28 octombrie 2010

Aventurile lui Sammy 3D

Din 29 octombrie 2010, lumea fantastică de sub ape prinde viaţă pe marile ecrane din România în „Aventurile lui Sammy 3D” („Sammy’s avonturen: De geheime doorgang” – titlul original / „Sammy’s Adventures: The Secret Passage” – titlul internaţional), un film distribuit de MediaPro Distribution şi recomandat publicului de toate vârstele.



Recomand întotdeauna filmele de animaţie, de orice fel ar fi ele. Pentru mine, reprezintă scurte călătorii înapoi în timp, în vremurile miraculoase ale încrederii şi naivităţii copilăriei. Lumea subacvatică a fost întotdeauna un miraj pentru om, iar personajele încântătoare care populează oceanul în „Aventurile lui Sammy” fascinează privitorul, de orice vârstă ar fi el. Dacă v-a plăcut povestea lui Nemo, trebuie neapărat să-l vedeţi şi pe ţestosul Sammy, aflat într-o aventură captivantă în jurul lumii. Filmul este o poveste despre viaţă, aparent despre viaţa unei broscuţe, însă am recunoscut acolo aceleaşi reacţii, aşteptări şi speranţe pe care le are oricare dintre noi. Sigur, totul mult romanţat şi colorat, dar bine punctat şi încântător. Chipurile şi acţiunile oamenilor (de la petrolierul eşuat, la grupul de hipioţi prinşi cu arcanul pentru a fi trimişi în Vietnam, la pescari, la braconierii care ucid balene) au făcut, pe de altă parte, din nou – păţesc tot mai des asta în ultima vreme – să mi se strângă inima. Din punct de vedere tehnic, mi s-a părut un 3D bine realizat, cu detalii surprinzătoare (mai ales la nivelul mimicii), cu o coloană sonoră reuşită. Vă recomand să vă plimbaţi, pentru o oră şi jumătate, agăţaţi de carapacea lui Sammy şi animaţi de încrederea lui în bine. Şi în oameni.

Sammy, o simpatică broască ţestoasă, este cel mai curajos dintre semenii săi. Aşa cum se întâmplă cu toate broscuţele proaspăt ieşite din ou, Sammy trebuie să-şi înceapă călătoria iniţiatică prin oceanele nemărginite ale Terrei. Drumul până la apă este plin de pericole, dar odată ajuns în valuri, Sammy începe o adevarătă aventură în jurul lumii, trăind o serie de întâmplări amuzante.

Curios din fire, el pleacă în căutarea pasajului secret, un loc de legendă. Pe drum, o reîntâlneşte pe frumoasa broscuţă Shelly, cea pe care o salvase în prima zi de viaţă. Shelly îl urmează în temerară încercare, dar în calea lor apar o mulţime de piedici. Călătoria lui Sammy dureaza o viaţă, adică 50 de ani, timp în care cutreieră oceanele, învaţă şi observă cu multă tristeţe cât de mult s-a degradat planeta. Dar îşi păstrează optimismul, îşi face prieteni pe viaţă şi ajunge să cunoască atât răutatea, cât şi bunătatea oamenilor.

Sammy, ca tânără ţestoasă albastră de mare, dovedeşte o energie neobosită, curiozitate şi perseverenţă, calităţi pe care le păstrează până la o vârstă înaintată. Loialitatea sa nedezminţită faţă de cel mai bun prieten al său, Ray, şi iubirea sa constantă faţă de sufletul lui pereche, Shelly, sunt atribute care îl recomandă ca ambasadorul ideal pentru tot ceea ce e bun şi plin de speranţă pe lumea asta. Sammy se trezeşte în mijlocul unor schimbări ecologice majore şi trăieşte transformările suferite de lumea noastră în ultimii 50 de ani. Pe tot parcursul lor, copilăreasca uimire cu care Sammy priveşte atât lumea oamenilor, cât şi pe a sa, ne face să-l îndrăgim, şi face din el o ţestoasă pe care cu toţii ne-am dori s-o protejăm şi s-o iubim.

Shelly este o adorabilă ţestoasă verde, partenera feminină a lui Sammy. Nostimă, dovedind aceeaşi fermitate neobosită în faţa adversităţilor, ea are o personalitate tandră şi iubitoare, care o face de neuitat. Dragostea ei pentru Sammy este veşnică, Shelly împărtăşindu-i simţul umorului şi pasiunea pentru aventură. Cei doi sunt cu adevărat spirite înrudite, care explorează lumea cu inocenţă şi deschidere, dispuşi să accepte si binele, şi răul.

Ray este o ţestoasă uriaşă, el şi Sammy completându-se reciproc. Ray caută mereu aventura în cele mai nepotrivite locuri. Fără ezitare şi fără prea mare chibzuială, el este călăuzit în acţiunile sale mai ales de impulsivitate, lucru ce îl pune adesea în pericol. Cu o atitudine relaxată şi o personalitate cuceritoare, Ray este genul de prieten pe care oricine şi l-ar dori: loial, puternic şi neabătut de la hotărârea sa de a duce lucrurile la bun sfârşit. Deşi este adesea condus de pofte (mai ales apetitul său nepotolit pentru meduze), Ray pare să scape nevătămat, indiferent cât de cumplită ar fi încercarea prin care trece.

Rita este o ţestoasă uriaşă cu mult bun-simţ, care îl iubeşte pe Ray, dar ştie şi că trebuie să-l ţină din scurt, pentru binele lui. Deşi ameninţă mereu să-i schimbe „apucăturile zăpăcite şi impulsive”, ea nu face asta, deoarece, în adâncul sufletului, ştie prea bine că ăsta-i motivul pentru care îl iubeşte. Firea ei răbdătoare şi instinctul matern fac din Rita o ţestoasă pe care şi noi şi Ray o vom îndrăgi.

O mare ţestoasă verde, Vera este tupeistă, genul „nu te pune cu mine”. Foarte încăpăţânată, ea are o atitudine calmă faţă de absolut orice. Alături de ea ştii că te afli pe mâini bune, pentru că nu există nimic care să o intimideze. Vera e o ţestoasă care a văzut multe şi ştie cum stau lucrurile. Mereu cu un pas înainte ta, pe Vera nu ai nicio şansă s-o păcăleşti. Dacă te place, ţi-ai făcut un prieten pe viaţă. Dacă nu, păzea!

O hippy prin excelenţă, Snow iubeşte natura şi animalele, fără nicio excepţie. Ea este genul de „mamă a răniţilor” care crede că menirea sa în viaţă e să aibă grijă de toate creaturile, fie ele mari sau mici. Un suflet iubitor şi tandru, drumul său în viaţă e foarte clar, fie că e o hippy de 20 de ani, trăind din roadele pământului, fie că e o ecologistă matură, ce luptă pentru salvarea animalelor. Snow este o persoană generoasă şi plină de compasiune.

Fluffy este pisoiul lui Snow. Suferind de un sentiment de nesiguranţă, acest motan îşi apără cu înverşunare teritoriul. Snow se teme că universul său confortabil va fi distrus de acceptarea oricărui alt animal în cercul său de relaţii umane. Egoist şi adesea pompos, Snow e totuşi un motan cumsecade. În timp, el învaţă să aibă încredere în ceilalţi şi îşi dă seama că există loc şi pentru alţi prieteni necuvântători în viaţa sa.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Aventurile lui Sammy 3D"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook