Valeriu Butulescu – o lansare inedită, pe pământul spiritual al Marelui Brâncuşi
„Insula femeilor” şi „Infinitul Brâncuşi”, – cele două volume de teatru semnate de Valeriu Butulescu şi publicate recent de „Editura Măiastra” din Târgu – Jiu au atras, pe bună dreptate, atât atenţia criticii literare, cât şi interesul publicului cititor. Spumoasa comedie „Insula femeilor” a fost prezentată la Bucureşti, mai întâi sub forma unui spectacol lectură, realizat de regizorul Gabriela Dumitru la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu implicarea unui valoros grup de actori ai acestui teatru, în frunte cu cu actriţa Mihaela Teleoacă, difuzat ulterior, în mai multe rânduri, de Radio România Cultural.
Apoi, volumul „Insula femeilor” a fost lansat în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor, în cadrul unei reuniuni a Clubului Dramaturgilor, moderată de cunoscutul critic şi om de teatru Mircea Ghiţulescu. Cartea a fost prezentată de Horia Gârbea – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti -, el însuşi un important autor dramatic. Despre piesă au vorbit şi au scris favorabil şi alţi dramaturgi (Olga Delia Mateescu, Lucia Verona, Mircea M. Ionescu, Ioan Drăgoi), dar şi criticul de teatru Jeana Morărescu. A urmat un savuros spectacol lectură al piesei, realizat de actorii de la Teatrul Metropolis, coordonaţi de regizorul Mircea Marin.
„Infinitul Brâncuşi”, cealată piesă premiată a lui Valeriu Butulescu, intrase deja în fonoteca de aur a Radiodifuziunii naţionale, în interpretarea de excepţie a regretatului actor Ştefan Iordache, maestru desăvârşit al scenei româneşti. Spectacolul radiofonic „Infinitul Brâncuşi” fusese prezentat în cadrul Festivalului european de artă radiofonică, organizat de Institutul „Goethe” la Lisabona. Textul fusese deja tradus în engleză, franceză şi portugheză.
Municipiul Târgu Jiu, oraşul natal al autorului, atât de legat de numele lui Constantin Brâncuşi, nu putea rămâne indiferent la apariţia volumului „Infinitul Brâncuşi”. Cu atât mai mult, cu cât Valeriu Butulescu tocmai primise un important trofeu: Premiul Uniunii Scriitorilor (Filiala Sibiu) pentru dramaturgie, pe anul 2009, tocmai pentru volumul în discuţie. La iniţiativa poetului Vasile Ponea, redactor – şef al revistei de cultură „Columna”, s-a organizat lansarea volumului la Şcoala Primară din Preajba (localitate componentă a municipiului Târgu–Jiu), exact în sala de clasă în care, în anul 1960, exact cu o jumătate de secol în urmă, Valeriu Butulescu răsfoia cu uimire abecedarul, sub privirea blândă, dar exigentă, a învăţătoarei Maria Roşu.
La acţiune au luat parte numeroşi oameni de litere ai zonei, printre care brâncuşologul Ion Mocioi, criticul Ion Trancău, poeţii Adrian Frăţilă, George Drăghescu şi Cristian George Brebenel, epigramiştii Nicolae Brelea şi Ion Butulescu etc.
Lansarea a fost onorată de prezenţa domnului Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu–Jiu, care l-a felicitat pe Valeriu Butulescu pentru această lucrare, atât de apreciată de cunoscătorii în materie. Primarul şi-a exprimat dorinţa de a vedea piesa inclusă în repertoriul Teatrului „Elvira Godeanu”, astfel încât, memoria marelui sculptor al României să fie cinstită cum se cuvine şi la Târgu–Jiu, oraş atât de legat de opera „Infinitului Brâncuşi”.
În ampla sa expunere, Vasile Ponea a subliniat caracterul aforistic al piesei. Acest aspect, deloc întâmplător, ţine pe de o parte, de specializarea aforistică a autorului, dar şi de pasiunea lui Constantin Brâncuşi pentru exprimarea concisă, lapidară, „în dodii”.
Fostul senator Ion Mocioi, unul dintre cei mai avizaţi cunoscători ai vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi, a scos în evidenţă modul remarcabil în care dramatismul piesei se suprapune cu dramatismul realităţii istorice a timpului evocat.
La rândul său, criticul Ion Trancău a subliniat afinităţile afective dintre autor şi grandiosul său personaj, proiectat într-o viziune cu adevărat înălţătoare. Valeriu Butulescu s-a dovedit a fi un excelent cunoscător al operei lui Brâncuşi, generând astfel cea mai izbutută reprezentare dramatică a vieţii Artistului.
Valeriu Butulescu a mulţumit participanţilor pentru mesajele lor încurajatoare. S-a declarat convins că meritele sunt în primul rând ale fabulosului personaj, şi abia pe urmă ale autorului. „Cu Brâncuşi în faţă, porţile Europei se deschid uşor”, spunea dramaturgul, încercând astfel să explice traducerea rapidă a piesei în mai multe limbi europene.
În final, autorul a dat autografe. Aşa cum spunea un participant la acţiune, consilierul municipal Vasile Roşu, prieten din copilărie al autorului, au asistat cu toţii la o premieră: prima lansare de carte din istoria localităţii Preajba, aşezare cunoscută în primul rând pentru creşterea oilor. Dar şi aici lucrurile se leagă. Şi Brâncuşi a păzit oi, pe malul Bistriţei, în zbuciumata sa copilărie. Iar Şcoala din Preajba, unde s-a marcat evenimentul, este situată la câţiva kilometri de rădăcinile Coloanei Infinitului, definită de Butulescu drept „Mioriţă în trei dimensiuni, Luceafăr din fontă şi oţel, dăltuit în eternitate”.
Articol de Al. Georgescu
Ambele volume de teatru sunt excepţionale,
cu precădere comedia „Insula femeilor (Lady Robinson Bar)”.
Felicitări, dragă Valeriu!