23 septembrie 2020

Central European Film Festival Timișoara 2020

În perioada 23-27 septembrie 2020, la Central European Film Festival Timișoara, filmul ne alege. Patru zile, patru spații diferite, cine-concertul ȚS-a furat o bombă” în acompaniamentul live al trupei Coma, șase filme unul și unul, două lansări de carte și un calup de filme scurte realizate de studenții de la UNATC, se intersectează în tema Utopii.



În contextul în care Galway este în acest an Capitală Europeană a Culturii, Irlanda este invitată să ne fie alături. Colaborarea Central European Film Festival Timișoara cu Ambasada Irlandei la București aduce două filme regizate de Ken Loach, la Iulius Gardens-Family Plaza: „The Wind that Shakes The Barley” („Mângâierea Vântului”), sâmbătă, 26 august 2020, de la ora 19:30 și „Jimmy’s Hall” („Salonul lui Jimmy”), duminică, 27 august 2020, aceeași oră.

Secțiunea Panorama include două filme românești: „Urma”, debutul în lungmetraj al lui Dorian Boguță, căștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020 și „Malmkrog”, recentul film al lui Cristi Puiu, premiat la ediția din acest an a Berlinalei. Celor două li se adaugă alte două coproducții „Gătește Copulează Omoară” („Cook F**k Kill”), cel mai interesant și ambițios film regizat de Mira Fornay, o satiră care explorează în mod provocator relațiile nesănătoase și „Domnul Jones” („Mr. Jones”), o dramă biografică, inspirată din fapte reale, cu un titlu dat de regizoarea Agnieszka Holland după personajul din romanul distopic semnat de George Orwell – „Ferma animalelor”.

Ambele filme românești se bucură de prezența unor oaspeți de seamă: regizorul Dorian Boguță și actrița Irina Rădulescu interpreta personajului Ana din partea Urma și actrița Marina Palii, interpreta personajului Olga, din partea „Malmkrog”.

Scurtmetrajele studențești sunt prezentate în curtea Faber, joi, 25 septembrie, ora 19:30. Ele intră în cursa pentru Premiul Radu Gabrea.

Acest premiu vine ca o completare a faptului că în lunile septembrie și octombrie, Muzeul de Stat din Munchen organizează o retrospectivă in memoriam a filmelor realizate de Radu Gabrea, inițiatorul CEFFTM astfel: în luna septembrie proiecții online gratuite cu filme integrale pe contul de Vimeo al muzeului, iar în luna octombrie proiecții pe 35 mm ale filmelor „Nu te teme, Iacob” (1982), „Cocoșul decapitat” (2007), „Rosenemil” (2013).

Ca în fiecare an, nu lipsesc din CEFFTM nici evenimentele conexe. La Faber, în 26 și 27 septembrie 2020, de la ora 11:30, au loc lansări de carte informale, cu aroma de cafea: „Noul cinema, două decenii și ceva” de Marian Sorin Rădulescu, un volum care adună secvențe despre o bună parte din filmele şi cineaştii care au circulat (cu succes, adunând premii după premii) prin festivaluri, gale, retrospective şi cinemateci (uneori şi în circuitul mainstream) din întreaga lume. Invitată: Adina Baya, lect. univ. dr. Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării.

„Adaptarea cinematografică a operelor literare. Aporii. Prejudecăți. Noi perspective” de Anda Ionaș. Cartea apărută la editura Eikon are la bază o teză de doctorat, care urmărește evoluția istorică, atât a teoriei cât și a practicii adaptării, propunând o nouă abordare a conceptului, prin prisma dinamicii procesului de creație și de receptare a operei derivate. Printre temele abordate se mai numără: problema fidelității față de materialul-sursă, specificul filmului în raport cu literatura și cu teatrul, noțiunea de „autor de cinemaˮ. Invitați: Claudiu Arieșan, Conf. univ. dr. la Colectivul de Filologie Clasică din cadrul Universității de Vest și scriitor; Lucian Ionică, Conf. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timişoara. scriitor și realizator de filme documentare.

Programul complet al Central European Film Festival arată astfel:

Miercuri, 23 septembrie 2020, ora 19:30, Garnizoana din Piața Libertății
Cine-concert Coma pe filmul „S-a furat o bombă” de Ion Popescu-Gopo

Secțiunea Panorama

Joi, 24 septembrie 2020, ora 19:30, Grădina de vară Capitol
„Gătește Copulează Omoară” („Cook F**k Kill”) – Cehia-Slovacia, 2019, 116 min. – regia: Mira Fornay

Vineri, 25 septembrie 2020, ora 19:30, Grădina de vară Capitol
„Urma” („The Legacy”) – proiecție în prezența actriței Irina Rădulescu interpreta personajului Ana și a regizorului Dorian Boguță – România, 2019, 105 min. – regia: Dorian Boguță

Sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 19:30, Grădina de vară Capitol
„Domnul Jones” („Mr. Jones”) – Polonia-Anglia-Ucraina, 2019, 141 min. – regia: Agnieszka Holland

Duminică, 27 septembrie 2020, ora 19:30, Grădina de vară Capitol
„Malmkrog” – proiecție în prezența actriței Marina Palii, interpreta personajului Olga – Romania-Serbia-Elveția-Suedia-Bosnia și Herțegovina-Macedonia, 2020, 201 min. – regia: Cristi Puiu

Secțiunea de filme studențești

Vineri, 25 septembrie 2020, ora 19:30, Faber

  • „A Love Story” – regia: Andrei Olănescu
  • „Contraindicații” – regia: Lucia Chicoș
  • „Doi Fără” – regia: Miruna Minculescu
  • „Vânătoare de Hipopotam și Crocodil” – regia: Germain Kanda
  • „Lumi paralele” – regia: Andrei Tache-Codreanu
  • „Probleme la apartamentul 14” – regia: Radu Barbu
  • Focus Irlanda la Iulius Gardens

    Sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 19:30
    „The Wind that Shakes the Barley” („Mângâierea vântului”) – Irlanda, 2006, 127 min. – regia: Ken Loach

    Duminică, 27 septembrie 2020, ora 19:30
    Jimmy’s Hall” („Salonul lui Jimmy”) – Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Franța, Japonia/Ireland, UK, Belgium, France, Japan, 2014, 109 min. – regia: Ken Loach

    Lansări de carte

    Sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 11:30, Faber – „Noul cinema, două decenii și ceva” de Marian Sorin Rădulescu

    Duminică, 27 septembrie 2020, ora 11:30, Faber – „Adaptarea cinematografică a operelor literare: aporii, prejudecăţi, noi perspective” de Anda Ionaș

    Accesul la evenimente este gratuit, dar se face prin completarea formularului de înscriere sau prin rezervarea de bilet cu valoare zero pe Eventbook.

    SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
    Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook