19 decembrie 2019

Soții

Teatrul Odeon din Bucureşti în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoșani şi Asociaţia Europaeus (Roma) prezintă publicului românesc în premieră absolută spectacolul „Soții” („Gli sposi”), despre cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu, interpretați de actorii Elvira Frosini și Daniele Timpano. Spectacolul are loc duminică, 22 decembrie 2019, ora 19:30, la Sala Studio, o dată-simbol care marchează 30 de ani de la căderea regimului comunist. După spectacol are loc o dezbatere cu publicul, moderată de Mihaela Michailov, critic de teatru şi dramaturg.



Spectacolul „Soții” („Gli Sposi”) este adaptat după un text al dramaturgului francez David Lescot, „Les Époux”, scris în 2015, și realizat de Compania Frosini/Timpano, în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe – Beyond Borders.

David Lescot scrie:

Un bărbat şi o femeie. Persoane obişnuite, în România secolului XX. Ambii provin din mediul rural. Cei doi se regăsesc ca membri ai Partidului Comunist. Nimic nu pare să-i deosebească de “tovarăşii” lor. În afara faptului că sunt mai prejos chiar decât colegii lor mediocri. Sunt făpturi fără strălucire într-o lume fără orizont.

Pas cu pas, cuplul sângeros şi fără scrupule ajunge la vârful puterii în stat, devenind dictatori temuţi de popor, care îşi găsesc sfârşitul sub gloanţe, în faţa telecamerelor şi a lumii întregi.

Corriere della Sera consemnează:

Cuplul Ceauşescu, o (urâtă) poveste despre putere. Nicolae şi Elena, copilăria despotului, dictatura, colaborarea strânsă între cei doi, procesul, condamnarea la moarte. Frosini/Timpano, cu „Soţii”, aduc în scenă cuplul simbolic din anii negri ai României.

Pe 30 noiembrie 2019 spectacolul a fost nominalizat la Premiul UBU, cea mai prestigioasă competiţie din lumea teatrului din Italia, la categoria Cea mai bună adaptare după un text străin.

„Soţii” („Gli Sposi”) s-a bucurat de un mare succes de public în 2019, jucându-se cu casa închisă la Roma şi primind recenzii elogioase în presa naţională din Peninsulă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook