11 decembrie 2020

În afară

Teatrul Odeon prezintă online sâmbătă, 12 decembrie 2020, de la ora 19:00, în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe spectacolul lectură „În afară” de Nathalie Fillion, traducerea de Ozana Oancea și regia semnată de Cristina Giurgea. Din distribuție fac parte Virginia Rogin, Ruxandra Maniu, Eduard Trifa, Mircea Constantinescu, Dan Bădărău, Sabrina Iașchevici, Gabriel Pintilei și Simona Popescu.



O familie contemporană, o familie pestriță reconstituită: bunicii, nepoții, respingerile soților despărțiți, încă altoiți în arborele genealogic și un fiu, Jean, manager mediu, centrul acestei constelații, care răspunde nevoilor celorlalți cum poate el mai bine. Însă Jean, în jur de cinzeci și ceva de ani, modest și deprimat, tocmai a schimbat medicii… Cuprins brusc de euforie, dată de un nou antidepresiv, este pe punctul de a vinde toate proprietățile familiei. Pe măsură ce piața globală se prăbușește și investițiile solide ale bunicilor se dizolvă, toată lumea o roagă pe Madeleine, bunica și stâlpul familiei, să se amestece într-o afacere care nu o privește: finanțele fiului ei și să-l readucă pe Jean în fire. Amestecând tonul glumeț cu cel dramatic, intim și politic, piesa „În afară” chestionează relațiile tuturor cu „a avea” și „a fi” și creează portretul a trei generații pierdute într-o țară bogată aflată în criză.

Nathalie Fillion spune:

Atașamentul meu față de dramaturgie vine din modul unic în care se pun în joc și se confruntă o multitudine de puncte de vedere în jurul aceleiași întrebări. Încerc să las complexitatea lumii și a locuitorilor ei să se arate. Pun la îndoială contradicțiile contemporanilor, tensiunile dintre preocupările noastre banale și aspirațiile mărețe, căutarea noastră a unui sens, de la comic la tragic. Creez personaje care sunt libere să lupte cu situațiile conflictuale în care le-am plasat. Aștept epopeea într-o vreme fără eroi și mă lupt cu modul în care femeile sunt reprezentate, de la scriere până la punerea în scenă. Dialogul, polifonia, încurcăturile se impun și orice număr de teatralități populează fiecare piesă, la fel orice număr de realități există în această lume.

Fabulamundi. Playwriting Europe: Beyond Borders? este un proiect de colaborare între teatre, festivaluri și instituții culturale din 10 țări europene (Italia, Franța, Germania, Spania, România, Austria, Belgia, Marea Britanie, Polonia și Cehia), co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Reţeaua urmăreşte să sprijine şi să promoveze dramaturgia contemporană în Europa, cu scopul de a consolida şi îmbogăţi activităţile şi strategiile profesioniştilor şi ale artiştilor care activează în domeniu, şi a oferi autorilor dramatici posibilităţi de conectare, întâlniri multiculturale şi dezvoltare profesională.

În cadrul actualei ediții a proiectului, a treia, au fost realizate la Teatrul Odeon, până în prezent, cinci spectacole lectură: „Lullaby” de Erika Galli și Martina Ruggeri (Italia), regia Elena Morar, „Tristețe și Melancolie” de Bonn Park (Germania), regia Bobi Pricop, „You say tomato” de Joan Yago (Spania), regia Radu Iacoban, „Printre străini” de Azar Mortazavi (Austria), regia Bobi Pricop, „Amor mundi” de Victoria Szpunberg (Spania), regia Radu Apostol (prezentat online) și producțiile „Gardenia” de Elzbieta Chowaniec (Polonia) și „Pentru binele tău” de Pier Lorenzo Pisano (Italia), ambele în regia lui Zoltán Balázs (Ungaria).

Spectacolul, ultimul realizat în cadrul acestei ediții a proiectului, este disponibil gratuit pe facebook-ul teatrului și pe canalul propriu de youtube până pe 13 decembrie 2020 de la ora 00:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook