai bun dramaturg contemporan.
  Piesele sale, cu precădere comedii,
  sunt alerte şi acaparatoare,
  pline de umor debordant,
  presărate cu ironie fină şi paradoxuri.
  O adevărată încântare să le citeşti.

  Oricum, sincere felicitări dramaturgului Butulescu
  pentru piesa „Herghelia albastră”,
  care se află printre cele mai bune piese de teatru
  ale anului 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook