31 ianuarie 2011

Copiii sunt bine-mersi

Annette Bening este nominalizată la Premiile Academiei pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, după ce în 16 ianuarie 2011 a primit Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă de comedie, pentru rolul din „Copiii sunt bine-mersi” („The Kids Are All Right”). Nominalizată pentru a patra oară la Oscar, actriţa joacă aici rolul lui Nic, o mamă raţională, echilibrată, inteligentă, o doctoriţă care încearcă să îşi crească cei doi copii-adolescenţi cât mai corect, împreună cu Jules (interpretată de Julianne Moore), alături de care şi-a întemeiat o famile cu ajutorul unui donator de spermă. Regizat de Lisa Cholodenko, ea însăşi parte a unui cuplu format din două mame, în viaţa reală, lungmetrajul a primit patru nominalizări la Oscar, a câştigat recent Globul de Aur pentru cel mai bun film de comedie şi a fost revelaţia festivalului Sundance 2011 – cel mai apreciat festival internaţional de film independent.

„Copiii sunt bine-mersi” („The Kids Are All Right”) va rula în cinematografele din România din 11 februarie 2011, distribuit de Independenţa Film. În prima săptămâna de difuzare, 11-17 februarie, filmul va rula în trei oraşe: Bucureşti (la Hollywood Multiplex, Cinema Studio, CinemaCity Cotroceni, CinemaCity Sun Plaza şi Movieplex), Cluj (CinemaCity) şi Arad (CinemaCity).



În recenzia din New York Magazine, criticul de film David Edelstein vorbeşte despre talentul unic al lui Bening, demonstrat atât de uimitor în The Kids Are All Right: „Annette Bening interpretează cu genialitate un anumit tip de roluri, “existenţiale”, şi are forţa de a lumina acea crăpătură (sau şanţ, sau poate chiar abis) dintre aparenţa unei persoane şi creatura care tremură dedesubt şi care încearcă disperată să îşi păstreze masca.” Edelstein nu este singurul care o apreciază astfel. Annette Bening a primit de asemenea premiul pentru Cea mai bună actriţă din partea New York Film Critics Award şi Women Film Critics Circle, precum şi Premiul Hollywood pentru actriţa anului. Are numeroase nominalizări ca Cea mai bună actriţă, printre care cele pentru Screen Actors Guild Award, Spirit Award şi Premiile BAFTA.

În comedia „Copiii sunt bine-mersi”, Nic (interpretată de Annette Bening) și Jules (interpretată de Julianne Moore) formează un cuplu și au, prin înseminare artificială, doi copii: Joni (interpretată de Mia Wasikowska) şi Laser (interpretat de Josh Hutcherson). Ani mai târziu, copiii, acum adolescenţi, își caută „tatăl biologic” şi îl cunosc pe Paul (interpretat de Mark Ruffalo), genul de tată care fascinează orice adolescent. Îl implică în viaţa lor, iar consecinţele sunt neaşteptate pentru toti. Un capitol nou se deschide pe nepregătite în viața celor patru, capitol în care legăturile de familie sunt definite, re-definite şi apoi re-re-definite…

Încă de când scria scenariul, regizoarea Lisa Cholodenko şi-a dorit ca actriţele care formează cuplul de mame din centrul poveştii să fie Julianne Moore şi Annette Bening.

„Întotdeauna m-a interesat să lucrez cu Annette”, povesteşte regizoarea. „Şi, într-adevăr, am făcut o alegere foarte bună. Nu-mi pot imagina cine altcineva ar fi putut să facă rolul ăsta. Annette are patru copii. Este o adevarată „mamă-ursoaică” şi cred că motivul pentru care nu a lucrat foarte mult în ultimii zece ani sunt copiii ei, prioritatea sa a fost să îi crească şi să le creeze un mediu de viaţă echilibrat, stabil.”

Atât Bening, cât şi Moore aduc căldură şi integritate personajelor Nic şi Jules, pe care le portretizează foarte nuanţat.

„Am simtit că o înţeleg pe Nic”, spune Annette Bening despre personajul său. „Am văzut-o ca pe o femeie raţională, echilibrată şi inteligentă, care se afundă într-o dilemă, trece printr-o perioadă dificilă. Una din bucuriile de a juca este să te transpui cât mai mult posibil în viaţa altei persoane, să priveşti lumea prin ochii săi. Nic şi Jules sunt nişte mame foarte bune, şi-au crescut copiii într-un mediu iubitor, le-au fost mereu alături. Sunt oameni ca noi ceilalţi.”

„Aceşti doi părinţi şi-au petrecut împreună toată viaţa lor de adulţi, iar asta este o poveste firească de familie”, spune Annette Bening. „Nu simţim nicăieri că povestea s-ar forţa să scoată în relief prezenţa cuplului de femei în sine – iată punctul ei forte, în opinia mea. Detaliul este doar unul din ingredientele care formează această familie aparte.””, adaugă actriţa.

Până să joace împreună în acest film, Julianne Moore o cunoştea pe Annette Bening foarte puţin, poate doar de la decernările de premii. „Ceea ce spun întotdeauna când vorbesc despre Annette este că amândouă suntem măritate de foarte mult timp!”, povesteşte Julianne. „Categoric este un lucru important pe care îl avem în comun”, adaugă ea. „Annette este incredibil de talentată, a pus multă pasiune în rolul său şi este extraordinar când joci alături de cineva atât de dedicat”.

Născută în Topeka, în Kansas şi crescută în San Diego, Annette Bening a studiat la un colegiu local, timp în care s-a angajat ca dansatoare într-un show prezentat înafara San Diego-ului, la renumitul Teatru Old Globe. Acest pas a dus la apariţia într-o producţie shakespeariana şi în două piese la Teatrul Repertory din San Diego. Absolventă a Universităţii de Stat din San Francisco, Annette Bening avea să fie acceptată de Teatrul Conservator American din San Franciso, unde a studiat actoria, pentru ca ulterior să joace în cadrul acestei companii. A luat parte la festivalurile shakespeariene de vară şi a apărut în producţii locale, până când cariera sa a purtat-o spre New York. Acolo, Bening avea să primească o nominalizare la premiile Tony şi să câştige premiul Clarence Derwent pentru Cel mai remarcabil debut al sezonului, pentru rolul său din „Coastal Disturbances”, jucat iniţial la Second Stage, apoi pe Broadway.

Cea mai recentă peliculă în care a jucat Annette Bening a fost remake-ul „Intrigi parfumate” („The Women”), al scenaristei-regizoare Diane English. Actriţa apare alături de Meg Ryan, Eva Mendes şi Jada Pinkett-Smith. Înainte de această peliculă, în 2006, ea primeşte o nominalizare la Globurile de Aur, pentru rolul din ”Alergând ca apucaţii” („Running With Scissors”). Următorul său proiect va fi „Mother And Child”, în care apare şi Naomi Watts, un film al scenaristului-regizor Rodrigo Garcia.

Pentru Sony Pictures Classics, Annette Bening a fost Julia Lambert în „Julia”, rol ce i-a adus a treia nominalizare la Oscar. Pentru această interpretare, National Board of Review a numit-o Cea mai bună actriţă, Annette Bening a câştigat Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un film de comedie şi a primit o nominalizare la Scren Actors Guild Awards (SAG), de asemenea, pentru Cea mai bună actriţă. Bening a jucat şi rolul principal din ”Doamna Harris” („Mrs. Harris”), alături de Ben Kingsley, film produs pentru HBO, personaj pentru interpretarea căruia a primit câte o nominalizare la premiile Emmy, SAG şi la Globurile de Aur.

Câştigătoare a numeroase premii de teatru, Annette Bening şi-a petrecut, totuşi, cel mai mult timp pe platoul de filmare. A jucat în extraordinarul „American Beauty”, pe care critica de film l-a iubit, şi pentru care actriţa a fost nominalizată atât la Oscar, cât şi la Globurile de Aur pentru Cea mai buna actriţă într-un film dramatic. Rolul i-a adus un Screen Actors Guild Award şi un premiu BAFTA. Alte pelicule din filmografia ei sunt “In Dreams”, în regia lui Neil Jordan şi “The Siege”/”Stare de asediu”, alături de Denzel Washington şi Bruce Willis.

Annette Bening a primit Premiul pentru întreaga sa carieră, la festivalurile de film din Boston, Palm Springs şi Chicago, precum şi Premiul Donostia, la Festivalul internaţional de film de la San Sebastian. A câştigat premiul pentru Actriţa anului la Festivalul de film de la Hollywood şi a primit distincţia Montecito, la Festivalul de film de la Santa Barbara.

Prima sa nominalizare la Premiile Academiei, rol pentru care a fost numită Cea mai buna actriţă într-un rol secundar de către National Board of Review, a fost interpretarea din „Escrocii” („The Grifters”). De asemenea, Annette Bening a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cea mai buna actriţă într-o comedie pentru rolul principal din „Dragostea unui preşedinte american” („The American President”), regizat de Rob Reiner, în care joacă alături de Michael Douglas. Annette Bening a avut roluri secundare în ”Atacul martienilor!” („Mars Attacks!”), al lui Tim Burton şi în adaptarea lui Sir Ian McKellen după „Richard III”, de W. Shakespeare. Filmografia ei mai cuprinde „Poveste de dragoste” („Love Affair”), alături de Warren Beatty, actualul său soţ, lungmetrajul „Bugsy”, regizat de Barry Levinson, tot alături de Beatty, film pentru care a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un film dramatic, „Viaţa lui Henry” („Regarding Henry”), regizat de Mike Nichols, cu Harrison Ford, apoi „Lista neagră” („Guilty by Suspicion”), în care joacă alături de Robert DeNiro, „Valmont”, regizat de Milos Forman şi „Salutări din Hollywood” („Postcards from the Edge”). Bening şi-a făcut debutul în lungmetraj în comedia „Război în familie” („The Great Outdoors”), cu Dan Aykroyd şi regretatul John Candy.

Rolurile sale din teatru includ „The Cherry Orchard”, de Cehov, montat la Mark Taper Forum din Los Angeles, în 2006 şi „Talking Heads”, de Alan Bennett, la Teatrul Tiffany din Los Angeles. De asemenea, a jucat rolul principal în „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, în martie 1999, la Geffen Playhouse din Los Angeles. Cel mai recent rol într-o piesă de ateatru a fost în „Medea”, la UCLA, iar în curând va juca în „The Female of the Species”, tot la Geffen Playhouse.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook